Omnirooms.com, el Booking de la cadira de rodes

El portal web ofereix reserves turístiques d'habitacions adaptades per a persones amb diversitat funcional

A Europa hi ha 37 milions de persones en cadira de rodes. El turisme accessible anglès de l'any passat va moure 8.000 milions d'euros i l'alemany, 8.500 milions. El 12% del turisme dels Estats Units i l'11% de l'australià és turisme amb diversitat funcional. 1 de cada 10 turistes va en cadira de rodes. I tot i això, "una persona en cadira de rodes comença a planejar les seves vacances amb vuit mesos d'antelació per les dificultats que implica trobar vol i hotel", explica Pedro Hernández, emprenedor en sèrie i fundador d'Omnirooms.com, un portal de turisme en línia dedicat exclusivament a usuaris de cadires de rodes.

Fer fàcil l'odissea
Al portal Omnirooms.com un usuari de cadira de rodes pot reservar directament una habitació d'hotel adaptada i accessible. "Tot i que sembla que aquest fet hauria de ser normal des que es poden fer reserves per Internet, un usuari de cadira de rodes actualment no pot reservar una habitació adaptada online", lamenta el fundador d'aquest portal.

Si bé als webs de booking sí que existeixen els filtres d'habitació accessible, aquesta via no funciona correctament "i això crea molta frustració". Quan una persona que va en cadira de rodes vol planejar les seves vacances "ho comença a fer amb vuit mesos d'antelació de mitjana", afirma l'emprenedor. "Primer entren a Booking, Atrápalo o on sigui, però no troba les habitacions adaptades" per, seguidament trucar un per un als hotels. "Si troba al recepcionista de bon rotllo, li demanarà que li enviï les fotos de les habitacions i del bany", sobretot perquè una cosa que importa molt als usuaris de cadires de rodes és poder ser autònoms a l'hora d'anar al servei. Segons el tipus de lesió dependrà la decisió de reservar l'habitació. Paral·lelament, en cas de volar, la companyia aèria ha de permetre persones amb cadira de rodes. Si tots els planetes s'alineen, llavors es pot fer la reserva. "A més hi ha el problema que amb la gran afluència turística pels atemptats d'Istanbul i Tunísia, molts hotels ofereixen aquestes habitacions adaptades al públic en general", afegeix.

Perquè un hotel sigui considerat "accessible" hi ha tres normatives a tenir en compte: l'estatal, l'autonòmica i l'europea. Aquestes tres normatives són diferents i no hi ha cap obligatorietat de complir les tres, de manera que "una habitació accessible a Canàries pot ser il·legal a La Rioja", lamenta l'emprenedor. A més, és molt diferent "el que és accessible per cada tipus de lesió medul·lar". Omnirooms.com pren els criteris de les grans associacions d'usuaris de cadires de rodes.

El que per a qualsevol persona pot representar un parell d'hores davant de l'ordinador, per un usuari de cadira de rodes "es converteix en una odissea", denuncia l'emprenedor. "Nosaltres naixem per cobrir aquesta necessitat", explica Hernández.

Ancorats al passat
Hernández es dedica al social media i al màrqueting online. Fa quatre anys li van encarregar organitzar l'esdeveniment Gran Canaria Accesible -que ja s'ha instaurat com una cita anual. Va ser llavors quan va prendre el primer contacte amb el món de l'accessibilitat universal.

"Vaig veure que aquest col·lectiu estava ancorat al passat i no podien reservar a cop de clic una habitació, havien de fer com fa 15 o 20 anys: trucar per reservar o anar per agència -amb el cost elevat que això representa", relata l'emprenedor. I així, cap al maig de 2015 va néixer Omnirooms.com.

A la caça d'hotels
Aquesta startup està incubada a Barcelona Activa i segons diu l'emprenedor "estem molt agraïts a Future Impact perquè han cregut en el projecte i tenen ganes que les coses canviïn per a aquest col·lectiu".

Com el projecte és tan jove -l'empresa es va constituir a finals de maig-, de moment encara compten amb pocs hotels en cartera, només sis. Ara bé, amb la implicació de Future Impact, la primera acceleradora de projectes de turisme responsable, el nombre d'hotels adherits segur que s'incrementarà: "Al programa hi participen el Gremi d'Hotels de Barcelona i Hotels Catalonia i a la presentació del projecte els vam demanar que cada hotel ens deixi anunciar una habitació". Així mateix també han fet una campanya per promocionar-se entre hotels anglesos, alemanys, noruecs, suecs i de la resta de l'Estat espanyol.

Amb aquesta promoció pretenen incrementar el nombre d'hotels i habitacions que ofereixen al portal per tal de, com diu Hernández, "no oblidar-nos que els que van en cadira de rodes també se'n van de vacances".
Avui et destaquem
El més llegit