Professor de dia, dj de nit

Roland Umlauft és CFO d'Hemav, dóna classes de finances a la Universitat Pompeu Fabra i punxa música a la Sala Apolo

Roland Umlauft és director financer d'Hemav | Àngel Bravo Roland Umlauft és director financer d'Hemav | Àngel Bravo

Roland Umlauft (Viena, 1977) va arribar a Barcelona des de Nova York amb la incertesa d'aquell que acaba la carrera i ha de reinventar-se en una ciutat nova. De formació economista i enginyer d'electròniques i telecomunicacions, va decidir fer un màster i un doctorat en finances. Qui li hauria dit que poc més d'una dècada després de prendre aquella decisió no seria investigador sinó director financer d'Hemav, consultor de Protopixel o Qids, professor assistent de la UPF i dj de Nasty Bass a la Sala Apolo que aquest 2018 celebrarà 75 anys de música. "Qui diria que el dia té només 24 hores", bromeja. 

Amb el retrovisor posat, Umlauft recorda com va començar en tot això: "Quan surts d'un doctorat de finances et pots quedar a l'acadèmia o pots anar a empreses com Goldman Sachs". Entre totes dues aigües, va escollir una tercera via: el món de les startups. "Em va despertar interès la seva liquiditat i vaig detectar temes interessants de fundraising al mercat", recorda. Va arribar a tenir la seva pròpia empresa de serveis vinculats a la tecnologia de l'escenari i l'àudio però sense "massa èxit" es va reinventar. Un cop més.

Va començar col·laborant amb l'acceleradora valenciana Business Booster des d'on va aixecar les seves primeres rondes de finançament per a startups. Actualment, Hemav especialitzada en drones per a ús civil és "el seu projecte principal". Hi dedica un 80% del seu temps. S'encarrega de les relacions d'inversió, el finançament del projecte (ajudes públiques, bancàries i privades), del pressupost i de l'estratègia. "Tot allò que sigui forward looking i la necessitat financera de la companyia però res de controlling o comptabilitat", explica.  

El networking amb els alumnes

Paral·lelament a la direcció financera, Umlauft és professor assistent de la Pompeu Fabra on imparteix tot tipus d'assignatures relacionades a les finances: matemàtiques financeres, economia financera i internacional o mercats derivats, entre d'altres. "M'emociona ensenyar. M'agrada mantenir una relació propera amb els alumnes que normalment estan en el seu últim any, a punt d'entrar al mercat laboral. Alguns treballen també en sectors relacionats al meu", assegura. No és l'únic professor que manté contacte amb els seus estudiants però sí que és dels pocs que fins i tot és capaç d'aconseguir-los feina en el món de les startups.  

Roland Umlauft 4

Roland Umlauft imparteix assignatures de finances a la UPF | Àngel Bravo

 

Tot i que actualment no dóna cap classe relacionada amb l'emprenedoria, no descarta plantejar-s'ho en un futur. De fet, explica que ja hi ha algunes iniciatives de màster força avançades tant a la UPF com a la Barcelona Graduate School. "Al grau es fan poques coses", reconeix i afegeix que sobre els passos a seguir a l'hora de crear una startup, "Barcelona Activa t'ensenya bastant bé com fer-ho". 

Els (ex)alumnes de la Pompeu recorden que Umlauft va ser "dels pocs professors, per no dir l'únic" que els va deixar fer un examen amb un full de fórmules que cadascú es feia al seu gust. Ell defensa que "l'important no és memoritzar sinó entendre el significat i saber-lo aplicar". Una petita gran revolució.

L'accident de la música

Fora de les aules, Umlauft també és recordat per les seves sessions com a dj de Nasty Bass. Pel filòsof Friedrich Nietzsche, "la vida sense música seria un error". Per a dj Rho, "la música va ser un accident". Coincidint amb el doctorat, va veure que no li agradava el panorama musical de Barcelona i va decidir passar a l'acció en un buit de mercat que hi havia entre el Minimal Techno i el Reggaeton o el Pop. Recent tornat de l'escenari de Nova York, trobava a faltar "el toc alternatiu sense ser pretensiós" i es va llançar de cap a organitzar una festa amb un amic a un petit local del Raval. Del primer pensament ("Quina tonteria") a un "èxit espectacular".  

"La música va ser un accident"

Umlauft va aprofitar l'onada musical d'Electrohouse que venia de França "molt i molt fresca" i va impulsar la festa Globo al vaixell de la Fura dels Baus més internacional. "Va ser un gran èxit", insisteix amb un somriure nostàlgic. De fet, Globo va ser premiada com a millor festa de la temporada a la pàgina principal de Diesel.

Però, el vaixell dels Baus va decidir solcar els mars i la famosa Sala Apolo va passar a acollir Globo un dijous al mes. Va durar tres anys més, el seu amic va marxar del país i Umlauft va millorar el seu "hobby avançat" aprenent a punxar música amb vinils i cd, sense el controlador i el pc que és "un joc de nens". 

Apolo als 50 anys?

La festa més emblemàtica es va acabar i el consultor i dj ha mantingut des de llavors la seva residència a Apolo. Concretament, amb Nasty Bass a una sala electrònica de Nasty Mondays"No és una sortida professional però ho vull mantenir perquè em dóna un contrapunt, és creatiu i sempre m'ha agradat", assegura. 

Roland Umlauft 5

Roland Umlauft és dj resident de Nasty Bass a la Sala Apolo | Àngel Bravo

 

I com de la música del passat no es pot viure per sempre, Umlauft es planteja als seus 40 anys què farà d'aquí deu més. Vol seguir punxant, vol seguir donant classes i s'atreviria amb una assignatura d'estratègia de startups. Ara bé, dubta entre incorporar-se al complet a una empresa forta com Hemav o potenciar-se com a consultor amb una cartera de clients més àmplia.

Què busca un inversor?

De cara a a les startups, Umlauft detalla que els 50.000 euros primers euros són "fàcils d'aconseguir" però que el mig milió posterior per validar el producte al mercat depèn de l'èxit i ja és "força més difícil". "En tecnologia hi ha moltes dificultats per crear una estratègia suficientment escalable i vàlida en un mercat. Normalment són molt feature heavy, els hi costa fer el pricing i tenen un producte poc útil pel client final", explica.

Malgrat els obstacles, es dedica a fer felices les startups i trobar un model compatible amb allò que busca un inversor extern ja sigui en economia, anàlisi del mercat o posicionament. En poques paraules, "ensenyo a les startups a parlar amb el missatge correcte a les persones correctes"

Però, què busca exactament un inversor? Segons el també consultor financer, "és bastant fàcil" i es té en compte: la mida del mercat, el valor del producte, la manera de vendre (digital, captació de clients, efectes virals o feedback) o la facilitat a l'hora de cobrar. "Als inversors no els hi acostuma a agradar els serveis o allò que només es ven una vegada perquè és poc escalable", afegeix. Així doncs, la seva fórmula d'èxit passa per "trobar un producte amb un cost de captació inferior a allò que es guanya del client i que hi hagi recurrència".

Un business plan de ciència-ficció

Alhora, Umlauft destaca que "avui en dia ja no escrivim business plan com abans" ja que ara s'està començant a implementar una nova metodologia que es diu lean. Segons el director financer, "si escrius un business plan detallat de 40 pàgines, estàs fent un llibre de ciència-ficció perquè no saps com serà la teva startup i t'ho estàs inventant. Perds 3 o 4 mesos i no val ni el paper sobre el qual està escrit".  

De fet, la metodologia Lean creada pel nord-americà Eric Ries consisteix en formar-se, crear un marc i una producció ajustada al model de negoci, provar alguns workshops online i validar les hipòtesis sobre les necessitats del client. "La idea és que no acabis creant un monstre que ningú vol i no gastis recursos en allò que no és vàlid i no cobreix una necessitat", detalla Umlauft. És a dir, Lean dona allò que vol l'inversor: les primeres mètriques de validació d'una startup. 

"Si escrius un business plan detallat de 40 pàgines, estàs fent un llibre de ciència-ficció perquè no saps com serà la teva startup i t'ho estàs inventant"

Amb l'experiència del camí recorregut i a l'espera de prendre una nova decisió que revolucioni aules, discoteques i startups, la recepta d'Umlauft no passa per fer-se un business plan de vida sinó per anar cançó a cançó. Definitivament, "la vida sense música seria un error". 

Més informació
Els 'drones' també es manifesten
Les millors universitats del món en negocis i economia
La Sala Apolo celebra 75 anys de música
Avui et destaquem
El més llegit