Serenmind, ajuda psicològica a la butxaca

L’app valenciana proposa itineraris terapèutics en funció de les preocupacions de l’usuari i ofereix un mes gratuït durant el confinament

L'app és gratis amb el codi ‘YOMEQUEDOENCASA' L'app és gratis amb el codi ‘YOMEQUEDOENCASA'

Aquests dies és més important que mai tenir cura de la salut mental, de la nostra i de la de les persones que ens envolten i ens preocupen. El confinament diari, el trencament de la rutina habitual, l’allunyament de les coses que ens fan feliços, les incerteses laborals i econòmiques... tot ens pot generar un malestar que podria derivar en malalties més complicades si no les identifiquem i tractem aviat. Ara, la startup valenciana Serenmind apropa a totes les persones uns recursos terapèutics amb una app que ara, amb la crisi del coronavirus, és gratuïta. És la seua contribució a la lluita conjunta.

Els emprenedors de Serenmind no volien quedar-se de braços plegats en aquesta crisi i han oferit la seua app de forma gratuïta durant un mes, “conscients que el confinament, els canvis d’horaris i la disminució del ventall d’activitats que podem realitzar poden portar a les persones a tenir sentiments d’ansietat, aclaparament i solitud”. Els interessats només l’han de descarregar i utilitzar el cupó ‘YOMEQUEDOENCASA’. A més de les ferramentes de gestió de pensaments i emocions, també han introduït un mòdul específic per al viure millor el confinament.

“És important que les persones establisquen un horari, tant de treball com d’oci, d’estar amb la família, de fer videotrucades... Ara tenim moltíssima informació de tot, el que ens pot generar estrés, por, aclaparament... hem de marcar-nos unes pautes per no estar enganxat tot el dia al mòbil, a les xarxes socials o a la televisió”, exposa Avellaneda, i afegeix: “Amb el coronavirus, la gent es troba en una situació nova, amb por a la incertesa econòmica, a què passarà després... tot això genera uns pensaments negatius, un canvi de rutina, sensacions d’ansietat. Si arriba Serenmind a les teues mans i veus que t’ajuda a passar millor la situació, estic convençut que en un futur, si et sents malament, acudiràs al psicòleg perquè saps que t’ajudarà a sentir-te millor”.

Teràpies psicològiques que s’han demostrat eficaces

Què és Serenmind? Es tracta d’una aplicació per al mòbil que comença amb un qüestionari que intenta endevinar que li passa a l’usuari i quines són les ferramentes que més poden ajudar-lo. Ho explica el CEO, Kiko Avellaneda: “Tenim un chatbot, Serena, que és la terapeuta virtual, amb qui l’usuari pot conversar. Després de les preguntes inicials, ofereix un itinerari amb diferents mòduls. Fem valdre teràpies psicològiques que s’han demostrat eficaces i les passem a un format digital”.

L’usuari pot accedir, dins del seu itinerari, a continguts de vídeo i àudio de cinc minuts, on s’expliquen els problemes i les tècniques psicològiques que es poden aplicar. Serena va fent el seguiment: “Ella et fa reflexionar i t’ajuda a fer una reintrospecció del que està passant per la teua ment”. Per exemple, hi ha un mòdul de “pensaments negatius” on s’aprén com funciona la ment, identificar els tipus de pensaments que es poden tenir i practicar-los amb el chatbot “per veure quins són els errors que estàs fent, com t’afecten i com corregir-les”.

La startup va néixer en març de 2018 de la mà de les catedràtiques de psicologia Rosa Baños i Cristina Botella, i de l’informàtic Kiko Avellaneda. Elles feia 25 anys que estaven estudiant com aplicar la tecnologia a la psicologia i fa 10 anys van conèixer al tècnic en un projecte europeu on intentaven predir la depressió mitjançant un visor de sensors. Fruit d’eixa relació professional és Serenmind.

Kiko Avellaneda | Cedida
Kiko Avellaneda | Cedida

Motivats per la idea de democratitzar l’accés als tractaments psicològics

La idea de democratitzar l’accés a la psicologia va ser una de les principals motivacions: “A l’Estat espanyol, la psicologia és un luxe per a la gent. Els recursos són molt limitats per part de l’Administració pública. A més, la ment necessita teràpies d’unes 10 o 12 setmanes, amb la qual cosa es consumeixen molts recursos. Per tant, volíem automatitzar part de la teràpia per reduir despeses”.

La startup ha evolucionat des dels seus inicis. Al principi, combinaven els continguts online amb un psicòleg de carn i os, però es van adonar que “no s’estava entenent bé”, ja que els usuaris van assimilar l’app “com una plataforma que oferia videoconferències”, i amb aquesta finalitat, “ja n’hi ha d’altres que ho fan i funcionen bé”. Així que van substituir el psicòleg pel chatbot.

Això no vol dir que els professionals queden al marge. Serenmind es planteja com una eina en dues línies: una, “totalment autoguiada” enfocada a fases preliminars, “quan el problema està començant i és important que t’ajuden com més aviat millor perquè no evolucione”; i dos, Serenmind Pro, una ferramenta que estan treballant ara perquè psicòlegs l’utilitzen amb els seus propis pacients. “Si una part de la teràpia l’automatitzes amb el mòbil amb continguts que estan molt treballats i és fàcil d’entendre, i pots proposar exercicis i fer el seguiment sense necessitat d’omplir formularis en paper com es fa ara, el pacient se sent més acompanyat i el psicòleg pot reduir el cost i ampliar el nombre de persones a les quals ajudar. Pot augmentar la seua clientela”, explica Avellaneda.

Avellaneda: “La nostra hipòtesi és que si aconseguim rebaixar el preu que actualment tenen les teràpies, que per a molts és restrictiu, molta més gent acudirà a elles"

“La nostra hipòtesi és: si aconseguim rebaixar el preu que actualment tenen les teràpies, que per a molts és restrictiu, molta més gent acudirà a elles i podran comptar amb ajuda psicològica i els professionals tindran un mercat molt més gran”, sosté el CEO de Serenmind. A més, observa que també és útil per a aquelles persones que no s’animen a anar a la consulta perquè “no tenen temps o no els agrada parlar cara a cara amb desconeguts”.

“La gent s’espera moltíssim per anar al psicòleg” pel seu cost

Avellaneda diu que actualment l’ajuda psicològica està “estigmatitzada pel seu cost” i això fa que “la gent s’espere moltíssim per anar al psicòleg”. “Acudeixen quan ja no poden més, quan tenen un nivell de sofriment molt elevat. No crec que la gent vulga sofrir, si tingueren una solució dins del que poden permetre’s, ho farien abans. Qui ha anat a un professional, sap com d'important és la vida psicològica”, sosté.

El CEO apunta que "tots passarem per situacions difícils i no ens han ensenyat com gestionar les sensacions que ens generaran”

El CEO de Serenmind lamenta que a l’Estat espanyol encara no té la rellevància que caldria: “Hem d’entendre que el benestar emocional és essencial per tenir una vida més plena. Estem enfocats en la nutrició i en l’esport com a hàbits saludables, però ens estem deixant un altre factor amb un impacte brutal en la felicitat de les persones, com és el benestar emocional. Tots passarem per situacions difícils i no ens han ensenyat com gestionar les sensacions que ens generaran”.

Programa Corporate amb Ribera Salud

Serenmind es va llançar com l’app que és ara fa pocs mesos, en novembre de 2019, coincidint amb la seua entrada en Lanzadera, l’acceleradora de Juan Roig a la Marina d’Empreses de València. Van començar amb una inversió inicial de 100.000 euros aportats pels socis i han aconseguit 100.000 euros més d’un business angel. En quatre mesos l’app ha registrat 6.000 descàrregues “sense massa màrqueting”.

Tot just acaben d’incorporar-se al programa Corporate amb Ribera Salud, amb qui realitzaran un pilot perquè els metges d’atenció primària puguen prescriure l’aplicació en casos als quals els pacients presenten problemes de malestar emocional lleu o moderat. Ara es posposarà per la crisi del coronavirus, però Avellaneda destaca que “és una gran oportunitat” per “intentar prevenir que la gent desenvolupe malalties que després són més difícils de tractar”.

En Serenmind no deixen de treballar ni de somniar. Asseguren que aquest 2020 l’app arribarà a Llatinoamèrica i a un horitzó un poquet més llunyà tenen saltar al mercat europeu i l’estatunidenc, quan estiga traduïda la plataforma a l’anglès.

Més informació
El coronavirus: símptomes i recomanacions d’actuació
Avui et destaquem
El més llegit