SimBim i el futur de l'arquitectura

Tres arquitectes impulsen aquesta startup que ensenya els qui dissenyen edificis a emprar la tecnologia Bim

"Els arquitectes que aposten ara per formar-se en tecnologia BIM són previsors, els que ho facin d'aqui dos anys serà per obligació", diu Ioanna Alsasua, cofundadora de SimBim, una startup dedicada a la consultoria i formació d'aquest programari de disseny d'edificis que serà d'obligat ús en les licitacions d'obra pública el 2018.

"Tres amics vàrem fundar SimBim a finals del 2013, els tres som arquitectes de diferents especialitats, però els tres estàvem molt vinculats a la tecnologia del Building Information Modeling", explia Alsasua. El BIM és una tecnologia de generació i gestió de dades de l'edifici durant el seu cicle de vida (fins i tot l'enderroc) que utilitza programari dinàmic de modelatge d'edificis en tres dimensions i en temps real. Aquesta tecnologia intenta disminuir la pèrdua de temps i recursos en el disseny i la construcció amb un flux de treball innovador. Amb la tecnologia Bim, l'arquitecte, l'aparellador i el constructor treballen amb el mateix programa. Alhora, cada part -virtual- de l'estructura conté informació com ara "el fabricant, propietats físiques, la mida, el material, la petjada de Co2 i infinitat de detalls més" que són útils per la seva construcció o manteniment.

Segons Alsasua, treballar d'aquesta manera és molt més eficient que no pas la manera tradicional, perquè es donarà un ús posterior a la informació que es bolca sobre el disseny. "És molt més avançat i ens permet tenir un control molt més gran sobre la informació", diu l'arquitecte.

Aquesta tecnologia es demanarà per llei a partir de l'any 2018 -com ja es fa en altres països-, i tots els grans projectes d'obra pública que es licitin s'hauran de presentar i treballar amb tecnologia Bim. La Unió Europea ha legislat al respecte i Foment i la Generalitat també hi treballen des de l'any passat. En aquest context Mohsen Shojaee Far, Ioanna Alsasua Pastrana i Sergio García Azagra van veure l'oportunitat d'emprendre. "Ajudem a aquests professionals a formar-se i a companyar-los de 0 a 100 amb formació, assessoria i també amb programari". Per això, SimBim representa algunes multinacionals del software com Graphisoft o Solibri.

Un projecte nascut en crisi
Els tres arquitectes van muntar l'empresa a "la cafeteria de la Universitat en un moment que la situació laboral era molt difícil". Amb l'ajuda de Barcelona Activa van constituir la companyia i van estar incubats durant tres anys a l'Almogàvers Business Factory, afinant el model de negoci. Actualment SimBim és una consultoria per a arquitectes, despatxos i constructores, però també ofereixen formació de tecnologia Bim. La startup està ubicada al Parc Tecnològic de Barcelona des d'on ajuden a dissenyadors i arquitectes a treballar amb aquest programa.

Alsasua explica orgullosa que l'empresa Graphisoft, que produeix el principal programari Bim, els avala i ha reconegut com a formador oficial. L'any passat, l'empresa va assolir una facturació de 70.000 euros. Treballen principalment al nord-est de la Península: Navarra, Rioja, Aragó i Balears com a Archicenter, però com la formació és en línia tenen alumnes de tot el món.

Els tres companys es dediquen plenament a SimBim com a consultora i treballen amb diversos col·laboradors "depenent del volum de feina que tenim". Segons la demanda de formació i cursos, SimBim té en cartera diversos experts en aquesta tecnologia. L'equip de SimBim també dóna formació al Cibernàrium de Barcelona Activa al programa Actualítza't i a Universitats. "També intentem que s'inclogui dins el currículum acadèmic de les facultats d'arquitectura aquest tipus de formació", apunta l'emprenedora, "perquè és el que es trobaran quan surtin al mercat laboral". Alsasua accepta que l'impediment més gran que es troben és la situació econòmica i, en especial, al sector de la construcció: "En una situació inestable, els arquitectes no saben quina feina tindran en un futur i fer la inversió de temps i diners en formació els frena". Tot i això, els que aposten per fer-ho ara "són previsors, els que ho facin d'aquí a dos anys serà per obligació", apunta. Però sobretot el que hauria de motivar a formar-se en tecnologia Bim, segons Alsasua és "poder oferir un valor afegit a la feina per, alhora, poder obrir-se a més clients i mercats internacionals".

La startup va ser escollida per participar en la Smart City Expo organitzada per Fira de Barcelona i presentar la tecnologia Bim dins de l'esdeveniment. Durant dos anys seguits hi han participat i "enguany esperem continuar amb el projecte, perquè ens ha obert moltes portes". Així mateix, aquesta setmana, SimBim participen en la fira In(3D)ustry from needs to solutions, la fira dedicada a la impressió digital en tres dimensions per presentar-se davant la indústria.
Avui et destaquem
El més llegit