ABLE, l’esquelet per tornar a caminar

La startup desenvolupa un aparell que ajuda persones amb lesió medul·lar perquè puguin recuperar la mobilitat

L'exoesquelet d'ABLE en una pacient | IQS Tech Factory L'exoesquelet d'ABLE en una pacient | IQS Tech Factory

Els accidents de trànsit són una de les principals causes del fet que al món hi hagi 5 milions de persones que pateixen una lesió medul·lar, que els impedeix tornar a caminar. Així, es passen la resta de la seva vida en una cadira de rodes sense la possibilitat de tornar a posar-se dretes d'empeus. Ara bé, recuperar una mica de mobilitat seria possible si disposessin d’un exoesquelet robòtic que els ajudes a exercitar-la. El problema? Que actualment els que hi ha al mercat valen 100.000 euros i són inaccessibles per als pacients. Però per poc temps. ABLE Human Motion ha desenvolupat un exoesquelet lleuger, fàcil d’utilitzar i molt més econòmic que els actuals.

Es tracta d’una estructura de dues cames que ajuda a la mobilitat de pacients que tenen una lesió medul·lar per sota de la vèrtebra T10. El dispositiu compta amb un sensor que detecta quan la persona té la intenció de fer un pas i l’ajuda a fer el moviment. D’aquesta manera, “persones com l’Ivan, que en 5 anys no s’havia pogut posar de peus, s’ha pogut aixecar i caminar”, explica el CEO i cofundador de la startup, Alfons Carnicero.

La rehabilitació a casa cada dia

La idea és que l’exoesquelet s’empri unes dues o tres hores al dia per exercitar la mobilitat i, en finalitzar, tornar a la cadira de rodes. Com si es tingués la rehabilitació a casa cada dia. Ara bé, això serà en un futur perquè primer de tot la startup comercialitzarà el seu producte als hospitals especialitzats i, ja més endavant, a cada pacient de forma individual. “Actualment els pacients poden utilitzar l’exoesquelet a l’hospital però el dia que marxen a casa mai més poden tornar a caminar. Nosaltres volem donar aquesta oportunitat”, assenyala Carnicero.

Actualment els exoesquelets valen 100.000 euros i només els poden tenir hospitals. ABLE vol fer-los accessibles als pacients

En el cas de lesions per ictus, com es tracta d’un dany unilateral, és més probable que la persona pugui recuperar la mobilitat i arribi a caminar sense cap ajuda si exercita la mobilitat amb l’exoesquelet d’ABLE. Però hi ha lesions medul·lars en les quals és molt probable que, encara que es guanyi una mica de mobilitat, mai més es podrà tornar a caminar sense cap mena d’ajuda.

Ara bé, la solució d’aquesta spin off de la UPC també és beneficiosa per a la salut en altres aspectes: la vida sedentària que porten aquestes persones amb discapacitat comporta problemes cardiovasculars i tenen osteoporosis i atròfia muscular. És per això que l’aparell d’ABLE permet millorar aquests aspectes en exercitar la mobilitat. Així mateix, “hi ha un component emocional, ja que aquestes persones es passen tota la vida en una cadira de rodes i nosaltres volem permetre que puguin tornar a aixecar-se”, apunta l’emprenedor.

Un exoesquelet el 2020

ABLE ja ha realitzat les primeres proves de la seva solució en tres pacients de l’Institut Gutmann de Barcelona i “els resultats són molt positius”. És per això que l’objectiu per aquest any és acabar de desenvolupar la tecnologia i fer-li algunes millores i de cara al 2020 fer una validació clínica amb 30 pacients en aquest mateix hospital i certificar la solució. “La idea és començar a comercialitzar el producte a finals del 2020”, assenyala Carnicero.

Els tres fundadors d'ABLE

Els tres fundadors d'ABLE | IQS Tech Factory

La startup començarà venent la seva solució a hospitals especialitzats, com l’Institut Gutmann o l’Hospital Nacional de Paraplègics de Toledo. I ja en una segona fase, vendre el producte directament als pacients a un preu de 10.000 euros, “molt més assequible que els actuals del mercat, que valen uns 100.000 i només es poden vendre a grans hospitals o centres de rehabilitació”, apunta l’emprenedor, qui afegeix que “el nostre objectiu és poder arribar al major nombre de pacients”.

Ara bé, tot i que sembla que encara queda temps per a finals del 2020, la startup ja es troba al final del llarg camí. I és que ABLE neix d’una investigació del grup de biomecànica de la UPC fa cinc anys. Després de molts anys fent recerca, van provar la solució en un pacient i en veure que hi havia una oportunitat de negoci, van crear la startup.

La startup ha realitzat proves en tres pacients de l'Institut Gutmann i "els resultats són molt positius"

Actualment, ABLE compta amb els tres fundadors, l’Alfons Carnicero, l’Alex Garcia  i el professor Josep Maria Font, així com tres persones més a l’equip treballant. La startup té una patent europea de la seva tecnologia, desenvolupada conjuntament entre la UPC, la Universidade da Coruña i la Universidad de Extremadura. Així mateix, també ha comptat amb l’ajuda d’un partner industrial, Ingenia Motion Control.

L’empresa, que està tancant una ronda de mig milió d’euros d'inversió privada aquest any, també s’ha finançat gràcies a projectes nacionals de recerca als quals han participat i a subvencions europees, com un SME Instrument Horizon2020 de 50.000 euros.  

Més informació
Rithmi, la polsera que et salva de l’ictus
RheoDx, anàlisis de sang portàtils
CreatSens, el paper que monitora les malalties renals
Avui et destaquem
El més llegit