Órbita Bcn, la supervivència del turisme local

L'empresa organitza rutes turístiques destinades als habitants de la ciutat de Barcelona

Mario Pesin, fundador de Órbita Bcn Mario Pesin, fundador de Órbita Bcn

La crisi de la covid-19 ha suposat una dura estocada pel sector turístic, que es consolidava sobre els consumidors estrangers en la seva majoria. El sector turístic és divers i heterogeni i no totes les empreses que el conformen aposten pel mateix model de negoci. Órbita Bcn és una empresa de l'ecosistema de Barcelona Activa que fa 10 anys que demostra com el turisme local i de proximitat té lloc al mercat.

Órbita Bcn és un projecte unipersonal que neix de l'observació del seu fundador. Quan Mariano Pesin treballava temporalment al Park Güell una dècada enrere va veure com no se suplia la demanada per al turisme de la mateixa ciutat de Barcelona. Pesin, historiador de formació, es va proposar cobrir aquesta necessitat. El projecte de Pesin va ser rebut amb entusiasme per particulars, escoles, institucions i universitats que es van anar convertint en fidels clients del seu negoci.

Més info: El turisme sospira pel 2021

"El turisme internacional dona diners, però no fidelitzes com amb el local", exposa el fundador de l'empresa. En una situació com l'actual, l'aposta de Pesin es veu revalidada. El fundador reconeix que des del març han estat moments durs per al seu negoci, però no ho són tant com per a aquelles empreses que havien dirigit tots els seus esforços al turisme internacional.

"Quan ens van desconfinar va començar prou bé perquè no hi havia massa què fer; així i tot la demanda va baixar en gran manera", explica Pesin, i afegeix: "La meva oferta és perfecta, dues hores i mitja, de proximitat i a l'aire lliure". Tot i convertir-se en un oci atractiu durant els primers mesos de desconfinament, reconeix que la demanda ha seguit caient, especialment afectada per les noves restriccions. Pesin posa el focus en les mesures sanitàries als establiments de restauració, que li eren molt útils per fer descansos durant les seves rutes.

"No són un producte industrial, són rutes d'autor que cerquen un retorn social", segons el fundador d'Órbita Bcn

Rutes d'autor

Órbita Bcn compta amb un catàleg de 18 rutes elaborades minuciosament per Pesin. "No són un producte industrial, són rutes d'autor que cerquen un retorn social", resumeix el fundador. Les rutes culturals que ofereix són molt variades i es troben localitzades a diversos punts de la ciutat comtal. D'aquesta manera, Órbita trenca la tendència del turisme massiu de concentrar-se en els nuclis més antics de la ciutat i exposa la història que s'arreplega a les perifèries.

Pesin no descarta seguir innovant i creant rutes culturals noves, però té clar que sempre seran dins dels marges del municipi de Barcelona. "No crec que jo hagi d'anar a Les Garrigues a fer una ruta turística, ja hi ha gent allà que ho farà", explica el guia, qui dona suport a la creació i el consum des de la proximitat.

En diàleg amb l'entorn

Pesin reconeix el seu gran interès per la ciutat de Barcelona i com la intervenció de diversos actors socials han construït la ciutat que avui coneixem. Factors que per al guia i historiador la fan diferent a altres ciutats. Ell mateix s'ha convertit en un actor que modela la ciutat, ja que amb Órbita Bcn no s'ha limitat a transmetre la història i la cultura barcelonina sinó que ha tirat endavant tres projectes de memòria històrica al consistori. Tot plegat neix de les inquietuts de l'empresari, qui reconeix la passió que li genera la seva feina. 

Més informació
Aliança històrica del turisme per rebre fons europeus
Crit d'auxili de comerços, gimnasos i el sector turístic tot i les ajudes
Avui et destaquem
El més llegit