Rithmi, la polsera que et salva de l’ictus

La startup valenciana crea una tecnologia que detecta l’arrítmia que provoca més del 35% dels casos d’aquesta malaltia

La polsera de Rithmi i l'app mòbil que controla els pacients | Rithmi La polsera de Rithmi i l'app mòbil que controla els pacients | Rithmi

La fibril·lació auricular és una de les arrítmies que provoca més del 35% dels casos d’ictus (la primera causa de mort en dones i la tercera en homes) a l’Estat espanyol. Ara bé, és una malaltia que alguns cops les persones no s’adonen que la pateixen i només es detecta quan ja han tingut l’ictus. Però, com diu la dita popular, val més prevenir que curar, i per això Rithmi ha creat una polsera que avisa al pacient quan pateix una possible fibril·lació auricular.

Una tecnologia que, quan surti al mercat, podrà salvar vides. I és que, cada any, més de 110.000 persones pateixen aquesta malaltia, de les quals un 50% queda amb seqüeles o no sobreviu. Al darrere d’aquesta solució hi ha un emprenedor valencià, Óscar Lozano i el seu pare, metge especialista en l’àmbit cardiovascular, qui, després d’anys de recerca, han desenvolupat un algorisme que monitora el pacient les 24 hores del dia i l’avisa quan pot haver patit un cas de fibril·lació auricular.

La seva polsera té una fiabilitat del 94%, ja que realitza un doble control per assegurar-se que realment s’ha patit l’arrítmia. I és que un cop s’ha notificat el pacient de la possible fibril·lació auricular, aquest pot fer-se un electrocardiograma amb la mateixa polsera i enviar els resultats al seu metge. “D’aquesta manera reduïm molt els falsos positius perquè fem un doble control i notifiquem el metge perquè li doni cita en els pròxims dies”, explica el CEO i cofundador de la startup, Óscar Lozano.

Més info: Anaconda, la lluita del futur contra l'ictus que neix a Catalunya

“Tenir un cas de fibril·lació auricular no és res greu, ja que amb medicació és una arrítmia controlada. Ara bé, com molts cops la gent no se n’adona i, per tant, no va al metge, això acaba provocant un ictus”, argumenta Lozano. Per això la polsera de Rithmi vol ajudar a la prevenció d’aquesta malaltia amb un control diari i en temps real dels pacients.

D'un bloc preventiu a un wearable intel·ligent

Rithmi es troba actualment en procés d’obtenir la certificació per poder comercialitzar la seva solució, un procés sobre el qual l'emprenedor opina que “per desgràcia, la innovació, almenys en salut, va molt més ràpid que la regulació”. No obstant això, mentrestant la startup està realitzant les primeres proves amb l’Hospital de la Fe de València, monitorant pacients i afinant el seu algorisme per quan tinguin el vistiplau per comercialitzar la polsera.

La polsera intel·ligent de Rithmi

La polsera intel·ligent de Rithmi | Cedida

Ara bé, aquest ha estat un procés molt llarg que arrenca l’any 2011, quan Lozano i el seu pare van participar en un projecte d’una farmacèutica alemanya. En aquell moment, la companyia volia llançar un anticoagulant per a persones que han patit ictus i per això va impulsar un programa per trobar projectes 2.0 per prevenir aquesta malaltia. Els dos emprenedors es van presentar amb un bloc on cardiòlegs, neuròlegs i fisioterapeutes donaven consells per portar hàbits de vida saludables, ja que d’aquesta manera “es podrien evitar el 90% dels ictus”, recorda. El projecte StrokeStrike va guanyar el concurs, la qual cosa els va portar a la segona fase, que va ser crear una app mòbil ludificada.

Però quan anava a sortir al mercat, Puleva es va fixar en ella i la va comprar. Aquesta injecció de diners va permetre Lozano i el seu pare impulsar la tercera part de la seva idea inicial, el desenvolupament de la polsera.

Dades del cor al núvol

La tecnologia de Rithmi consisteix en un sistema de registre basat en la fotopletismografia (PPG), una tècnica que mesura a través d’un sensor la intensitat de la llum reflectida per la superfície de la pell i els glòbuls vermells i indica el funcionament del flux sanguini i del volum de la sang a cada àrea. D’aquesta manera, la polsera rep una ona de polsos del cor, que li permet identificar la freqüència dels seus batecs i detectar arrítmies durant qualsevol activitat.

Les dades obtingudes s’envien des del wearable a una aplicació mòbil que emmagatzema les dades i crea alertes en cas de valors anormals. Amb aquesta informació, l’usuari pot donar accés també al seu metge perquè tingui tots els registres del seu pacient.

La startup, que preveu comercialitzar la seva solució durant el segon semestre d’aquest any, espera que siguin els mateixos metges els principals prescriptors de la polsera. Els dispositius es podran comprar a les farmàcies, a través d’asseguradores privades i mutues i del seu ecommerce.

L'equip de Rithmi

L'equip de Rithmi | Cedida

Rithmi, amb seu a València, compta amb cinc persones treballant entre els quals figuren enginyers biomèdics, informàtics i tècnics de màrqueting i vendes. Un equip que s’ha pogut ampliar gràcies a la subvenció de 126.000 euros del projecte Neotec del Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) que van rebre l’any passat. Així mateix, la startup també s’ha finançat gràcies a 50.000 euros de la primera fase de l'Horizon2020 de la UE, a un premi de 20.000 euros del programa Órbita de la Diputació de Castelló i a les FFF (Friends, Family and Fools).

L’empresa, tot i ser valenciana, ha entrat a diversos programes d’acceleració a Barcelona, com Ship2B o l’IQS Next Tech. “El nostre sector té molt potencial a la capital catalana i és on ens han sorgit més oportunitats”, apunta Lozano. Tot i que també han participat en l’acceleradora de Madrid Unltd, en col·laboració amb els laboratoris Lilly.

Més informació
Eodyne, rehabilitar el cervell jugant
CreatSens, el paper que monitora les malalties renals
Avui et destaquem
El més llegit