Les startups de salut multipliquen per 10 els inversors

Catalunya passa de tenir cinc organitzacions internacionals que inverteixen en el sector de les ciències de la vida el 2013 a tenir-ne 50 aquest any

El sector de les ciències de la vida i de la salut genera a Catalunya 31.087 milions d'euros cada any | iStock El sector de les ciències de la vida i de la salut genera a Catalunya 31.087 milions d'euros cada any | iStock

Les startups catalanes del sector de la salut han multiplicat per 10 els inversors internacionals en cinc anys. Així, s'ha passat dels cinc inversors internacionals presents a la bioregió de Catalunya el 2013 a 50 aquest any, la majoria nord-americans. Es tracta d'un tipus de capital que no existia en aquestes emrpeses fa una dècada i que representa el 72% dels 60,9 milions d'euros recaptats. Així ho han posat de manifest les dades que recull l'últim informe del Biocat, que s'ha presentat aquest dimecres.

El director general del Biocat, Jordi Naval, ha atribuït aquest interès a la qualitat de la recerca que es desenvolupa a Catalunya i al reconeixement de l'expertesa, entre altres motius. El sector de les ciències de la vida i de la salut genera a Catalunya 31.087 milions d'euros cada any i representa el 7,2 % del producte interior brut (PIB), si es compten les empreses d'aquest àmbit i els serveis sanitaris. En conjunt, més de 223.000 persones hi treballen, al voltant d'un 7% de l'ocupació a Catalunya, segons l'informe. Així mateix, aquestes empreses representen el 29,5% de la despesa espanyola en R+D. "És un sector d'alta vitalitat, cada setmana es crea una companyia nova", ha destacat.

Més info: Els científics també emprenen

El nombre d'empreses a la bioregió de Catalunya ha crescut el 2017 fins a les 1.060 companyies, davant de les 609 del 2005: "Avui dia, Barcelona i Catalunya és sinònim de hub d'innovació a escala europea". La mostra és que només a la capital es concentren quatre grans universitats, una dotzena de centres d'investigació, sis grans hospitals i diverses infraestructures rellevants.

Naval també ha destacat una "tendència a l'alça" de la investigació amb capital de risc, així com que actualment es desenvolupen a Catalunya 18 fàrmacs, 11 més que el 2013, i n'hi ha tres que es troben en l'última fase d'investigació. El director general de Biocat ha augurat que un mínim de 10 productes desenvolupats en aquesta bioregió arribaran als pacients el 2025, i ha destacat el potencial de la investigació a Catalunya, que pot comparar-se en termes d'innovació, així com en PIB i població, amb països de la Unió Europea com Suècia, Bèlgica, Dinamarca, Àustria i Irlanda, malgrat tenir menys fons.

Entre el 2015 i 2017, les startups han atret 340 milions d'euros d'inversió, el triple que durant el període 2013-2015, i el 2018 han aconseguit captar un capital de 100,2 milions d'euros fins a l'octubre, per la qual cosa preveuen superar els 107,3 milions d'euros del 2017.

Comença a recuperar-se la inversió pública

El director general del Biocat també ha assegurat que "la inversió pública està ajudant molt", tant l'estatal com la de la Generalitat, i ha observat que després d'un descens durant la crisi hi ha certa recuperació, però encara no s'ha arribat a nivells anteriors.

Naval ha destacat que la professionalitat i qualitat de l'ecosistema català atreu el capital estranger, així com la feina que han fet els fons locals per fer coinversions amb fons estrangers ha generat "una cadena que es reforça positivament" i que augmenta la presència internacional.

L'informe ha recomanat fomentar la inversió amb incentius amb la transferència de tecnologia per als investigadors, fomentar una col·laboració públicoprivada més estreta -sobretot apostant per més proves de concepte-, integrar més el Servei Català de la Salut (CatSalut) en assajos clínics i augmentar la compra pública de productes d'aquestes empreses.

Compromís del Govern amb les empreses catalanes

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha inaugurat la presentació de l'informe i ha destacat l'aliança entre les empreses privades i l'administració pública en un sector que veu extraordinàriament estratègic, amb gran impacte per a la població, i del qual ha destacat la seva funció internacionalitzadora, que fa "molta falta com a país".

Més info: Catalunya impulsa la innovació en salut

Ha vist una potencialitat enorme a Catalunya per situar-se a l'avantguarda de la innovació en ciències de la vida, i ha posat en valor que hi ha 44 investigadors de centres catalans i deu científics que treballen a l'estranger que han estat inclosos en una llista dels més importants del món: "Som comparables a qualsevol dels països que tantes vegades anomenem de referència".

"Està a les nostres mans fer créixer les potencialitats d'atracció d'inversió internacional perquè els ingredients els tenim tots, i són d'altíssima qualitat", ha assegurat, davant de la qual cosa ha reivindicat la intenció del Govern català de donar l'impuls adequat al sector, sense perdre les oportunitats que assenyala l'informe.

Així mateix,  ha cridat a fer de Catalunya un nucli innovador de primer nivell, i ha enumerat iniciatives del Govern en aquest sentit, mentre que ha afirmat: "El nostre compromís de col·laboració amb les empreses privades és absolut. I ens comprometem també a posar en marxa accions dirigides a mobilitzar el coneixement i les capacitats enormes que té aquest país per donar respostes als reptes de la societat i generar valor compartit".

Més informació
Les empreses biomèdiques catalanes atrauen 102 milions d'euros el 2017
BStartup invertirà en empreses emergents de salut
Les inversions en biotecnologia escullen Catalunya
Avui et destaquem
El més llegit