Tecnologia de Mataró per purificar l'aigua del món

Dos enginyers italians residents a Catalunya són els fundadors de Watly, una solució tecnològica que permet purificar aigua, generar electricitat i proveir connectivitat a Internet

Marco Antonio Attisani es defineix com un ciutadà transhumà. Això implica imaginar-se un futur no tan llunyà en què els humans hauran abandonat els seus hàbits més animals: no menjaran carn, per exemple, i hauran integrat la Intel·ligència Artificial i les tecnologies a la seva vida per evitar el malbaratament dels recursos naturals. "La filosofia transhumanista és l'única alternativa per garantir la sostenibilitat del planeta", comenta aquest emprenedor i enginyer italià, que va arribar a Barcelona fa vuit anys per treballar al grup d'automoció Piaggio.

Després de passar per diverses feines relacionades amb les energies renovables, Attisani va decidir emprendre pel seu compte i avui és el cofundador de Watly, una start-up tecnològica ubicada al TecnoCampus de Mataró que ha desenvolupat uns dispositius modulars equipats amb energia solar que permeten purificar aigua contaminada, generar electricitat i proveir connectivitat a Internet. "Aquestes tres coses són la base perquè una societat pugui desenvolupar-se, tenir educació, salut, etc..", comenta Attisani, que el passat juny va formar part d'una vintena d'emprenedors tecnològics de tot el món que van participar en la primera edició de Menorca Millennials.

Watly no és una empresa del sector Internet o mòbil, sinó que juga en el terreny de l'enginyeria puntera, les energies renovables i l'economia sostenible. El seu producte – una mena de planta de generació d'energia modular, de dimensions reduïdes (500 metres quadrats) – està destinat a països en vies en desenvolupament, amb problemes d'accés a aigua potable o al corrent elèctric, i té capacitat per purificar fins a tres milions de metres cúbics d'aigua a l'any, utilitzant energia termosolar. A diferència de l'energia fotovoltaica, la tecnologia termosolar utilitza la calor del sol per escalfar aigua i generar energia.

Reconeixement del sector
En aquests moments, Watly té com a objectiu aixecar una ronda de capital de 750.000 euros per instal·lar els primers prototips i consolidar el seu producte, que ha despertat l'interès en nombroses competicions d'emprenedoria d'àmbit europeu dedicades a les tecnologies netes. "Exacte, som una mini planta d'energia sostenible", confirma Attisani, que va haver d'interrompre la participació a Menorca Millennials per participar en el concurs Tech All Stars a Londres, on van quedar finalistes. Ben aviat, Watly, viatjarà a Berlin per participar en el concurs European Pioneer, on poden optar a 250.000 euros de finançament públic en programes d'ajut a les start-up europees més innovadores.

"Ens convé molt donar-nos a conèixer en aquest tipus de programes i iniciatives per contactar amb possibles inversors, malgrat que viatjar és car. Aconseguir diners requereix tenir diners", bromeja aquest emprenedor d'esperit entusiasta, mostrant la foto del seu gos al salva-pantalles del mòbil. Attisani admet que cada cop que viatja troba a faltar el seu gos, un Boxer de mirada entremaliada. Quan el sent parlar del seu gos, el seu soci, Matteo Squizzato, també enginyer, l'escolta i riu. Matteo es va incorporar al projecte quan encara estava a la Universitat, després que un amic en comú li parlés de Watly. El projecte el va entusiasmar tant que va trigar menys de 24 hores en decidir que deixava Itàlia per mudar-se a Mataró.

"Ja ens han contactat inversors molt interessats, i també potencials clients des d'Aràbia Saudí", comenta Squizzato, més silenciós i tranquil que Attisani. Tots dos acaben de tornar d'Itàlia, on han participat en el rodatge d'una sèrie de televisió pel canal Discovery Channel juntament amb altres 10 start-ups internacionals, que s'emetrà l'abril de 2016. "Ens esperen uns mesos prometedors", diu Squizzato, confiat.

De la idea al prototip
Fins al moment, l'equip ha invertit prop de 200.000 euros de la seva butxaca i més de 30.000 hores de feina en el desenvolupament de la solució tecnològica, que valoren entorn del milió d'euros. El prototip actual és capaç d'eliminar qualsevol contaminació de l'aigua, sigui bacteriològica, química o física, a partir d'energia termosolar, a més de proveir d'electricitat i connexió wi-fi.

Tot i els reptes que presenta el projecte – com per exemple, calcular els costos de manteniment o garantir la seguretat de les instal·lacions en uns països amb escassos recursos econòmics–, els enginyers italians estan convençuts d'una tecnologia que pretén posar remei a un dels problemes bàsics de la Humanitat. "Com pot ser que més de 1.000 milions de persones en aquest planeta no tinguin encara aigua potable?", conclou Attisani.
Avui et destaquem
El més llegit