Transplant Biomedicals, una nova nevera pel ronyó

Aquesta spin-off catalana, que recentment ha obtingut 1,5 milions d'euros de finançament, proposa un dispositiu que millora la conservació d'òrgans per trasplantar

Transplant Biomedicals és una spin-off de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques Agustí Pi i Sunyer (IDIBAPS), fundada el març del 2014 a Barcelona, amb la missió de fer arribar als hospitals, laboratoris i pacients de tot el món estratègies mèdiques i dispositius innovadors per millorar la preservació i transport d'òrgans, teixits i cèl·lules per a trasplantament.

La nevera de pícnic com a estàndard
Actualment l'estàndard pel transport d'òrgans o teixits per realitzar trasplantaments és la nevera isotèrmica "tipus pícnic", segons indica el conseller delegat i cofundador de la companyia, Ignasi Heras, qui explica que Transplant Biomedicals desenvolupa "una innovadora i singular tecnologia que prevé les lesions que tenen lloc durant el transport dels òrgans que se sotmetran a trasplantament". Així, aquesta tecnologia "permet la seva conservació integral, reduint el dany per isquèmia durant un període més gran de temps", assenyala Heras.

"Les neveres tipus pícnic eren molt útils fa 30 anys, quan els donants eren joves i sans", comenta Heras, ara, però, l'edat mitjana del donant és de 60 anys.

Per aquest motiu, el dispositiu d'aquesta start-up representa una innovació necessària en el camp dels trasplantaments. "Avui dia hi ha més necessitat d'òrgans però hi ha menys donants i els òrgans arriben en condicions justes, amb la nostra proposta intentem resoldre aquest problema", explica Heras.

Actualment, a part de les neveres isotèrmiques, existeix un altre sistema de transport d'òrgans mitjançant perfusió (introduint una substància a l'òrgan per tal de conservar-lo): "El problema és que són cars i complicats d'emprar i només es fan servir en el 10% dels casos, perquè es necessita un especialista. En la resta dels casos es fa servir les neveres". "Amb el nostre giny no cal parafernàlia, s'engega i es conserva l'òrgan", diu Heras. El dispositiu d'aquesta start-up és a mig camí entre les neveres i el sistema de perfusió i "també a mig camí del cost dels dos sistemes".

Aquesta start-up ha obtingut recentment 1,5 milions d'euros de finançament entre inversors privats i la convocatòria Retos-Colaboración 2015 dins del Pla Estatal de Recerca Científica i Tècnica i d'Innovació 2013-2016. A més, aquesta start-up va rebre un dels premis de la Fundació Caixa d'Enginyers dotat amb 5.000 euros.

Els recursos obtinguts es destinaran, explica la start-up, a accelerar el desenvolupament i comercialització del seu primer producte. Heras assenyala que aquest capital "ens permetrà accelerar el desenvolupament d'aquesta tecnologia mèdica pionera, tant en hospitals com en laboratoris" i precisa que "el nostre objectiu és iniciar la comercialització del sistema entre 2017 i 2018 i accedir a un mercat que representa més de 160 milions d'euros".

Una tecnologia per salvar vides
La star-up és fruit de més de vint anys d'investigació en transplantament hepàtic de la doctora Carmen Peralta. La científica va descobrir una tecnologia per augmentar la preservació dels òrgans en animals de laboratori. Veient el potencial d'aquesta tecnologia, va participar en el programa BioEmprenedorXXI de Barcelona Activa i CaixaBank. Amb un primer pla d'empresa, va trobar-se amb la necessitat de disposar d'un director general que impulsés el negoci. "Va ser llavors quan ens vam conèixer i va ser amor a primera vista", bromeja Heras.

El tàndem es va llançar llavors a cercar inversió, primer amb capital risc i petits inversors. "L'èxit va corroborar que el pla de negoci era viable", diu el co-fundador de la start-up.

"Augmentar la quantitat d'òrgans viables"
Transplant Biomedicals s'està especialitzant sobretot en el transport de ronyó i fetge, que són els dos òrgans amb més demanda. Tot i això, avisa Heras, aquesta és una primera proposta, "en el futur apostarem per la diversificació amb nous productes de conservació de material biològic ex vivo. Heras assenyala que "volem augmentar la quantitat d'òrgans viables que hi ha a tot el món i contribuir, en definitiva, a salvar vides".

Avui et destaquem
El més llegit