Ubiquat, la casa de la moneda (complementària local)

L'empresa igualadina està darrarere la Grama de Santa Coloma de Gramenet, una iniciativa pionera a l'Estat espanyol

La moneda complementària de Santa Coloma de Gramenet es gestiona a través d'una app | Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet La moneda complementària de Santa Coloma de Gramenet es gestiona a través d'una app | Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet

Allò de "els carrers seran sempre nostres" no és l'únic que els catalans hem adoptat del moviment anticapitalista: només cal passejar per Santa Coloma de Gramenet per comprovar-ho. El municipi metropolità ha estat pioner a introduir una moneda complementària local, és a dir, un mètode de pagament que acompanya l'euro dins del marc d'aquesta localitat. "És cert que, com és un sistema alternatiu al tradicional, sempre ha estat relacionat amb els moviments socials, però és un mètode d'intercanvi de valor que les smart cities han d'incorporar", afirma Jaume Catarineu, CEO Ubiquat, l'empresa igualadina que ha desenvolupat la tecnologia necessària per dur a terme el projecte de Santa Coloma.

Més info: Un any amb la grama a la butxaca

Però que és una moneda complementària? Com bé indica el seu nom, és una unitat de valor que complementa el sistema econòmic. Normalment, tothom fem qualsevol compra amb euros, és a dir, la moneda oficial del nostre territori. Amb tot, legalment, existeix la possibilitat de fer transaccions de la manera que vulguem: per exemple, si les dues parts ho accepten, es pot pagar un televisor amb un sac de tomàquets. En aquest cas, només l'IVA s'ha d'assumir amb moneda oficial, ja que és l'única que permet fer front als impostos i pagar deutes. El mateix passa si enlloc de verdures fem sevir la moneda complementària. Òbviament, té un valor intrínsec menor a l'oficial, tot i que per a Catarineu, aquí està la "gràcia".

La limitació territorial i el fet de tenir un valor intrínsec menor fomenten l'ús de les monedes complementàries

“Quan tu ets a un territori on s'accepten dues monedes una local i una general, està clar que et voldràs treure de sobre la menys bona i te la gastaràs més de pressa: així la seva circulació està assegurada”, diu Catarineu, "a més a més, el fet que només puguis gastar aquestes monedes a una localitat o territori en concret estimula la compra local”. No és teoria, segons l’emprenedor les dades ho demostren, “si un Ajuntament concedeix una subvenció, l’impacte sobre el comerç local acostuma a tenir un impacte multiplicador d'1,3, en canvi, si part de la subvenció s’atorga en moneda complementària, augmenta fins el 3”.

D'Igualada al Canadà

"Es tracta d'una aposta de valor molt innovadora, així que no n'hi ha prou a fer les coses bé, encara hem de treballar per fer-nos entendre", diu Catarineu. De fet, malgrat que Ubiquat és l'empresa amb més expertesa en el sector a Catalunya, tot just s'hi van introduir fa quatre anys, el 2014. Abans, la companyia de l'Anoia es dedicava exclusivament al desenvolupament tecnologies per fer pagaments, una activitat que combina amb la nova línia de negoci. De fet, van decidir endinsar-se a aquest món després d'assistir a seminaris i comprovar les semblances entre la tecnologia que desenvolupaven i la necessària per dur a terme aquestes iniciatives.

De moment, Ubiquat és rendible i compta amb una plantilla de sis empleats repartits entre Igualada i Barcelona. Malgrat que encara es dediquen, majoritàriament, a les tecnologies de pagament, cada cop desenvolupen més projectes de monedes complementàries. Actualment, són a Santa Coloma de Gramenet amb la Grama; Barcelona, en un projecte al marge de l'Ajuntament; Viladecans amb una moneda energètica que forma part d'una iniciativa europea; i Calgary Dollar, al Canadà.

Jaume Catarineu, CEO Ubiquat

Jaume Catarineu, CEO Ubiquat

A més a més, el 2019 s'estendran a altres punts de l'Estat espanyol i França i llançaran la seva plataforma de governança de les monedes complementàries Tarannà, que té l'objectiu de facilitar la gestió de la moneda a la ciutat, estimular-ne l'ús i valorar les diferents necessitats de cada zona. "És una aposta de risc, però creiem que és el futur: avancem cap a una societat on les transaccions seran digitals i hi haurà diferents maneres de transmetre valor, no només euros, també la reputació social, ecològica... I no falta tant per arribar a aquest punt", afirma.

 

Més informació
August Corrons: "Amb una moneda alternativa només depens del que saps fer"
Avui et destaquem
El més llegit