Un suplement alimentari català podria prevenir la tuberculosi

L'spin-off Manremyc de Germans Trias vendrà el seu producte a l'Índia i el Nepal el 2016

El suplement alimentari contra la tuberculosi produït per l'spin-off Manremyc de Germans Trias es vendrà a l'Índia i el Nepal el 2016. Es calcula que que arribi a més d'un milió de ciutadans, segons estableix l'acord que acaben de signar Manremyc i Tablets India, l'empresa líder del sector a l'Índia i el Nepal.

D'altra banda, es faran estudis observacionals per poder constatar que amb la introducció del nou suplement alimentari la incidència de la tuberculosi disminueix.

Un suplement alimentari innovador
La Unitat de Tuberculosi Experimental (UTE) de Germans Trias, liderada pel doctor Pere-Joan Cardona i reconeguda internacionalment per les seves aportacions innovadores sobre les causes i el tractament de la tuberculosi, va poder demostrar experimentalment que les persones infectades que desenvolupen la malaltia ho fan perquè generen una resposta inflamatòriamassa intensa contra el bacteri tuberculós.

El nou producte, registrat amb la marca Nyaditum resae®, té l'objectiu de fer menys intensa aquesta resposta i evitar que es desenvolupi la malaltia. Està fabricat en base a un bacteri molt semblant al que causa la tuberculosi, però que el cos identifica com a un aliment.

De Catalunya a l'Índia
La UTE de Germans Trias va patentar el producte l'any 2013 després del suport rebut pel Fons d'Investigacions Sanitàries de l'Instituto de Salud Carlos III i la xarxa estatal CIBERES de malalties respiratòries. El següent pas va ser la creació d'una spin-off per introduir al mercat internacional el suplement alimentari: Manresana de Micobacteriologia SL, és a dir, Manremyc. El novembre de 2013, aquesta va ser una de les empreses catalanes que va viatjar a l'Índia amb la Generalitat i Biocat per començar a establir-hi llaços de col·laboració.

El treball conjunt amb l'empresa catalana Inquve, establerta a Nova Delhi i liderada per Carol Rius, va ser definitiu per escollir Tablets India entre diverses alternatives. Inquve ha apostat fortament pel projecte per la capacitat que té de generar un profund impacte social i un millor control de la tuberculosi a nivell mundial.

Fa just un any, Manremyc aconseguia una ampliació de capital clau per enllestir l'assaig clínic en humans. Després d'això, i demostrats els resultats positius de l'assaig, l'spin-off va tornar a l'Índia a la cerca de socis llicenciataris, entre els quals Tablets, amb qui ha acabat signant l'acord.

Que l'Índia sigui el primer lloc on es vendrà el suplement alimentari "representa una fita important perquè és el país amb més incidència de tuberculosi al món" explica Pere-Joan Cardona. Aquest és el primer pas en l'expansió del producte. De fet, ja hi ha nous contactes oberts a la Xina i en diversos països del sud-est asiàtic. "La malaltia causa un milió i mig de morts cada any i el nostre objectiu és fer arribar el nostre producte al màxim nombre de persones, també aquells que no puguin pagar el tractament", comenta Pere-Joan Cardona.

Avui et destaquem
El més llegit