Urban Service Point transformarà 100 quioscos de Barcelona el 2023

La nova xarxa multiservei ofereix serveis bancaris, de mobilitat urbana i paqueteria

USP compta amb més de 300 quioscos a Madrid, Barcelona, Màlaga i Granada | Cedida USP compta amb més de 300 quioscos a Madrid, Barcelona, Màlaga i Granada | Cedida

Urban Service Point (USP) va instal·lar a començaments d’octubre els serveis d'ATM i smart locker a diferents quioscos de Barcelona. Reinventar-se o morir. Després de la devallada en lectors i vendes de la premsa en paper que ha fet tancar el 35% dels quioscos barcelonins els últims deu anys, USP ha arribat a la ciutat per revitalitzar el negoci quiosquer oferint una xarxa multiservei que preveu expandir-se al llarg de 2023. Actualment compten amb 10 caixers automàtics i més de 30 taquilles eCommerce a la capital catalana i la idea és crèixer fins a més de 100 de cara a l'any que ve.

La caiguda de la lectura escrita els darrers anys ha obligat els mitjans a reinventar-se i accedir al món digital, mentre que els quioscos han quedat orfes de públic. Replicant el model d'èxit que l'empresa emergent barcelonina va iniciar a Màlaga, USP ha arribat a un acord amb l'Associació Professional de Venedors de Premsa de Barcelona per incorporar als quioscos de la ciutat diferents serveis d'última milla, bancaris i de mobilitat urbana per tal de mantenir vius els quioscos i que continuïn sent un punt de servei al ciutadà.

Luis Sancho, cofundador i director d'Urban Service Point veu la xarxa com "un model dinàmic i adaptable a les necessitats de les persones. Els quioscos han d'ajudar a la transformació ciutadana i les smart cities". L'empresa està treballant amb partners líders de cada sector per atendre a les necessitats de la ciutadania i volen que els quioscos tornin a ser "un punt de servei al ciutadà". 

"Parlem d'un model dinàmic i adaptable a les necessitats de les persones. Els quioscos han d'ajudar a la transformació ciutadana i les smart cities"

"Vam començar a Màlaga perquè és on se'ns va donar llum verda i ràpidament Barcelona s'hi va unir" ha comentat Sancho. La idea de l'empresa, que fa temps que està ficada en el món quiosquer, és expandir-se pel sud d'Europa, per grans ciutats com Barcelona, Madrid, Lisboa o Milà entre d'altres. "Hem viscut l'inici, l'auge i també el declivi dels quioscos i és per això que vam tenir la idea de transformar el negoci per mantenir-lo viu" ha afegit també.

Treballant per a un model sostenible

La sostenibilitat, no només econòmica, és un dels pilars fonamentals de la nova xarxa multiservei que Urban Service Point instal·larà a la capital catalana. La instal·lació de taquilles intel·ligents als quioscos de premsa suposarà una millora significativa en la congestió i contaminació generades pels vehicles de repartiment.

Segons un estudi de Deloitte, s'estima que la implantació de lockers en una xarxa capil·lar com els quioscos reduiria la congestió urbana de vehicles en un 22% i la contaminació de CO2 per paquet en un 20%. En concret, extrapolant les dades d'aquest informe als volums de Barcelona, es podrien reduir gairebé 2.000 tones de CO2 emeses anualment cap a l’atmosfera. ​​Sense tenir en compte, a més, l'impacte en la reducció de segones entregues.

La implantació de lockers en una xarxa capil·lar com els quioscos reduiria la congestió urbana de vehicles en un 22%

Addicionalment, la implantació d'aquestes taquilles en una xarxa tan capil·lar com els quioscos de premsa permetrà optimitzar l'operativa d'eCommerce facilitant la concentració dels repartiments en micromagatzems, el repartiment nocturn i l'eliminació de les segones entregues - que suposen prop del 15% del total dels repartiments fets a domicili. Sancho ha destacat que al novembre van "repartir 8.000 paquets" gràcies a aquest servei.

D'altra banda, la instal·lació de caixers multibanc als quioscos frena la desertització bancària i lluita contra la bretxa digital generada cap a les persones de la tercera edat. Al llarg dels últims 15 anys es creu que s’han tancat més de la meitat de les oficines bancàries a l’Estat. "Jo abans baixava de casa i tenia dos caixers a la cantonada. Ara per trobar un banc no puc fer-ho sense agafar la moto" ha comentat Luis Sancho. Amb la instal·lació d'ATMs multibanc als quioscos de premsa el servei públic de retirada d'efectiu està assegurat.

Més info: L'Ajuntament de Barcelona dóna el vistiplau al futur multiservei del quiosc

A més, la nova xarxa multiservei realça els punts clau dels quioscos i el seu motiu de ser per oferir serveis de primera necessitat: la ubicació a peu de carrer, la capil·laritat, els seus amplis horaris i el capital humà. Urban Service Point està més a prop de transformar el quiosc convertint-los de nou en els principals punts de servei urbà de les ciutats a través també d'estacions de càrrega per a patinets o bicicletes i antenes 5-G.

Més informació
El futur multiservei dels quioscos de Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit