'Vídeo pitch': vendre un projecte en 1 minut

Consells per presentar una empresa als possibles inversors i clients

La idea és senzilla, està en auge, però costa aconseguir-ho: vendre en poc més d'un minut un projecte, un producte o un servei mirant a càmera. És el vídeo pitch. Ho explica Ana de la Fuente, que assessora empresaris, professionals i emprenedors que s'atreveixen a fer-ho. "És un vídeo de màxim tres minuts en el que expliquen qui són, què necessiten, quines característiques els diferencia d'altres emprenedors", detalla.

Si s'aconsegueix fer bé, pot arribar a ser molt efectiu perquè "és una manera de donar-se valor i publicitat a un mateix sense necessitat d'anar inversor per inversor, ni client per client". Té cabuda al web corporatiu de l'empresa, a les xarxes socials i a través d'enviaments a correus dels contactes. Però cal fer-ho bé.

Perdre la por a la càmera
"Fer un vídeo pitch és molt difícil i especialment perquè es fa en imatge", comenta De la Fuente. Davant de la càmera, el professional augmenta els nervis i té dubtes de si realment és capaç de fer-ho. Per això, cal trobar l'equilibri: tenir molt clar què dirà, però no semblar una màquina enregistradora.

Difondre a través de xarxes socials
Per De la Fuente, "la base de la difusió són les xarxes socials i la pròpia pàgina web de l'emprenedor o de l'empresa". "Som a la era de la imatge i un vídeo guanya impacte", justifica. A l'hora d'escollir xarxa, la persona ha de detectar en quina és més forta, disposa de més connexions i pot aconseguir una major difusió, subratlla. Això sí, "Twitter és poc recomanable perquè no està pensada tant per vídeo, la clau és Facebook i LinkedIn".

Penjar-ho en plataformes web
La difusió per xarxes i correu es basa en un vídeo pujat a la xarxa. "Vimeo és la que més formalitat té, però cada cas se sent més còmode en un suport", recomana l'assessora. La plataforma Vimeo dóna més qualitat al vídeo, mentre que YouTube, la gran àgora multimèdia de la xarxa, pot donar més visionats al empresari.

Atrapar a l'espectador
L'assessora té clar que el professional ha de cridar l'atenció, deixar clar què és i què busca. "L'inversor ha de captar amb facilitat l'essència del projecte", remarca. "Però ha de semblar el més natural possible, no han de portar ni apunts ni llegir cap paper".

Trobar l'equilibri
Cal mirar a càmera, vestir roba ni molt formal ni molt informal i l'estètica ha de ser en la línia del públic a la que es dirigeix l'empresa.

Oblidar-se dels nervis
Diu Ana de la Fuente que els nervis és el principal error dels que opten pel video pitch. També les paraules crosses: entre frase i frase s'escolten molts "ehhh...", "bueno...", "mmm...". "Quan parles no queden malament, però davant de càmera donen sensació de poca seguretat", alerta.

I una cosa té clara l'experta: "Ningú millor que el propi professional sap com és la seva empresa i quins són els seus punts forts".
Avui et destaquem
El més llegit