Vonzu per digitalitzar la logística

La startup ofereix programes i consultoria per millorar els processos logístics a les empreses

La contribució del sector logístic sobre l'economia catalana és del 12,4% del PIB segons dades de Pimec de l'any passat. L'alta producció industrial i el gran consum fan de Catalunya un node de transport i logística de mercaderies de primera magnitud. Donar un cop de mà en la digitalització d'aquest sector és el que intenta Vonzu, una startup nascuda el 2016 que desenvolupa programari i aplicacions ad hoc per a empreses de transport i logística.

Programari i consultors
El COO i cofundador de Vonzu, l'economista Mario Martínez, explica a VIA Empresa que la companyia es dedica a desenvolupar "aplicacions i programari basats en la millora dels processos de transport i logística" mitjançant la planificació i optimització de rutes pels seus clients així com seguiment de dades a temps real. Tant sigui web, aplicacions, cloud o programes per instal·lar a l'empresa.

Així mateix, l'empresa també proporciona serveis de consultoria per la millora de la distribució logística basada en solucions tecnològiques.

Grans empreses com Thyssenkrupp, Clinipartners, Grup Mutuam o Synlab ja són clients de l'empresa. Aquest darrer grup de laboratoris, per exemple, volia controlar els enviaments de les seves mostres biològiques en temps real: "Des de l'extracció en una farmàcia fins que arriba al destí, la mostra s'havia de seguir i assegurar que es transportava amb unes condicions concretes com temperatura, temps, etc., per això els vam desenvolupar una solució de vigilància a temps real", explica Martínez. Pel grup alemany d'ascensors i escales mecàniques Thyssenkrupp, els emprenedors de Vonzu van implementar un sistema de distribució de les seves peces de recanvi. Han creat una plataforma en què els grups de l'empresa i proveïdors de transport poden veure les recollides i entregues en temps real.

Una solució total
En poc de temps Vonzu ha aconseguit quatre grans clients, diversos projectes de consultoria i 12 partners estratègics. La companyia és un projecte dels co-fundadors Eduard Calderon, Marc Castells i el mateix Martínez. La idea neix d'un soci que va renunciar a formar part de l'empresa, Lucas Ras, que treballava en una empresa de logística. Ell va detectar certa problemàtica en la logística de la companyia quan variables com l'hora d'entrega, restriccions de capacitat o el nombre de vehicles entraven en joc. No hi havia cap programa que dissenyés les rutes de manera correcta. L'equip va desenvolupar un algorisme per millorar aquests aspectes. D'aquí sorgeix la gènesi de l'empresa. En un principi, explica Martínez, van desenvolupar un aplicatiu sense voluntat de comercialitzar-lo, només per realitzar tasques de consultoria.

El primer projecte va sorgir a Madrid i van implantar el projecte de logística en una empresa de laboratoris. "Però vam voler anar més enllà, perquè per aquell temps ja van començar a aparéixer programes de planificació de rutes", detalla l'emprenedor.

El nou pas és "desenvolupar una solució total que permet controlar des de la planificació i optimització de ruta, traçabilitat, geolocalització, facturació, etc. en una sola aplicació". Aquest tipus de programaris són molt cars normalment i només en disposen de propis les grans empreses. És per aquest motiu que Vonzu està treballant en un software d'aquestes característiques accessibles per les pimes "per pocs diners al mes".

Aquesta activitat en quatre mesos del 2016 els ha reportat una facturació de 40.000 euros. L'empresa, que està incubada a l'Almogàvers Business Factory, compta amb el suport del programa Yuzz per a joves que volen posar en marxa idees empresarials amb un alt component tecnològic i innovador que promou el Banc Santander i la Universitat Pompeu Fabra.

Ara, segons Martínez, l'objectiu per enguany és "sobreviure". I això vol dir validar el model de negoci i invertir en l'empresa. "Voldriem tancar l'any a 60.000 euros de facturació i assegurar-nos un parell d'anys de viabilitat i creixement", explica l'emprenedor. I per fer això, afegeix Martínez, Vonzu tancarà pròximament una ronda de finançament de 30.000 euros per tirar endavant el projecte.

Avui et destaquem
El més llegit