Els sistemes d'energia eòlica flotant de X1 Wind
Els sistemes d'energia eòlica flotant de X1 Wind

X1 Wind, les ones del mar per crear energia

La startup dissenya un sistema eòlic flotant amb una estructura piramidal i més lleugera que permet un abaratiment de costos

Avui en dia, els sistemes de generació d’energia eòlica en terra estan molt desenvolupats i els generadors al mar estan seguint el mateix camí. La majoria de turbines d’energia eòlica al mar existents només es poden instal·lar en zones amb poca profunditat, com passa al Mar del Nord. Però la gran majoria de la costa europea té profunditats molt més grans. Per això, la startup X1 Wind ha ideat un sistema eòlic flotant en el mar que no té aquesta restricció.

“El Mar del Nord és una superfície molt gran però amb una profunditat d’uns 20-30 metres, la qual cosa permet ancorar els molins de vent al fons marí com els tradicionals de terra”, explica Àlex Raventos, CEO i cofundador de X1 Wind, juntament amb Carlos Casanovas. Segons l’emprenedor, hi ha dos problemes en l’eòlica fixa en el mar: el primer és la limitació de 30 metres de profunditat, quan més del 90% del mercat potencial es troba en aigües profundes; i segon, l’elevat cost que suposa instal·lar aquestes turbines fixes, ja que s’han de portar en grans vaixells i s’ha de fer un forat a terra.

És per això que des de fa uns 10 anys estan sorgint els primers projectes flotants. Aquests nous sistemes són semblants als actuals però en lloc de deixar l’estructura fixa a terra, es troben sobre una estructura que flota. “L’avantatge és que aquest nou sistema es pot instal·lar en aigües profundes i no calen uns vaixells tan grans per transportar la turbina, ja que la fabricació i el muntatge de peces es poden fer al port i remolcar-les fins on s’han de situar”, explica Raventos.

X1 Wind ha dissenyat un sistema eòlic flotant en forma piramidal més lleuger i que permet estalviar en costos

A escala mundial, el primer projecte es va instal·lar a Noruega fa vuit anys. “Des de llavors n’hi ha hagut uns quants projectes més, però el nostre sistema té l’avantatge que és molt més lleuger i ha estat dissenyat amb dues premisses: que pugui sobreviure en condicions offshore i que sigui el més lleuger possible per estalviar amb acer, un component molt important dins del sistema eòlic i força costós”, assenyala l’emprenedor.

“La majoria de les empreses de la competència el que han fet és agafar una turbina convencional com les de terra o les que estan fixes al mar, és a dir, una turbina a sobre d’una torre que després es col·loca sobre una estructura flotant al mar. La nostra innovació es troba en el fet que eliminem la torre, ja que és tota l’estructura en si la que rota, gràcies a la seva forma piramidal”, apunta Raventos. Amb aquest sistema, l’estructura només està ancorada en un sol punt i funciona com un vaixell fondejat que gira tot sencer quan canvia la direcció del vent.

El Cleantech Camp, l’impuls del negoci

Alex Raventos i Carlos Casanova són dos enginyers industrials de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) especialitzats en energia eòlica marina. El concepte de X1 Wind va sorgir quan Casanova va estar dos anys realitzant un màster en el MIT (Institut Tecnològic de Massachusetts). Després d’uns anys treballant a diferents empreses del sector, els dos emprenedors es van trobar als Països Baixos i va ser allà quan van començar a desenvolupar la idea del X1 Wind més en profunditat.

De tornada a Barcelona, Raventos i Casanova van decidir presentar-se al concurs Cleantech Camp, organitzat per Gas Natural, InnoEnergy i Barcelona Activa. “Aquest va ser un poc l’inici del negoci, quan vam haver de fer un business plan per presentar la idea en el concurs”. Al final, el projecte de X1 Wind va guanyar el segon premi. Gràcies al concurs, els emprenedors van rebre l’impuls que els faltava per constituir l’empresa i sol·licitar la patent de la seva tecnologia.

Cleanthech Camp Iberia 131

Carlos Casanovas, un dels fundadors, recollint el premi Cleantech Camp

 

Les illes, el primer mercat on dirigir-se

En el Mediterrani hi ha moltes zones potencials per instal·lar aquest sistema d’energia eòlica en el mar. Els emprenedors de X1 Wind consideren que “la Costa Brava, del Delta de l’Ebre i la zona de Cadis, així com les illes Balears i Canàries, són zones amb molts recursos eòlics” per posar en marxa aquest sistema de generació d’energia. “El mercat de l’energia eòlica en el mar és un mercat molt gran i molt competitiu, ja que hi ha una gran quantitat de costa a tot el món amb molts recursos per instal·lar aquests sistemes”, assenyala Raventos.

Tot i així, la startup vol enfocar el seu negoci primer a Europa, on la regulació està més avançada i hi ha molts centres d’investigació especialitzats en aquesta tecnologia. “En concret, ens sembla interessant enfocar una primera fase del negoci a les illes, siguin les Canàries, les Balears o les illes gregues, ja que tenen molt recurs eòlic i també perquè són zones amb un cost de l’energia molt alt”, apunta l’enginyer industrial.

"Seria interessant enfocar una primera fase del negoci a mercats com les Canàries, les Balears o les illes gregues"

Avui en dia, a l’Estat espanyol no hi ha instal·lat cap sistema d’energia eòlica en el mar. Tot i així, sí que existeixen algunes empreses que treballen en aquest camp. Segons Raventos, “hi ha una certa activitat a Espanya en aquest àmbit però encara no s’ha instal·lat cap projecte a escala real". Els països líders en aquesta tecnologia són Noruega, Alemanya, el Regne Unit i França.

Gran inversió de capital

La startup es troba en aquests moments fent simulacions del seu sistema i parlant amb diverses empreses per preparar un projecte demostració. Abans de final d’any, volen fer unes proves a un tanc d’ones de la UPC per validar el prototip. “Ho volem fer el mes de desembre per a després, si es valida el model, començar a avançar amb un projecte de demostració, tot i que necessitem una inversió de capital bastant gran”, explica Raventos.

Fins ara, X1 Wind ha aconseguit tirar endavant amb fons propis perquè encara es troben en la fase de simulació. Tot i això, els emprenedors estan buscant noves inversions. “Hi ha un concurs europeu sobre eòlica flotant el mes de gener i també estem fent contactes amb inversors tant a Barcelona com a Silicon Valley, encara que probablement llancem la primera ronda d’inversió a principis del 2018”, apunta l’enginyer.

Un cop validat el prototip, la startup busca socis per aconseguir la gran inversió de capital que necessita el sistema

A més, els emprenedors també estan parlant amb possibles socis o proveïdors, “ja que el mercat és molt competitiu i requereix grans inversions i nosaltres som una petita empresa”, assenyala Raventos i afegeix que “coneixem bé el sector però preferim treballar amb grans empreses”. Per això, la startup està fent contactes amb fabricants de turbines i empreses que produeixen estructures d’acer. “Estem començant a fer una estructura de socis i també parlant amb possibles clients perquè ens coneguin i pot ser, en algun moment, decideixin invertir en nosaltres”, conclou l’emprenedor. 

Més informació
EnergIoT, adéu a les bateries externes
AEInnova, quan la calor és una aliada
RatedPower, els arquitectes de plantes solars
Avui et destaquem
El més llegit