Els primers robots policia són catalans

Les forces de seguretat de Dubai adquireixen hominoides de PAL Robotics per efectuar tasques administratives

El 2030 el 25% del cos policial podria estar format per robots El 2030 el 25% del cos policial podria estar format per robots

Tot i que la robòtica aplicada a l'àmbit domèstic –fora de les grans factories automatitzades– encara sembla cosa del futur, algunes empreses ja fa força anys que hi treballen. De fet, una de les més importants, PAL Robotics, fa més de 10 anys que desenvolupa robots hominoides des de les seves oficines a Barcelona.

La pregunta és: quant de temps falta perquè tots nosaltres tinguem assistents robòtics a les nostres vides? La resposta podria ser que molt menys del que ens pensem, ja que la policia de la ciutat de Dubai acaba d'incorporar un dels androides de PAL Robotics als seus cossos de seguretat. El model seleccionat, el REEM-C, és un robot d'1,68 metres amb un tors de forma humana que es mou sobre una base amb rodes.

No patiu, de moment els REEM-C no van armats ni realitzen tasques de seguretat, sinó que gràcies a una pantalla tàctil incorporada al seu pit, els androides permeten dur a terme tot tipus de tasques administratives com ara pagar impostos, sancions o denunciar algun delicte.

La iniciativa encara presenta algunes incògnites majors per implantar-se en altres ciutats del món. Com suportarien aquestes unitats els actes vandàlics? La plataforma amb rodes que transporta els REEM-C d'un costat a l'altre és capaç de salvar desnivells com ara voreres o escales? Malgrat els dubtes, els responsables de la implantació dels robots a la ciutat dels Emirats Àrabs esperen que l'any 2030 un 25% dels policies siguin robots. El que no han especificat és si seran elements d'informació i assistència o si es plantegen omplir els carrers de robocops.

Més informació
Robots per fer la vida més fàcil
Un sindicat pels robots?
Robots que et deixen a l'atur
Avui et destaquem
El més llegit