• Opinió
  • L'expert
  • 9 maneres en què els algoritmes i les xarxes socials decideixen per tu

9 maneres en què els algoritmes i les xarxes socials decideixen per tu

Els algoritmes, un dels eixos principals de les xarxes socials i el món digital, condicionen les nostres experiències i decisions

És imperatiu que prenguem consciència de com els algoritmes influeixen en les nostres vides | iStock
És imperatiu que prenguem consciència de com els algoritmes influeixen en les nostres vides | iStock
Dani Casanovas
Enginyer informàtic i CEO d'IMAGINA
Barcelona
01 de Novembre de 2023

El móndigital i les xarxessocials s'ha convertit en un engranatge essencial en les nostres vides, i moltes vegades no som conscients de fins a quin punt els algoritmes condicionen les nostres decisions i experiències. Hem de prendre perspectiva i entendre com aquests algoritmes tenen un impacte rellevant tant en les nostres videspersonals com en els nostres negocis

 

A continuació detallo nou exemples clau que posen de manifest com els algoritmes s'han convertit en guies invisibles que modelen les nostres opcions:

  1. L'amor virtual. Els algoritmes són els que decideixen quins perfils apareixen i quins no en les plataformes de cites com Tinder. La nostra cerca de l'amor es converteix en una dansa complexa d'algoritmes que tracten de predir les nostres preferències i desitjos.
  2. La compra enfocada. Les grans plataformes de venda en línia com Amazon utilitzen algoritmes per mostrar-nos productes que podrien interessar-nos. La preferència pels venedors amb enviament ràpid a través del programa AmazonPrime influeix en les nostres decisions, forçant altres venedors a un segon pla.
  3. La política en xarxa i el Tiktok. Plataformes com TikTok són terrenys fèrtils per a la propagació de narratives polítiques extremes, moltes vegades influenciades per algoritmes que donen preferència als continguts provocadors i polaritzadors.
  4. Marató de sèries personalitzades. Les plataformes de streaming com Netflix ens mantenen immersos en un bucle de sèries i pel·lícules basades en les nostres visualitzacions anteriors. Això pot limitar la nostra exposició a nous continguts i perspectives.
  5. Publicitat persistent. Les xarxes socials com Instagram bombardegen els usuaris amb anuncis específics basats en les seves interaccions anteriors. Una simple cerca d'una categoria, com la banca d'inversió, pot resultar en setmanes d'anuncis semblants.
  6. El teu futur laboral algorítmic. A LinkedIn, els algoritmes influeixen en la selecció de candidats per a ofertes de treball. Les prioritats de l'algoritme poden significar que els candidats actius i amb perfils més complets tenen avantatge sobre altres.
  7. L'alteració de la realitat. Algorismes com els que utilitza la plataforma X (anteriorment coneguda com a Twitter) poden ser implacables en la presentació de continguts, amb el perill d'amplificar la desinformació i les opinions extremes.
  8. Ritmes musicals controlats. En plataformes com Spotify, els algoritmes recomanen música basada en les nostres preferències anteriors, creant una "encefalografia plana musical" que podria limitar la nostra exploració de noves melodies.
  9. La sorprenent intuïció tecnològica. Els dispositius mòbils poden escoltar les nostres converses i usar aquestes dades per proposar-nos continguts rellevants, fins i tot quan ens trobem parlant de temes tan delicats com la salut mental.

Moltes vegades no som conscients de fins a quin punt els algoritmes condicionen les nostres decisions i experiències

En un món cada vegada més digital, és imperatiu que prenguem consciència de com els algoritmes influeixen en les nostres vides i negocis. Tot i que aquests algoritmes poden oferir conveniència i personalització, també plantegen preguntes profundes sobre la nostra autonomia i la diversitat d'experiències. 

 

La clau està en comprendre com funcionen aquests algoritmes i en ser conscients de com poden afectar les nostres decisions i perspectives, per tal de navegar amb èxit en aquest món cada cop més digitalitzat.