L'autoconsum energètic afavoreix la competitivitat i l'estalvi a l'empresa
L'autoconsum energètic afavoreix la competitivitat i l'estalvi a l'empresa

Què he de saber si vull fer autoconsum energètic a la meva empresa?

L'aprovació del Reial Decret facilita l'autosuficiència energètica i al seu torn l'eficiència, estalvi i competitivitat a les companyies

L'eficiència i l'estalvi energètic són elements que aporten competitivitat a les empreses, sobretot per la reducció de costos que suposa. Per això, molts negocis porten anys interessats a aplicar l'autosuficiència energètica. L'aprovació del Reial Decret 244/2019 del 5 d'abril comporta un avenç notable per desenvolupar un autoconsum energètic, de proximitat, sobretot per a petits consumidors. Si et planteges fer autoconsum energètic a la teva empresa, has de saber el següent:

  1. Has de tenir en compte que, a partir d'aquesta normativa, s'estableixen diferents modalitats d'autoconsum: sense excedents, amb excedents acollits a compensació, i amb excedents no acollits a compensació.
  2. Si en les teves instal·lacions no existeix abocament d'excedents a la xarxa, per amortitzar la inversió en aquest tipus d'instal·lacions, és convenient que les hores de producció coincideixin amb les de consum, doncs en cas contrari l'energia excedentària es perd. Una bona alternativa per aquests tipus d'instal·lacions, tot i el seu encariment, és l'ús de bateries per acumular energia quan es produeix i no es consumeix i consumir-la posteriorment. Per tot això, el tipus d'autoconsum que faràs és sense excedents.
  3. Sobre l'autoconsum amb excedents acollits a compensació: S'hi poden acollir instal·lacions fins a 100 kW on el titular de la instal·lació de generació i de consum coincideixen. En aquest cas hi ha abocament de l'energia produïda excedentària a la xarxa i es compensa parcialment de la factura a pagar. En cap cas, el saldo econòmic resultarà positiu per al consumidor, per tant no es generaran càrregues fiscals. Amb tot, cal tenir en compte que el preu per al consumidor està format pel cost de kWh generat + peatges d'accés + impostos i, en canvi el preu dels excedents abocats a la xarxa serà el del cost horari del kWh generat.
  4. Hauràs d'aplicar autoconsum amb excedents no acollits a compensació si els excedents es venen al mercat, a un preu similar a l'anterior, però cal tenir en compte que hi caldrà afegir l'impost sobre generació (7%) i l'IVA. Aquesta modalitat comporta l'alta en activitats econòmiques, per la qual cosa, per qüestions burocràtiques no es recomana a petits consumidors residencials.
  5. T'interessarà saber que la nova normativa comporta una simplificació dels processos administratius i tècnics per les instal·lacions d'autoconsum, sobretot les de menys de 100 kW. Aquesta mesura té un efecte immediat en reduir els costos del projecte, especialment pel cas residencial.
  6. S'ha obert la porta a l'autoconsum compartit o col·lectius. En aquest cas, més d'un consumidor, aprofiten l'energia generada per una instal·lació de producció. El repartiment de l'energia produïda serà la que s'acordi entre els propietaris de la instal·lació en funció de l'aportació econòmica, de la potència contractada, o de qualsevol altre criteri decidit entre ells, però sempre constant. En cas que no hi hagi acord, el repartiment serà en funció de la potència contractada per cada consumidor. Aquesta modalitat és especialment interessant per a comunitats de veïns.
  7. Pots contemplar la possibilitat de fer autoconsum remot si t'interessa. Quan el consumidor i generador no estiguin a la mateixa finca, tant de forma individual com col·lectiva. Es permet l'autoconsum d'aquells punts de subministrament connectats al mateix centre de transformació, la mateixa referència cadastral o a un màxim de 500 metres entre comptadors. Aquesta modalitat pot ser interessant, per aprofitar l'energia produïda, per exemple, a la teulada d'un pavelló esportiu.
  8. Has de saber que estem davant una normativa que potencia essencialment l'autoconsum de proximitat per al petit consumidor i el consumidor residencial i que és un veritable avenç per la participació del consumidor en les decisions de generació.
  9. També val la pena destacar que enguany s'ha publicat el Reial Decret 263/2019, de 12 d'abril, pel qual es regula el Programa d'ajudes per a actuacions d'eficiència energètica a les pimes i grans empreses del sector industrial.
  10. Cal comentar que, com a conseqüència de l'eliminació de l'impost al sòl, el nou esborrany del Reglament d'Autoconsum permetrà gestionar els excedents no consumits de generació d'energia fotovoltaica, amb la compensació econòmica que això pot suposar en la factura de la llum.
Més informació
Consells per fomentar un bon lideratge a l'empresa
Reducció i ordenació de l'actual temps de treball: què és el registre de jornada?
Com evitar impagaments en la internacionalització empresarial
Avui et destaquem
El més llegit