Barcelona: mar, economia i sostenibilitat

El mar és un gran actiu de la nostra ciutat, clau per a un desenvolupament econòmic, sostenible i social

Imatge d'un futur equipament de la Copa Amèrica de vela | Ajuntament de Barcelona
Imatge d'un futur equipament de la Copa Amèrica de vela | Ajuntament de Barcelona
Anna Majó
Barcelona
13 d'Octubre de 2022
Act. 13 d'Octubre de 2022

Si ens remuntem als Jocs Olímpics, aleshores Barcelona ja va obrir-se al mar principalment com a espai d’oci i de gaudi ciutadà. D’una altra banda, a ningú se li escapa que el mar i els oceans juguen també un rol cabdal per a l’equilibri mediambiental de la ciutat i a escala planetària. I, en tercer lloc, no oblidem que el mar també ha estat sempre --i serà-- una font de riquesa i prosperitat, en una ciutat amb tradició de navegants i comerciants com és la nostra.

 

Barcelona, una ciutat amb talent, innovació i mar, té tots els ingredients per fer créixer l’encunyada Economia Blava, aquella activitat econòmica vinculada al mar, sostenible i compatible amb la conservació dels ecosistemes marins, on hi conviuen els sectors tradicionals (pesca, transport marítim, esports) amb d’altres emergents (energia eòlica, solar i oceànica). Sens dubte, l’economia vinculada al mar és una immensa oportunitat de generació de riquesa i ocupació i ha esdevingut un factor determinant en el posicionament internacional de la ciutat.

Just ara fa un any, Barcelona va apostar fermament per potenciar aquest actiu de la ciutat amb l’Estratègia d’impuls de l’Economia Blava a Barcelona. La setmana passada, en un acte al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, amb el mar mediterrani a davant com a protagonista, un centenar de persones de l’ecosistema blau, còmplices d’aquesta estratègia compartida, van fer balanç dels avenços i assoliments dels darrers 12 mesos.

 

Barcelona serà la propera seu de la Copa Amèrica l’any 2024, esdevenint un epicentre global de la pràctica esportiva amb la sostenibilitat com a prioritat. Gràcies a la col·laboració entre les administracions i amb el suport de la societat civil, Barcelona ha atret aquest esdeveniment altament vinculat a la tecnologia, l’esport i a la indústria nàutica, on la sostenibilitat pren un rol prominent, per exemple amb l’ús d’embarcacions de suport propulsades per hidrogen, que marcaran un llegat a la ciutat més verda, més blava, més esportista i més innovadora. 

L’atracció d’altres organitzacions internacionals que han decidit ubicar-se a Barcelona consoliden aquesta capitalitat, com ara el World Ocean Council (WOC) amb la seva Cimera d’Oceans Sostenibles (SOS). El SOS reunirà aquest octubre a Barcelona líders globals de la indústria marítima per debatre sobre la sostenibilitat o les oportunitats d’inversió en l’economia blava.

Un epicentre global de la pràctica esportiva amb la sostenibilitat com a prioritat

L’oferta d’esdeveniments blaus a Barcelona per a la tardor es complementa amb, aquesta mateixa setmana, una nova edició del Saló Nàutic, amb Fira de Barcelona, on es podran visualitzar les darreres innovacions en aquest sector. I al novembre, per primer cop a la ciutat, se celebrarà el Tomorrow.Oceans en el marc del Smart City Expo World Congress. Per tant, Barcelona acollirà un conjunt de congressos blaus amb magnetisme per a les inversions, l’atracció d’empreses i capitalitzant i dinamitzant l’ecosistema amb el què ja compta la ciutat.  

A més, com a part d’aquesta ambiciosa estratègia, està en marxa la transformació del Port Olímpic de Barcelona, que serà referent per a la pràctica dels esports nàutics, l’oferta gastronòmica, i que acollirà el primer pol d’empreses d’economia blava a la ciutat, recuperant i transformant aquest espai perquè barcelonins i barcelonines connectin amb el nostre litoral amb una contribució encara més ferma cap al dinamisme social, econòmic i lúdic.

Més reptes assolits en el primer any: Barcelona Activa, amb socis clau com ara Port de Barcelona, Costa Cruceros i UPC, entre altres institucions, han llançat un programa de suport a start-ups blaves, amb el nom de Blue-Up, perquè tots els canvis que s’estan produint també reverteixen en la creació de noves empreses i projectes vinculats al mar. També, el sector blau obre la porta a futurs professionals i talents emergents.

La iniciativa Barcelona Mar de Ciència, amb la implicació del CSIC, que està avançant per apropar la recerca i la tecnologia marina al conjunt de la societat; o el projecte Pavelló Blau, amb l’Institut Barcelona Esports, que impulsarà l’activitat esportiva al front marítim de la ciutat, en són alguns altres exemples del camí de l’estratègia blava.

El sector blau obre la porta a futurs professionals i talents emergents

Aquest segment de l’economia suposa el 4,3% del PIB i més de 15.000 llocs de treball a la capital catalana, i preveu incrementar aquests indicadors quan s’implementin totes les accions previstes. En només 12 mesos de recorregut, l’estratègia, definida i acordada des de l’Ajuntament de Barcelona conjuntament amb 70 agents de ciutat, ha arribat al 80% d’acompliment.

Barcelona ha avançat per fer del mar i la sostenibilitat pilars d’una nova d’activitat econòmica, i caldrà continuar el combat contra el canvi climàtic amb totes les eines d’innovació i coneixement que tenim a l’abast, comptant amb la col·laboració publico-privada.

Barcelona ha de ser àgil en la resposta als grans reptes globals i, amb la l’empenta i complicitat de tot l’ecosistema juntament amb les administracions públiques, podem dir que l’economia blava és ja clau d’èxit d’un nou model de ciutat.

Barcelona ha posat rumb a l’economia blava i el vent a les veles li és favorable: bona singladura!