La ciutat futura: educada, social i innovadora

El model econòmic vigent no s'adapta a les ciutats

Imatge general del Passeig de Gràcia| Ajuntament de Barcelona Imatge general del Passeig de Gràcia| Ajuntament de Barcelona

La ciutat és un espai de trobada i de consens, i hem de superar el model antic actualment vigent de prohibició i regulació. El desenvolupament econòmic de la ciutadania és el procés social mitjançant el qual, individualment o col·lectivament, incrementen les seves capacitats per millorar les seves vides en concordança amb els seus valors i interessos.

El nou model productiu, a escala urbana, ha de considerar les oportunitats i els perills derivats de l’actual descens global de la participació del treball en l’activitat econòmica en general, i no només en les dificultats de l’actual reducció del pes de les rendes del treball. Potser la solució d’adoptar canvis tecnològics que estalvien mà d’obra provoquen afectació en la importància de la figura de l’ocupador en el mercat laboral i incrementa la prevalença de formes d’ocupació alternatives.

La ciutat és un espai de trobada i de consens

La nova economia ha de basar-se en el coneixement i la informació en lloc de la força bruta, essent transcendental la unió de persones amb un mateix interès per aconseguir un objectiu. De la mateixa manera, que en determinats camps flexibilitzar una excessiva regulació fomenta el sorgiment de noves idees i, per tant, de nous escenaris.

Ara bé, per assolir un canvi i un nou model econòmic en una ciutat és necessari tenir una ciutadania formada i innovadora. Respecte a l’educació, els governs locals i regionals haurien de tenir més autonomia per poder gestionar les necessitats de formació més properes, a partir del pla educatiu reglat pels governs estatals. I això lliga amb l’altra característica, els governs locals i regionals són eixos d’innovació en l’educació formal, no formal i informal.

Els governs locals i regionals haurien de tenir més autonomia

La ciutat de Barcelona també es posiciona en aquesta situació descrita en paràgrafs anteriors, però actua dins les seves competències i en la meva opinió ha trobat un altre camí, desconec si la via de mig o simplement una via que jo batejo com a model “de creixement inorgànic”. Es posiciona com smart city i com hub tecnològic i, d’aquesta manera, atrau inversions estrangeres i personal estranger amb l’objectiu, vull entendre, no només econòmic, sinó de ser referents per la joventut que actualment està estudiant i formant-se, i també per persones que es vulguin reciclar en noves tecnologies i en noves ocupacions pels nous llocs de treball.

Més informació
L'Art de la guerra de Sun Tzu i l'estrategia de venda
Pujar al tren de la Barcelona emprenedora i treballadora
De Hallowen a Ciber Monday: dos mesos frenètics per salvar l’any del comerç
Avui et destaquem
El més llegit