Com constituir una empresa?

Fem una repassada a les passes burocràtiques i administratives per establir legalment una empresa i començar a treballar

Com es constitueix una empresa? | iStock Com es constitueix una empresa? | iStock

Tens la idea i un producte viable; moltes ganes i empenta per posar-te a treballar i aixecar el teu projecte. Ara, però, ve el moment d'enfrontar-se a la paperassa de constituir la teva empresa de manera legal. La burocràcia és sempre un entrebanc en el dia a dia però és necessari enfrontar-s'hi. Espanya no destaca per ser un país àgil. De fet, és un dels països en els quals més es triga a registrar una empresa. En concret, 13 dies davant dels 8,3 dies que es triga de mitjana en la resta de països de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), segons l'informe Doing Business 2017 del Banc Mundial. Per això intentem fer-te la vida més fàcil amb aquesta guia de com constituir una empresa.

Quin tipus d'empresa vols?

Tant si es vol ser autònom, o constituir una societat limitada, una manera còmoda i ràpida de portar-ho a terme és a través dels Punts d’Atenció a l’Emprenedor del Ministeri d’Indústria. Existeixen diferents punts públics i privats a Barcelona en els quals la tramitació no té cap cost i la constitució d’una societat es realitza en un temps mínim.

Constitució telemàtica, denominació social, capital social, estatuts, Seguretat Social, cotitzacions, bonificacions... les decisions quan es constitueix una empresa

Barcelona Activa forma part de la xarxa de Punts d’Atenció a l’Emprenedor. Des del Servei de Constitució d’Empreses de la Oficina d’Atenció a les Empreses, tramitem la constitució telemàtica de la societat limitada. Estalviant molts passos i temps. Per realitzar-la, l’únic que s’ha de tenir en compte és demanar la denominació social, decidir el capital social i la forma d’aportar-lo, i enviar la documentació necessària per emplenar el Document Únic Empresarial, per tal de preparar l’escriptura de constitució (dades de socis, activitats de la societat, òrgan d’administració, entre d’altres).

Signar i cotitzacions

Un cop fet això, només caldrà agendar, des del Servei de Constitució d’Empreses, una cita amb el notari per tal de signar els estatuts.

En el cas de voler crear una empresa com a empresària o empresari individual, el primer pas és donar-se d’alta a l’Agència Tributària. Serà important determinar quina serà l’activitat o serveis que es s’oferiran, a través del codi IAE, i donar-se d’alta, posteriorment, del Règim Especial de Treballadors Autònoms (RETA) de la Seguretat Social.

Amb l’alta a la seguretat social, és necessari indicar la base de cotització, si es disposa de bonificacions, i escollir la Mútua laboral entre un llistat de mútues adscrites per la gestió. En aquest cas, si la tramitació es realitza a través del Servei de Constitució d’Empreses de l’Oficina d’Atenció a les Empreses de Barcelona Activa, l’alta d’hisenda i seguretat social es tramita a través de l’agència municipal de forma telemàtica.

Més info: Barcelona Activa ajuda a crear 22.300 empreses en 30 anys

En el darrer any, des de Barcelona Activa, ha donat suport a més de 600 empreses (3.500 en els últims 10 anys) en sectors com ara les indústries creatives, la cultura, la salut i les ciències de la vida i l’economia digital i les TIC.

Pel que fa a la forma jurídica d’aquestes noves creacions, en aquests organisme ha augmentat lleugerament la constitució de societats limitades en un 3%, i també un 44% d’increment, la de persones autònomes. Com a dada interessant, es destaca que el 43% de les persones promotores de les noves constitucions han estat dones.

Per tant, la constitució formal d’empreses ja no és una barrera d’entrada, i vetllem per la immediatesa d’aquestes gestions i la facilitat en els tràmits.

Avui et destaquem
El més llegit