Com funciona una criptomoneda?

Tot i que ja hi ha més de 120.000 comerços online que accepten els pagaments en bitcoin, encara es desconeix el funcionament de la moneda digital, impossible de falsificar però mancat d'identificació prèvia

El volum de diners invertits pels venture capitals en start-ups de bitcoin va ser de 100 milions d'euros el 2013; de 295 milions de dòlars el 2014 i, només amb el que portem de 2015, ja s'han sobrepassat els 750 milions. Si a això li sumem que hi ha més de 120.000 comerços online que accepten els pagaments en bitcoin i que un important retail del Japó ha habilitat 20.000 comerços per acceptar pagaments en bitcoin, podem ser bastant optimistes sobre l'acceptació d'aquesta nova criptodivisa entre la societat.

Tenint en compte aquesta fotografia, sabem què és una criptomoneda o una criptodivisa? És un sistema d'intercanvi de valor digital i els elements de la critpografia electrònica moderna són el seu mitjà de control. En poques paraules, és un protocol matemàtic que es pot fer servir com a sistema monetari real en un entorn digital.

A finals dels anys 90 van sorgir els primers estudis i propostes per a la creació d'una criptodivisa, però no va ser fins a l'any 2009 que un criptògraf amb el pseudònim Satoshi Nakamoto va crear Bitcoin, potser la critpomoneda més famosa de totes. Però, de fet, s'han creat diverses critpomonedes al llarg dels últims anys com Litecoin, Peercoin o Faircoin.

Avantatges pels usuaris
L'avantatge principal d'una critpomoneda és que no pertany a cap Estat o govern i es pot utilitzar en tot el món, independentment de les barreres geogràfiques i polítiques. És un element criptogràfic digital, per tant, es pot portar al mòbil, o al portàtil i és totalment teletransportable de forma immediata -com un e-mail. Val a dir que bitcoin és anònim, per tant no cal obrir un compte bancari o registrar les dades personals en cap entitat financera per poder operar. Ningú està obligat a revelar la seva identitat, un element que fa el bitcoin especialment útil per al seu ús en països on hi ha règims totalitaris.

Criptogràficament, els bitcoins o qualsevol altra criptomoneda són impossibles de falsificar, tal com està definit no es pot construir un bitcoin fals ni efectuar un pagament duplicat sense que la xarxa ho detecti. La seguretat és, sens dubte, una de les més reconegudes de les seves virtuts. Sense anar més lluny, la tecnologia en què es basa el protocol de bitcoin és diverses vegades més segura que la que fan servir els bancs amb les targetes de crèdit i, a més a més, és totalment transparent perquè totes les transaccions queden gravades en un registre de lliure accés.

Una de les premisses més rellevants de les criptomonedes és que el valor no depèn d'una intervenció d'un banc central. No hi ha un ens regulador, cap comitè d '"experts" controla el destí del bitcoin. Tenen un límit d'emissió i l'augment de la massa monetària (què està programat d'inici en el protocol original), permet lluitar contra la deflació i augmentar alhora el poder adquisitiu dels usuaris a mesura que s'estén el seu ús. Actualment, un bitcoin es pot dividir fins a 8 decimals.

De cara als comerços hi ha un altre avantatge per a evitar qualsevol tipus de frau i retorn del pagament: En bitcoin les transaccions són irreversibles, no hi ha intermediaris que puguin cancel·lar una transacció. A més a més, les critpomonedes tenen menys despeses per transacció que les targetes de crèdit, les transferències, els canvis de divisa o, fins i tot, Paypal perquè realitzant un pagament amb bitcoin s'eliminen intermediaris.

Com es poden aconseguir?
Les criptomonedes es poden aconseguir-se de diverses maneres, i per descomptat a través de la xarxa, però no hi ha una experiència d'usuari més còmoda i segura que aconseguir-ho a través d'un caixer físic. Amb els caixers de bitcoin, introdueixes diners en efectiu i obtens bitcoins, o a l'inrevés, introdueixes bitcoins i obtens diners en efectiu, sense identificacions ni processos complicats.

La substitució de les divises tradicionals
A mesura que els usuaris adoptin l'ús de criptomonedes anirà guanyant terreny a les divises tradicionals. El bitcoin té particularitats més que atractives per oferir la sobirania monetària a l'individu. Els governs volen anar retirant gradualment els diners en efectiu per forçar a les persones a fer servir les targetes de crèdit i així tenir un control més exhaustiu sobre els hàbits de compra i els moviments dels usuaris. En canvi, permeten que qualsevol persona sigui l'autèntica propietària dels seus diners, sense cap intermediari.
Avui et destaquem
El més llegit