Com m'organitzo per treballar des de casa?

Disposar d'un espai propi i dividir la jornada per objectius més que per franges horàries, dues de les principals recomanacions per practicar amb èxit el teletreball

La tornada a la rutina, després de les vacances, sempre ofereix oportunitats per arrencar noves iniciatives o aprofitar aquelles idees que hem estat pensant durant tant de temps, i portar-les en pràctica. L'empenta que ens ofereixen les vacances té el seu fruit en la tornada a l'activitat quotidiana. Si hem decidit treballar des de casa, perquè la nostra activitat professional així ens ho permet (cada vegada més les connexions remotes són més segures i permeten a les empreses externalitzar algunes feines), a continuació us exposo sis consells que ens permetran ser més eficients i al mateix temps gaudir de la comoditat que ens proporciona el fet de treballar des de casa:

1. Tenir un espai propi per a treballar
Dins l'espai de la llar podem trobar molts racons on sentir-nos a gust i còmodes per a treballar. Tot i això, no hem de caure en la temptació d'instal·lar-nos al sofà del menjador o a la cuina.

Cada estança fa la seva funció, i si volem ser eficients i estar concentrats, el millor és que disposem d'un petit espai o despatx on tinguem tots els estris necessaris i de passada evitar les distraccions. D'aquesta forma podrem gaudir de la resta d'estances de la casa quan vulguem desconnectar o relaxar-nos una estona.

2. Organitzar les pauses
Cal fer alguna pausa de tant en tant per a desconnectar, sigui 10 minuts cada dues hores o bé concentrar-se durant tot el matí o la tarda, sabent que en finalitzar la jornada podrem gaudir d'una estona de relaxació amb els amics, o veient la TV, practicant esport, etc.

És vital organitzar l'estona de la parada de forma que siguem conscients de quin és el nostre límit de temps o quina serà la nostra hora de fi de la jornada laboral; només així serem conscients que ens hem de concentrar en ser productius i acabar les tasques dins els límits establerts.

3. Instal·la't alguna aplicació que et "desconnecti de la xarxa"
Hem d'evitar les distraccions. Tots sabem com ens influeixen els missatges de Facebook, Twitter, Instagram..., no només pel contingut explícit del missatge, sinó perquè ens fan navegar amb altres missatges o notícies, i això ens genera una completa distracció.

Sense adonar-nos-en podem estar entre 15 i 30 minuts totalment desconnectats de la nostra tasca. En aquest sentit són útils les aplicacións Stayfocusd per Windows o Selfcontrol per Mac, ja que permeten programar quins missatges no vols rebre i durant quina franja de temps.

4. Organitza't la jornada laboral segons la importància de la tasca
Com a qualsevol feina, el treball des de casa també comporta realitzar multitud de tasques diferents. No és el mateix gestionar les nòmines d'un client, o realitzar un informe sobre la seva situació del balanç anual o tenir una conversa telefònica amb un proveïdor d'un client. Cal que organitzis les feines de més importants a menys durant la teva jornada laboral.

La ment està molt més fresca i desperta a primera hora que no a última, llavors aprofita per a fer primer les tasques de més concentració. Si ho fas així, a banda de ser més productiu, obtindràs la satisfacció de la feina ben feta i acabada, augmentant la teva sensació d'eficiència.

5. Planifica el teu treball basat en tasques, no en el temps
Totalment relacionat amb el punt anterior, no és gens recomanable marcar-se franges horàries per acabar una tasca, aquesta seria una forma d'autoestressar-se sense cap necessitat. Planifica bé les teves tasques segons la importància, i no segons el temps que creguis que necessitaràs.

6. Compte amb el soroll de fons
És recomanable escoltar música mentre treballes, sigui quan estiguis davant l'ordinador o atenen trucades telefòniques. La música t'ajuda a trencar el silenci de la rutina. Has de pensar que si la teva tasca professional funciona bé, t'hi passaràs molt temps treballant des de casa i, per tant, has d'aprofitar-ne tots els avantatges.

Escoltar música a la feina és un luxe, aprofita'l. No cal dir que la música que escoltis ha de ser relaxada, no estrident i que no t'estressi, i que tampoc et distregui. Molt en compte amb les emissores de ràdio o canals de ràdio online: La música ha de ser el soroll de fons per trencar la rutina, res més.
Avui et destaquem
El més llegit