• Opinió
  • L'expert
  • Els electrodomèstics eficients, aliats en la lluita contra el canvi climàtic

Els electrodomèstics eficients, aliats en la lluita contra el canvi climàtic

La complicada resposta a la crisi dels preus de l’energia i l’emergència climàtica global ens demostren que, com a societat, hem començat molt tard la transició cap a models més sostenibles

Imatge d'un electrodomèstic| iStock
Imatge d'un electrodomèstic| iStock
Epson Ibérica
Barcelona
27 de Setembre de 2022

La incertesa del moment actual ens obliga a repensar amb urgència la nostra relació amb el consum energètic. La complicada resposta a la crisi dels preus de l’energia i l’emergència climàtica global ens demostren que, com a societat, hem començat molt tard la transició cap a models més sostenibles. No obstant això, en aquesta cruïlla històrica en la qual ens trobem, s’obren nous camins per fer les coses de maneres diferents.

 

Un bon exemple d’això és el funcionament dels electrodomèstics amb què interactuem cada dia, i que, segons dades de Red Elèctrica, representen el 27% del consum energètic anual a les llars, a escala estatal. Aparells com frigorífics, rentadores, rentavaixelles, impressores i d’altres dispositius electrònics formen part essencial de les nostres vides, tant personals com professionals. De fet, el sector dels electrodomèstics suposa prop del 15% de la demanda d'electricitat total al món. Una xifra que, segons els experts, pot continuar augmentant si tenim en compte factors com les previsions de creixement de la població mundial, o l’augment en la propietat d’electrodomèstics a l'Àsia i a l'Àfrica.

En aquest context, és clau reivindicar l’eficiència energètica com una eina fonamental a curt i llarg termini. En primer lloc, des de la vessant econòmica, en un moment on hem experimentat preus de l’energia en màxims històrics, és essencial evitar el malbaratament de recursos i fer-ne un ús eficient. Però també des del punt de vista de la sostenibilitat, ja que els electrodomèstics contribueixen a l’avenç de l’escalfament global del planeta: segons dades de l’INE, les llars espanyoles van emetre durant 2020 més de 274 milions de tones de gasos d’efecte d'hivernacle.

 

El sector dels electrodomèstics suposa prop del 15% de la demanda d'electricitat total al món

En aquest sentit, segons un estudi desenvolupat per la Universitat de Cambridge amb la col·laboració d’Epson, per aconseguir els objectius de descarbonització establerts per l’Agència Internacional de l’Energia contra el canvi climàtic, caldria reduir en un 25% l'energia consumida pels electrodomèstics globalment l’any 2030. I per assolir-ho, un pas important és apostar per aparells més eficients.

A l’estudi de la Universitat de Cambridge s’exemplifica aquesta dada analitzant l’impacte que podria tenir substituir totes les impressores làser a escala mundial per alternatives d’injecció de tinta, molt més eficients. Els investigadors defensen que aquest canvi podria suposar un estalvi de més de 2000 GWh l’any, l’equivalent aproximat a 425 000 000 tones mètriques de diòxid de carboni.

La revolució energètica és indispensable, i l’aposta per l’eficiència és, sense dubte, un dels passos essencials per assolir-ho. Així ho entén també la Comissió Europea, que ha presentat el pla REPowerEU com a resposta a la volatilitat del mercat mundial de l’energia. Una de les grans mesures que inclou aquesta iniciativa és l’estalvi d’energia utilitzant els electrodomèstics d’una forma més eficient. La presidenta de la Comissió Europea Ursula Von Der Leyen va assenyalar que “l’estalvi energètic comença a casa” i que “tots tenim un paper important a jugar” en l’actual moment. En aquest sentit, però, m’agradaria remarcar que l’adopció de tecnologies més eficients energèticament no recau exclusivament en el consumidor, sinó que ha de ser un esforç comú de tothom. Així, per exemple, és indispensable que existeixi un marc europeu sòlid que ofereixi seguretat i facilitats a usuaris i empreses per impulsar aquest tipus d’electrodomèstics, oferint, al mateix temps, un etiquetatge d’eficiència energètica que sigui clar i comprensible per a tothom. Un compromís que, evidentment, ha d’anar més enllà dels electrodomèstics d’ús domèstic, i incloure també a aquelles solucions de l’àmbit empresarial.

Afrontem un moment històric sense precedents, i que l’ús que fem dels electrodomèstics és únicament una part d’un puzle molt més gran i complex

A més a més, pel que fa als fabricants, és cabdal que la gestió eficient de l’energia no es limiti únicament al producte final que ofereixen al consumidor, sinó que també sigui ben present en tot el procés de producció, des del moment de la ideació fins al de la fabricació i posterior venda.

És evident que afrontem un moment històric sense precedents, i que l’ús que fem dels electrodomèstics és únicament una part d’un puzle molt més gran i complex. Tanmateix, els petits canvis també tenen la capacitat de generar canvis crucials, i si aconseguim reduir les emissions dels aparells que utilitzem a casa o a la feina estarem sumant un pas més cap a una transició sostenible real, eficient i resilient.