Per què utilitzar la facturació digital?

L'ús de la facturació electrònica creix un 23,4% interanual gràcies als avantatges que presente respecte de la tradicional

La facturació digital incrementa un 23% el seu ús a l'Estat interanualment La facturació digital incrementa un 23% el seu ús a l'Estat interanualment

Tant pels emprenedors com pels empresaris (també pels empresaris emprenedors), la facturació en general és un fet que pot esdevenir un veritable mal de cap. "Jo entenc d'idees d'èxit, no de factures" és un argument compartit per molts. No resulta estrany, doncs, pensar que les factures, com més fàcil, millor. I existeix quelcom més senzill que la facturació digital?

Les empreses i institucions necessiten cada vegada amb major urgència tot un conjunt de mètodes tecnològics per a desenvolupar transaccions per a les quals es requereix tenir tota la informació digitalitzada, segura i de consulta senzilla. Això és l'e-invoicing. I és quelcom que no només està creixent a tot el món, sinó també al nostre país: a l'Estat espanyol, la facturació del comerç electrònic va augmentar el 2017 un 23,4% interanual.

Significa això que la factura digital és el format de facturació del futur? Fem un repàs a la seva evolució durant els últims anys abans de respondre aquesta pregunta...

Una mica d'història

Sempre passa igual. Ho hem vist al medi ambient, la contractació i moltes altres matèries que només s'han regularitzat al nostre país una vegada hi ha hagut un impuls d'innovació normativa a l'entorn comunitari. És per això que, fins que la facturació electrònica no va començar a ser motiu de diàleg al marc jurídic i legal de la Unió Europea, a Espanya ni es va ni plantejar el tema.

La Directiva 2001/115/CE del 20 de desembre de 2011 va ser la primera que, finalment, va admetre factures expedides a través de mitjans electrònics. Com a primera temptativa (que posteriorment s'ha conservat amb lleugeres variacions), les factures electròniques s'admetien al marc legal sempre que es compleixin tres factors: el consentiment per part del client, la garantia d'autenticitat del seu origen i la integritat del seu contingut (fent ús d'una signatura electrònica o amb un intercanvi electrònic de dades) i, finalment, l'accés complet en línia a les dades de la factura.

Això va ser un punt de partida bastant rudimentari que, a poc a poc, s'ha anat polint i millorant amb diferents directives i lleis. A finals de 2016, per exemple, van entrar en vigor un conjunt de noves lleis que ja no només recollien el dret, sinó també l'obligatorietat que determinades persones legals es relacionin amb les Administracions Públiques fent servir exclusivament mitjans electrònics. Què significa això? Que, si les Administracions Públiques han apostat pel format de la facturació electrònica, ha de significar que és el futur.

Quins són els avantatges de la factura electrònica?

Però, exactament, per què és la factura electrònica el futur de la facturació? Quins són els seus avantatges respecte a la factura tradicional? Per començar, i tirant del que és obvi, és imprescindible assenyalar que l'enviament i cobrament d'aquest tipus de factures és molt més senzill gràcies a la simplificació de les passes que implica.

Qualsevol persona que faci ús de la facturació electrònica de forma habitual sap que, fent servir alguna mena de software o tecnologia digital, pot beneficiar-se de facilitats com l'automatització i la generació de factures recurrents, el control de cobraments i pagaments en vistes personalitzades o l'obtenció d'un balanç de cobraments i pagaments totalment actualitzats i posats al dia. Ara bé, quin programari o tecnologia triar per gestionar les teves factures electròniques? Hi ha diversos exemples de software de gestió d'empreses que s'adapten a les necessitats de cada empresari, emprenedor o companyia.

Més info: Holded, la facturació al núvol feta viral

Així que tornem a la pregunta del començament d'aquest article: és la factura digital el format de facturació del futur? Sembla que la resposta a aquesta qüestió és bastant òbvia.

Més informació
8 claus per no sobreendeutar-se
Quina és la feina d'un actuari?
Com afecta els comerciants el nou RGPD?
Avui et destaquem
El més llegit