Novetats i claus de l’Impost sobre Societats 2022

La reducció del tipus impositiu al 15% per a grans empreses i al 10% per a entitats de nova creació són alguns dels canvis principals

Arriba el moment fiscal clau per a la majoria d'empreses: la presentació de l'Impost de societats | iStock Arriba el moment fiscal clau per a la majoria d'empreses: la presentació de l'Impost de societats | iStock

Arriba el moment fiscal clau per a la majoria d'empreses: la presentació de l'Impost de societats. Es tracta d'un tribut obligatori per a totes les empreses i entitats jurídiques que operen i obtenen beneficis en territori espanyol, i la majoria de les pimes han de presentar-ho entre l'1 i el 25 de juliol. Amb aquest impost es rendeixen comptes sobre els resultats de l'organització en l'exercici anterior.

L'Impost de societats és un dels més complexos, ja que hi ha tantes particularitats com tipus de societats existeixen. A més, enguany hi ha diverses novetats, com a canvis en els tipus impositius. Per això, a Nomo, la plataforma que integra els serveis financers i eines de gestió de negoci de pimes, autònoms i freelancers, hem llançat la guia Impost de societats 2022: novetats i imprescindibles per a pimes. La guia de Nomo explica de manera didàctica i senzilla què és, com calcular-ho i presentar-ho correctament, i les novetats principals de 2022.

Novetats de l'Impost de societats 2021-2022

La declaració de l'Impost de societats en 2022 introdueix novetats destacades arran de la nova Llei de Startups impulsada pel Govern:

  • Reducció del tipus impositiu per a grans empreses al 15%. Disminueix del 25% al 15% la tributació mínima sobre la base imposable per a grans empreses que facturen un mínim de 20 milions d'euros i per a empreses que tributen en règim de consolidació fiscal, com les cooperatives, al marge dels seus ingressos.
  • Reducció del tipus impositiu per a emprenedors al 10%. Amb l'objectiu d'incentivar l'emprenedoria, es fixa un tipus impositiu mínim 10%, en lloc del 15%, per a entitats de nova creació. El tipus del 10% també aplica a entitats sense fins lucratius i de mecenatge.
  • Reducció del tipus impositiu per a bancs al 15%. S'estableix un tipus impositiu del 15%, en lloc del 18%, per a bancs, entitats de crèdit i empreses dedicades als hidrocarburs.
  • Regla especial per a les cooperatives. Les cooperatives no podran obtenir una quota líquida inferior al resultat d'aplicar el 60% a la quota íntegra.
  • Regla especial per a la zona de Canàries. El tipus impositiu del 15% s'aplicarà sobre la base imposable positiva, sense tenir en compte la part corresponent a operacions efectuades en la zona geogràfica de les Illes, que tributen al 4% amb règim especial.

La guia de Nomo també inclou els principals models i llibres a presentar, les dates clau a tenir en compte, i posa el focus en la declaració de criptomonedes.

Declaració de criptomonedes

A Espanya, cada vegada més empreses permeten operar a través de les criptomonedes. Per a estar al dia de la nova legislació, la guia de Nomo recull els factors a tenir en compte en la declaració de criptomonedes i com tributen en l'Impost de Societats:

  • Declaració dels beneficis. Les societats que adquireixin criptomonedes no han de declarar-les, però sí que han de declarar els guanys generats per operar amb criptomonedes, ja sigui per venda o per intercanvi.
  • Registre en la comptabilitat. Tant la compra com la venda de criptomonedes han de registrar-se en la comptabilitat de la societat.
  • Tipus impositiu del 25% en l’IS. Els beneficis obtinguts en operacions amb criptomonedes tributaran al 25% en l'Impost de Societats, segons la diferència de quant va costar la criptomoneda en el moment de compra i el benefici de la venda. Es podrà afegir un 10% d'amortització per deterioració de valor.
  • Possibles sancions. Si no es declaren les criptomonedes es pot aplicar una sanció que pot aconseguir els 5.000 €, en funció de la quantitat no declarada.
Més informació
Impost de Societats 2021: quatre preguntes i quatre respostes per a pimes
L'Ibex 35 paga menys impost de societats, però obté més beneficis
Milers d'empreses vallesanes paguen massa Impost de Societats
Avui et destaquem
El més llegit