L'any 2020 per a les startups. | iStock
L'any 2020 per a les startups. | iStock

Quines oportunitats d'inversió sorgeixen de la covid-19?

L'expert Victor Giné defensa que "l'inversor no està per sobre de l'emprenedor"

Amb la pandèmia, estem davant d'una espècie de nova revolució industrial, ja no només perquè ens obliga a adaptar-nos a la nova realitat, i en tots els aspectes inimaginables respecte fa uns mesos (manera de treballar i de relacionar-nos), sinó perquè ja d´abans de la pandèmia la tecnologia i les noves generacions ja pujaven amb força, proposant models de vida diferents, valors diferents, visions diferents i propostes per canviar les coses amb consciència social. Tot és diferent, la nova generació de talent emprenedor.

Els emprenedors del segle XXI tenen altres valors, conceben la vida amb altres perspectives, segurament perquè no han de desaprendre res, ja venen amb la lliçó apresa de tot allò que no els agrada, d´herències irresponsables, i volen canviar les coses. Sí, sostenibilitat, sí, consciència social, sí, economia social i sostenible, sí,  valors amb responsabilitat.

Sí a valors integradors que millorin la societat, sí a l'economia generosa i col·laborativa que generin oportunitats integradores, sí a la llibertat sense lligams ineficients, sí a l´economia més solidària. Són aquestes generacions el nostre futur i els hi hem de donar suport, tenim l'obligació moral i és la nostra responsabilitat davant aquest nou món digital i social.

"Els emprenedors del segle XXI tenen altres valors, conceben la vida amb altres perspectives, segurament perquè no han de desaprendre res i volen canviar les coses"

Ens trobem davant una gran oportunitat, la de canviar les coses; i tenim un gran aliat, la tecnologia. La tecnologia és global, accessible, és una eina per arribar a la gent, per millorar les coses, sempre amb ús responsable. Quan ajuntes tecnologia i talent emprenedor, sorgeix el còctel del canvi i l´innovació. Si a més, incorporem corporacions a l'equació, el còctel és explosiu.

Les corporacions tenen l'obligació d' incorporar el radar de la innovació en el seu ADN estratègic; les noves tecnologies, noves tendències, els nous models de negoci i d´innovació, poden fer que una companyia desaparegui en 5 anys. El talent emprenedor i les corporacions estan destinats a entendre's. Llenguatges diferents, visions diferents, Empatia i obertura emocional. La corporació pot ser un "inversor", i no necessàriament monetari, de l'emprenedor. Un agent clau en el suport de noves iniciatives; un aliat del món emprenedor.

La tercera pota de l'equació seria l´inversor. Tot projecte emprenedor necessita benzina, no ens enganyem, si la corporació no entra o no entra parcialment amb capital en l´equació, necessitarem la figura de l'Inversor privat (o públic). L´inversor del segle XXI també és diferent. Estem davant un canvi interessant dins del món de la inversió, capital risc, smart capital o com vulguem encasellar-lo, i és un tema purament cultural i social. Tendim cap a l´humanització del món de l'emprendedor, el capital ha de ser més humà. Els diners són covards i porucs. Partim d'una premissa base, i és que l´inversor no està per sobre de l'emprendedor. Premissa clau. Repeteixo, l´inversor no està per sobre de l´emprenedor.

Afortunadament, cada vegada es té més consciència d'aquesta premissa. És oportunitat contra capital. Són dues persones cara a cara, amb valors, sentiments e il·lusió. I clar que Si, evidentment, parlem de sentit comú, coherència, mètriques, facturació, etc etc... El que vulgueu, però en resum, tot es tradueix en una paraula, confiança. Costa molt de guanyar i poc a perdre, curiós, com emprendre, costa molt construir i poc derruir. Resiliència.

"L´inversor no està per sobre de l´emprenedor"

Culturalment, estem per darrere d'altres països en matèria d´emprenedoria. No acompanyen les polítiques i la cultura del país, per sort això va canviant poc a poc. Per a mi, i com a inversor des de la meva companyia, l´emprenedor em mereix respecte i admiració, això per començar, i encara més quan bé d'un fracàs que pot minvar la seva personalitat i la del seu entorn, amistats i familiars. Quan veig un emprenedor penso: serà capaç de nedar quan no hi hagi aigua? Miro la persona, tot la resta, evidentment, ha de tenir coherència i consistència. Invertim en persones, bones persones, persones bones i amb una gran idea. He d'empatitzar amb l´emprenedor.

Tota la gent que es plategi invertir, o la gent que vulgui invertir, té una gran oportunitat en les noves tecnologies en època postcovid. Ja no busquem la gran rendibilitat, sinó ajudar a persones a canviar les coses. Tecnologies que canviaran el món, que si es treballen amb responsabilitat i consciència social per persones amb inquietuds, valors i ganes de millorar el món, viurem la nova revolució Industrial, tecnològica i perquè no, també social i a nivell humà.  

Més informació
Emprendre en quarantena
Emprendre malgrat l'exclusió social
Avui et destaquem
El més llegit