Les Pedrenyeres 2014: garnatxa, naturalment

L'altitud de les vinyes d'Ulldemolins permet els seus vins expressar-se amb finor i elegància, més que no pas amb potència i exageració

Sempre s'havia dit que la garnatxa negra és una varietat que fa vins de poc color. Per això especialment al Priorat, però també a l'Empordà o a la Terra Alta ha estat tradicional fer els vins amb un cupatge de garnatxa i carinyena, on la garnatxa i la seva alta capacitat de maduració aportava els sucres, i per tant, el grau alcohòlic, i la carinyena, el color. Històricament, en temps del vi a doll, amb l'aportació dels vins d'aquestes característiques i procedències s'havia corregit la feblesa de molts vins francesos.

Les últimes dècades, però, han aparegut nombrosos vins amb colors molt intensos procedents de les zones vitivinícoles esmentades, i que són monovarietals de garnatxa. O suposadament monovarietals, perquè legalment s'hi pot afegir fins a un 15% de vins d'altres varietats sense haver d'esmentar-ho a l'etiquetatge. Deixant de banda que aquest 15% permès hagi aportat més color (probablement amb cabernet sauvignon o sirà, que si fos carinyena, no caldria ometre-la), el que ha passat és que el raïm cada cop s'ha veremat més madur i concentrat; i que les tècniques enològiques i maceracions molt llargues, han permès als cellers extreure cada cop més color a la pell del raïm.

Elegància més que potència
Darrerament es torna a fugir d'aquestes negrors i concentracions excessives i més que potència a qualsevol preu, es torna a valorar altres atributs com poden ser l'elegància i la finor.

El celler cooperatiu d'Ulldemolins treballa amb vinyes situades en aquest municipi del nord de la comarca del Priorat, conreades en altituds compreses entre els 620 m i els 760 m sobre el nivell del mar. Són, doncs, vinyes a molta alçada, un factor que contribueix a moderar les altes temperatures que a l'estiu hi ha en aquesta comarca. Aquestes condicions naturals li permeten elaborar aquest tipus de vins més frescos i equilibrats, naturalment, sense haver d'arribar a collir el raïm verd, com ho han arribat a fer alguns cellers que ara es passen de frenada i pretenen elaborar en climes mediterranis, vins amb l'acidesa i la frescor pròpies de zones vitivinícoles de clima atlàntic.

Així, el Les Pedrenyeres 2014 és un monovarietal de garnatxa negra, amb el color tradicional d'aquesta varietat: un roig de robí d'intensitat mitjana tirant a baixa, transparent, atractiu, i que no espanta amb negrors amenaçadores.

I, esclar, no estem parlant del color per un motiu només estètic: aquesta intensitat més baixa es tradueix a l'olfacte en aromes més fresques, de fruita que no està sobremadurada ni confitada: maduixa, síndria, notes de taronja. I també notes balsàmiques d'herbes aromàtiques: menta, eucaliptus o romaní, juntament amb matisos fins de tabac ros, fusta de pi i vainilla, procedents dels 14 mesos d'afinament en bóta de roure.

A la boca, la finor i l'elegància dominen. No es tracta d'una demostració de força, ni tan sols de la deliciosa maduresa vellutada i plaent dels millors vins prioratins: és un vi fàcilment bevible, que passa bé, i que mentre passa aporta matisos incomptables. Missatges de garnatxa i de territori que s'expliquen naturalment, sense forçar ni exagerar res, tal com són. Tal com ha de ser.

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi.





Avui et destaquem
El més llegit