Llicorella Pedro Ximénez 2015: màxima expressió del territori

Un Vi de Vila de Poboleda elaborat amb una varietat tradicional però escassa

Creada l'any 1942, Unió és una cooperativa de segon grau que integra més d'un centenar de cooperatives principalment de les comarques tarragonines, i també lleidatanes, de l'Aragó, de Castelló i de les Balears. Produeix i comercialitza quatre productes característics de la Mediterrània com són el vi, l'oli d'oliva, l'ametlla i l'avellana. En l'àmbit del vi, Cellers Unió és un gegant que embotella cada any uns 10 milions d'ampolles dels 20 milions de litres que elabora, que es venen a 25 països d'arreu del món.

A Catalunya controla unes 4.400 hectàrees de vinya repartides en sis denominacions d'origen: Catalunya, Cava, Montsant, Priorat, Tarragona i Terra Alta.

Doncs bé, tot i les grans dimensions d'Unió, diu molt al seu favor, i és mostra de l'arrelament que té a cadascuna de les comarques o DO a les que treballa, el fet que aquests dies està presentant dos nous vins que han elaborat a la DOQ Priorat, emparats sota la reglamentació de Vins de Vila, concretament a la vila de Poboleda. Es tracta d'un vi blanc monovarietal del raïm Pedro Ximénez i d'un vi negre elaborat amb un cupatge de garnatxa i carinyena, amb tan sols 2 mesos de bóta.

Els Vins de Vila
A la DOQ Priorat són conscients que el seu territori és prou petit i amb unes característiques prou excepcionals i variades atesa la seva accidentada geografia, com per a haver de tenir vins que siguin capaços de reflectir aquestes característiques excepcionals. I per això ja fa uns anys va reglamentar els "vins de vila" els elaborats exclusivament amb raïm d'alguna de les 12 subzones delimitades, corresponents a municipis o zones amb característiques diferenciades que determinen les característiques dels vins que s'hi elaboren.

Per atorgar aquesta qualificació, cada any es fa un tast en el qual uns 40 tastadors, entre enòlegs i experts, examinen a cegues cada candidat a ser Vi de Vila, de manera que es puguin identificar els trets diferenciadors d'aquests vins, especialment pel que fa a la seva procedència geogràfica dins el territori de la DO.

El nou Vi de Vila de Poboleda està elaborat, com el seu nom indica, al 100% amb raïm Pedro Ximénez procedent de vinyes de més de 40 anys de la vila de Poboleda. Tot i que tot just ara surt a la venda aquest de l'anyada 2015 -quan ja comencen a aparèixer al mercat els primers vins del 2016- es tracta d'un vi que no ha passat per fusta però que a canvi, té criança amb les mares del vi (els llevats fins de la fermentació).

Segons el cap d'enologia de cellers Unió, Josep Anton Llaquet, aquesta elaboració pretén extreure i reflectir al màxim el caràcter de la varietat i del territori, sense la intervenció de l'ingredient aliè que és la fusta de les bótes on es fa la criança tradicional, que aporta aromes que emmascaren les del raïm. Cal destacar que part d'aquesta criança s'ha fet en dipòsits en forma d'ou, de material sintètic amb una certa porositat, que permet una microoxigenació similar a la dels recipients de fusta, sense aportar tanins ni aromes externes al vi.

La forma d'ou afavoreix que el vi circuli dintre el recipient i que les mares no es dipositin al fons, sinó que es mantinguin en suspensió i així transmetin el màxim del seu caràcter al vi. És un vi de color daurat, i d'aromes més aviat sòbries, on destaca la fruita blanca de pinyol, préssec de vinya i albercoc madur, i les notes de brioix i pa calent dels llevats.

A la boca és dens, corpori, i malgrat això, passa amb frescor per la llengua. L'alta graduació (14o, posa a l'etiqueta) li aporta una sensació dolcenca, però tot i això, no resulta gens alcohòlic. El final té un regust un punt amarg que el porta pel camí de la seriositat. Això, juntament amb les últimes sensacions aromàtiques, molt llargues i persistents, en les que la fruita es combina amb el sotabosc mediterrani i notes de crosta de pa, el fan un vi complex, original i atípic, altament recomanable tant per als vinòfils curiosos que busquin un blanc estretament lligat amb el territori i les varietats que s'hi conreen des de fa moltes generacions, com també per als que busquin un blanc complex i potent.

Setmanalment, VIAempresa presentarà un vi català, dins el cicle Tastos, amb la col·laboració del diari dels vins catalans Vadevi.
Avui et destaquem
El més llegit