2015, quiet i a veure-les venir

La Generalitat de Catalunya ha anunciat l'acord amb la Caixa pels terrenys de BCN World i anant més enllà d'aquest projecte concret la reflexió que em faig és si hi ha i hi haurà demanda per a tanta oferta turística, entenent 'oferta turística' en sentit ampli.

D'una banda sembla que el turisme és i va a ser una de les 'taules salvadores' d'Espanya i de Catalunya, però la veritat és que en euros constants l'ingrés mitjà per turista i dia es troba avui al mateix nivell que en el 2003.

Per un altra banda, el gran problema de l'activitat turística és que els clients 'han de venir' podent fer relativament poc per convèncer-los tenint en compte que, la majoria del turisme que ve a Espanya es mou per preu.

Què BCN World va a ser diferent? Pot, però la pregunta passa a ser una altra: Quants BCN World hi ha en el Mediterrani, a Europa, al planeta? I d'aquí tornem al principi: Quins fets diferencials tindrà BCN World per atreure a aquesta possible demanda?

En Portofino, per exemple, ho tenen més fàcil: la major part de la seva –escassa, per espai– clientela és tradicional, fixa, està fidelizada, i el millor: se situa per sobre de les crisis. Succeirà el mateix amb BCN World?

Un any on moltes coses sortiran
Amb la immediata entrada en 2015, penso que, sens dubte, est va a ser molt complicat. D'una banda, coses que s'han estat tapant sortiran: el deute que no es pot pagar, els bancs que el seu estat va tornar a maquillar-se en els exàmens d'octubre? Per un altra banda, una activitat real amb unes previsions que van a la baixa i que posen de manifest la caiguda en el preu de les commodities en general i del petroli en particular.

Per un altra banda, més unes rendes estancades o a la baixa i un consum que augmenta a força de desestalvi, embolicat en una precarietat creixent del factor treball: No s'està reduint la desocupació, s'estan repartint les hores de treball existents, que van a la baixa.

Però alhora van a haver de prendre's decisions, no tant a Espanya, que també, sinó a nivell europeu: bancs, evitar una guerra de divises, pensions, renda bàsica, … I damunt tres eleccions! Penso que el 2015 ja està amortitzat: quiet i a veure-les venir.

Avui et destaquem
El més llegit