2017: L'any de la hiperconnexió

El món es digitalitza cada cop més i la hiperconnexió, que ja hem viscut aquest 2016, es farà encara més palesa l'any vinent. Hem de tenir clar, però, que no només estem parlant de la connectivitat en mòbils i ordinadors, que ja està plenament instaurada amb la tecnologia 4G, sinó d'una connexió associada a l'Internet de les Coses i als wearables, que eclosionarà gràcies al nou estàndard de connexió 5G.

Precisament la instauració de la cinquena generació de les tecnologies sense fils serà la gran revolució que veurem començar a aparèixer en poc temps. Totes les operadores hi estan treballant i podem esperar que les primeres solucions estiguin llestes en el termini de dos anys. El 5G multiplicarà la velocitat d'accés a Internet, amb valors que poden arribar als 10 gigabits per segon a les grans ciutats i serà de molt baix consum energètic perquè els dispositius durin més temps amb càrrega.

Amb el 5G, per exemple, podrem descarregar-nos un vídeo en alta definició en només 10 segons quan ara necessitem 10 minuts. Però aquest nou estàndard de connexió no només millorarà la velocitat d'accés a Internet dels nostres dispositius; el 5G també permetrà implantar, de manera definitiva, l'Internet de les Coses (IoT) i la Realitat Augmentada en temps real.

Aquest any hem vist tota mena de prototips de dispositius connectats però, fins ara, la seva aplicació es veia limitada per una velocitat de connexió encara insuficient, sobretot en l'àmbit de la mobilitat, on la seguretat queda supeditada a una bona latència de la connexió. El 5G facilitarà la proliferació dels vehicles connectats, que s'aniran convertint en la norma a partir de 2017 i 2018. Tanmateix, la revolució més gran la veurem en els vehicles autònoms, capaços de comunicar-se entre ells i augmentar la seva fiabilitat amb components interconnectats. En aquest àmbit el 5G assegura temps de reacció suficientment curts per fer que els nous vehicles siguin prou segurs.

Aquest augment en la velocitat de connexió també suposarà un revulsiu per a les indústries culturals i de l'entreteniment. En els darrers mesos hem provat entorns de realitat immersiva (virtual) cada cop més fidels, però la majoria es basaven en una imatge predefinida. Al 2017 assistirem a retransmissions de realitat augmentada en temps real, cosa que també canviarà l'experiència d'usuari en àmbits com el retail, la formació o la salut. De fet, ja s'estan fent proves per retransmetre partits de futbol amb realitat virtual, tota una experiència de la que podrem gaudir ben aviat.

Tot i així, aquestes innovacions no estan exemptes de riscos. El proper any haurem d'estar molt atents als ciberatacs que es puguin produir en un entorn amb dispositius cada cop més connectats, una situació de la que ja n'hem començat a ser conscients enguany, amb els recents atacs de denegació de servei que han patit diversos webs de primer ordre.

En aquest sentit, les unitats de Ciberseguretat i Big Data d'Eurecat treballen en projectes d'encriptació quàntica per protegir la identitat d'uns usuaris cada cop més exposats i salvaguardar la integritat d'infraestructures crítiques ─susceptibles de ser atacades─ amb la protecció del seu software, hardware i firmware.

L'any 2017 serà digitalment apassionant, amb el començament de la implantació d'aproximacions a una tecnologia, el 5G, capaç de revolucionar-ho tot. Al mateix temps, però, hem de ser conscients dels riscos que això comporta i estar preparats pel que pugui venir. Un món més connectat implica un món encara més complex, i això ens obliga a estar amatents tant als riscos com a les oportunitats.

Avui et destaquem
El més llegit