Etnògraf digital

Què està passant? 3 llibres i 1 pòdcast més

01 d'Agost de 2024
Act. 01 d'Agost de 2024
Josep Maria Ganyet | VIA Empresa

L'anterior setmana us vaig presentar tres llibres i un pòdcast per aquest estiu, però vaig fer curt. Afegeixo tres llibres i un pòdcast més, per aquest ordre. 

 

Technofeudalism: What Killed Capitalism, de Yannis Varoufakis

Portada del llibre 'Technofeudalism: What Killed Capitalism', de Yannis Varoufakis
Portada del llibre 'Technofeudalism: What Killed Capitalism', de Yannis Varoufakis

Al seu darrer llibre, qui fou ministre de Grècia, l’economista Yanis Varoufakis, proposa la hipòtesi que el capitalisme ja és mort i ha estat reemplaçat per un nou sistema econòmic: el tecnofeudalisme. Varoufakis argumenta que les grans tecnològiques, parcel·lant la xarxa, han esdevingut els nous senyors feudals, transformant així la manera en què es genera i es distribueix el poder econòmic i social.

Varoufakis argumenta que, mentre que els mercats i els beneficis encara existeixen, ja no són el centre del nostre sistema econòmic; han estat substituïts per plataformes digitals que actuen com feus i on el poder real resideix en els propietaris del capital digital (cloud capital). Aquest canvi ens ha convertit a molts en serfs digitals que contribuïm amb el nostre treball no remunerat al poder dels nostres nous senyors tecnològics.

 

"Per a Varoufakis, el poder real resideix en els propietaris del capital digital"

Amb històries i exemples que van des d'Elon Musk fins a la guerra d'Ucraïna, Varoufakis il·lustra l’impacte del tecnofeudalisme en la nostra vida diària i en les estructures polítiques i socials globals. El llibre, a banda de servir de manual per entendre aquesta transformació, és també una crida a l’acció; a la part final explora maneres de recuperar el control en aquest nou món digital i restablir així el balanç a la força.

Si no l’heu llegit, feu-ho, és d’aquells llibres que et mou el punt de vista. I si  ja l’heu llegit, torneu-hi.

The Politics of Time: Gaining Control in the Age of Uncertainty, de Guy Standing

Portada del llibre 'The Politics of Time: Gaining Control in the Age of Uncertainty', de Guy Standing

Portada del llibre 'The Politics of Time: Gaining Control in the Age of Uncertainty', de Guy Standing

The Politics of Time: Gaining Control in the Age of Uncertainty és el darrer llibre i una obra fonamental de l'economista i professor Guy Standing. Standing explora com el temps ha estat polititzat al llarg de la història i com les nostres vides actuals estan profundament influenciades per aquestes dinàmiques. 

El llibre argumenta que, des de la revolució industrial, el capitalisme ha modelat la nostra percepció i ús del temps, convertint el treball en l'eix central de la nostra existència i considerant el temps fora del treball com a "temps lliure" secundari. Aquesta concepció ha portat a una societat on l'estrès i la malaltia mental són massa presents, especialment entre els més vulnerables; els membres del "precariat".

"Standing proposa una nova política del temps que promogui la llibertat i la cooperació a través del reforçament del lleure real i el treball col·lectiu"

Standing proposa una nova política del temps que promogui la llibertat i la cooperació a través del reforçament del lleure real i el treball col·lectiu. Reclamant pràctiques antigues com el skolé grec, que incloïa la participació en la vida pública i l'educació permanent, Standing defensa una revaloració del nostre ús del temps per a aconseguir una vida més rica i satisfactòria.

The Politics of Time no només ofereix una anàlisi històrica i crítica del nostre sistema temporal, sinó que, com fa Varoufakis, també proposa solucions pràctiques per recuperar el control del nostre temps i construir una societat més justa i equitativa.

Lectura imprescindible per a qualsevol persona interessada en la intersecció entre economia, política i vida, o sigui, per a qualsevol persona.

La terra dura, d'Anna Punsoda

Portada del llibre 'La terra dura', d'Anna Punsoda
Portada del llibre 'La terra dura', d'Anna Punsoda

La terra dura d'Anna Punsoda no només ens ofereix una història de retorn captivadora, sinó que és també un viatge a la condició humana. Mentre seguim la seva protagonista en primera persona, La terra dura ens transporta a la Catalunya real, als Plans de Sió a la comarca de la Segarra, el paisatge de la seva infantesa.

"La terra dura és un viatge a la condició humana"

Punsoda combina recerca històrica, converses amb veïns i experiències personals per explorar la història i el patrimoni cultural d’una comarca, que ha donat figures com l'escriptor Manuel de Pedrolo, però que avui es coneix per ser la seu de bonÀrea de Guissona (els d’allà encara en diem l’Avícola, que és com es coneix a la comarca).

La terra dura és una reflexió sobre la importància de reconciliar-se amb les pròpies arrels per poder ser lliure i aportar alguna cosa valuosa al món. De lectura imprescindible per a aquells que no sàpiguen encara que els Plans del Sió, i més concretament Concabella, són el centre de l’univers.

Pòdcast: l’Ull de la tempesta, de Yanis Varoufakis

A cavall entre l'economia, la política i els grans temes socials —marca de la casa—, el pòdcast Eye Of The Storm de Yanis Varoufakis és una d’aquelles petites joies que es troben en la saturada podcastfera. Varoufakis ens porta debats profunds i punyents sobre el poder, el capitalisme i les crisis que afecten la nostra civilització.

Destaca per les seves converses amb convidats de primer nivell del món de la política i les arts, que ofereixen perspectives diverses i reflexions crítiques sobre els problemes globals actuals. A cada episodi, Varoufakis aborda temes com la superació de les polítiques d'austeritat, la justícia econòmica i les alternatives al capitalisme tradicional, que sovint fan dubtar l’oient més convençut.

Eye Of The Storm és més que un simple pòdcast; és una plataforma per a la reflexió crítica i el debat intel·ligent sobre el futur de la nostra societat.