7 hàbits matinals per ser més feliç a la feina

Durant els meus primers anys com a emprenedor sempre anava amb molta pressa. Perquè el negoci funcionés bé, anava ràpidament d'un lloc a un altre fent més del que segurament podia fer. Vaig començar a buscar solucions i després de llegir centenars de llibres vaig crear la meva llista personal que em va ajudar (i m'ajuda avui dia) a ser més feliç i desfer-me de les ànsies de córrer. Des de llavors, he compartit aquesta llista amb el meu equip de treball i he vist moltes reaccions positives després que els treballadors les implantessin en la seva vida quotidiana. Tant ells com jo ens hem sentit més satisfets, tranquils i feliços al llarg del dia.

1. Despertar-se d'hora
El 2007 vaig assistir a un esdeveniment que impartia l'expert en administració Ken Blanchard. Durant l'hora del dinar, un dels assistents, Conor Neill, li va demanar com creia que les persones podien ser més conscients de "l'ara i aquí" i estar relaxades durant la seva rutina. La resposta va ser molt simple i intel·ligent. Tant, que des de llavors sempre m'acompanya a tot arreu: començar el dia lentament.

Si configurem l'alarma perquè soni una hora abans, aconseguirem començar el dia amb un ritme més lent i tindrem temps suficient per relaxar-nos, pensar en el que necessitem fer i planificar tota la jornada. A partir d'aquí, no canviar sovint l'hora de despertar-se, perquè pot tenir efectes dolents per a la felicitat i la productivitat.

2. Fer exercicis de respiració
Concentrar-se en la respiració pròpia s'ha demostrat que ajuda a augmentar la concentració, disminuir l'estrès i la pressió arterial. Començar el dia amb uns quants exercicis de respiració pot ajudar que et sentis més llest per aconseguir que el teu dia sigui productiu. Un exemple són les respiracions profundes de ventre. Prens aire profundament pel nas, omples l'estómac i deixes anar lentament l'aire a través dels llavis. També pots comptar els segons mentre respires. Compta quatre mentre inspires, cinc segons mentre aguantes la respiració, i expires comptant fins a sis.

3. Somriu!
Un somriure té un doble impacte. En un mateix i en les persones del teu voltant. Si vols ser més feliç, canvia el teu entorn començant per tu mateix. Somriu a prop dels altres i mira com acabaran imitant la teva acció (i es desferma així una cadena de somriures d'un a l'altre).

Segons Ron Gutman, el fundador i director executiu de HealthTap, quan algú fa un somriure és difícil arrufar el front, ja que el control que tenim sobre els nostres músculs facials queda suprimit. També l'estudi Smiles when lying de 1988 demostra que fins i tot un somriure fals té efectes beneficiosos. Amb això no dic que dins l'empresa no es pugui demostrar el dolor un que pot patir. Però un somriure no desitjat d'inici pot acabar sent molt beneficiós al final.

4. Dóna les gràcies als altres
Ser agraïts i acceptar la gratitud són dues de les claus per ser feliços, però moltes vegades ho oblidem. No deixem de donar les gràcies a les persones que durant el dia ens aniran ajudant, així ens sentirem més positiu.

Amb el meu equip de treball hem incorporat una rutina beneficiosa als nostres dilluns. Primer fem la reunió setmanal, on parlem dels temes de l'oficina, i després dinem tots junts. Durant el dinar, cadascun de nosaltres ha de compartir un exemple de la seva vida quotidiana que representi un dels valors de l'empresa. Això dóna l'oportunitat d'agrair obertament a algú algun fet, sigui de l'equip o extern. També anima que cada persona explori el món en positiu, i en darrera instància, ajudar a crear un ambient millor.

5. Aturar cada 90 minuts
Quan estàs obligat a concentrar-te durant hores i hores, lentament et vas perdent entre els teus pensaments. En general, et tornes més improductiu al final del dia. Una forma d'evitar aquesta manca de productivitat és prendre descansos cada 90 minuts. Fes una cosa tan simple com anar a fer una passejada ràpida o qualsevol altra cosa que t'ajudi a desconnectar una mica i fer que la creativitat torni a fluir.

La breu quantitat de temps que necessitaràs per relaxar-te desencadenarà que tornis al treball sent més eficient, així com amb un major nivell de satisfacció i felicitat, ja que t'hauràs pres un moment per a tu mateix.

A Cyberclick intentem que això es faci. Tots els meus companys fan una volta, prenen un cafè o juguen una partida de futbolí (en tenim un a les oficines) cada poques hores. No només jo, si no tots hem pogut veure com la productivitat augmenta immediatament després dels descansos i continua al llarg del dia. Això permet que les persones puguin fer les seves tasques amb menys temps i que després puguin aprofitar la resta del dia en què ells vulguin.

6. Fes alguna cosa pèls demés
Ajudar als altres és una gran forma de començar un dia. Tracta d'ajudar altres persones que podrien necessitar els teus coneixements o que necessiten resoldre algun problema. Si t'ofereixes com a voluntari per ajudar als altres estàs creant connexions socials que resulten ser molt beneficioses a curt i a llarg termini. En el mateix moment alliberes hormones de l'ocitocina, que ens ajuden a crear relacions d'unió i lidiar amb els factors d'estrès a la llarga. Així no només estàs oferint un cop de mà als altres, sinó també a tu mateix, ja que estàs propagant felicitat per la teva ment i entre els altres.

Qualsevol empresa està composta per un equip de persones úniques. Però, al final del dia, la col·laboració crea un sentit de connexió entre tots fent que l'equip es torni fort i eficient. A l'oficina de Cyberclick donem les gràcies a les persones que ens ofereixen una mà amiga. I ho mencionem a la reunió setmanal del dilluns i ens animen entre nosaltres a seguir oferint ajuda als altres.

7. Dóna un propòsit a la teva vida
Aquesta idea és la més complexa de transmetre, però la més important. Tot es redueix a què la nostra vida funciona a partir d'uns propòsits. Internament, cada un de nosaltres tenim unes motivacions que ens porten a fer el que fem amb ganes i des del cor. Per això és important que el que fem a la nostra feina tingui un sentit, encara que la tasca sigui petita.

Si quan t'aixeques li dónes un propòsit a cadascuna de les coses que fas, tot tindrà una perspectiva més optimista i donaràs forma a la teva actitud davant tot el que has de fer. Això determinarà com gestiones la felicitat i com interactues amb els altres.

Avui et destaquem
El més llegit