Admet-ho, ets creatiu

El divendres dia 21 d'abril és la data assenyalada per les Nacions Unides per celebrar el Dia Mundial de la Creativitat i la Innovació. Se celebra aquest dia, ja que el 21 d'abril va néixer una de les icones de la creativitat de les arts i les ciències i considerada de les persones més creatives de la història: Leonardo da Vinci.

He de reconèixer que em va sorprendre la quantitat d'institucions (educatives, governamentals…) que se'n van fer ressò i van compartir l'efemèride a les xarxes socials. Realment la creativitat i la innovació estan de moda. Segons el diccionari Rae, la creativitat és la facultat de crear i la capacitat de creació.

Al seu torn, segons la Rae, crear prové del llatí creare i els seus diferents significats són: produir una mica del no-res / Establir, fundar, introduir per primera vegada alguna cosa; fer-ho néixer o donar-li vida, en sentit figurat / Instituir una nova ocupació o dignitat / Fer, per elecció o nomenament, a algú el que abans no era, especialment referit a dignitats molt elevades, comunament eclesiàstiques i vitalícies / Criar.

La creativitat té a veure amb la curiositat, amb el qüestionament, la flexibilitat, la motivació, la persistència i l'equilibri entre ciència i art i depèn de diversos factors: individuals, factors i socioculturals

No estic d'acord amb la primera definició que la creativitat és “produir res del no-res”. Tot i que sovint ens sembla que la creativitat és un “do”, res més lluny de la realitat. Tots som naturalment creatius i, normalment, són l'educació, la societat i l'edat les que ens van minvant aquesta creativitat (normalment posant-li límits).

Crec fermament que la creativitat depèn moltíssim dels estímuls que rebem i que ens enriqueixen, i és per això que s'entrena i es cultiva (el mateix Leonardo tenia com a font principal d'inspiració la natura). La creativitat té a veure amb la curiositat, el qüestionament, la flexibilitat, la motivació, la persistència i l'equilibri entre ciència i art i depèn de diversos factors: individuals, factors i socioculturals.

Més info: L’ecosistema d’innovació a Boston

La creativitat, com gairebé totes les qualitats humanes, es pot utilitzar de diferents maneres i és la nostra responsabilitat com a persones utilitzar-la de la millor manera possible i enfocada a resoldre les restes més rellevants. Just en aquesta data, la pàgina web de les Nacions Unides ens recordava que la innovació és essencial per aprofitar el potencial econòmic de les nacions i el relacionava amb els ODS de la manera següent:

“La innovació, la creativitat i l'esperit empresarial de masses poden donar un nou impuls a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Pot afavorir el creixement econòmic i la creació d'ocupació, alhora que amplia el ventall d'oportunitats per a tothom, incloses les dones i la joventut. Pot aportar solucions a alguns dels problemes més urgents, com l'erradicació de la pobresa i l'eliminació de la fam. La creativitat i la innovació humanes, tanen l'àmbit individual com de grup, han esdevingut la veritable riquesa de les nacions al segle XXI”.

Les societats més innovadores creixen més de pressa, i aquest creixement contribueix de manera notable al benestar de la població

Hem de tenir molt present que la creativitat i la innovació juguen un paper fonamental en la resolució de problemes i en el desenvolupament econòmic i social. Les societats més innovadores creixen més ràpidament, i aquest creixement contribueix de manera notable al benestar de la població.

L'any 2022, la UNESCO ha publicat la tercera edició de l'informe: Repensar les polítiques per a la creativitat, i la Creativitat, Originalitat i Iniciativa és una de les 10 habilitats rellevants considerades imprescindibles per als treballadors l'any 2025 (Future of Jobs Report, 2020, World Economic Forum).

I deia Einstein que la creativitat és la intel·ligència divertint-se…

Divertim-nos amics!

Més informació
Innoves o millores
Avui et destaquem
El més llegit