L’adrenalina de l’Apocalipsi

El valor de les accions de Tesla ha caigut després que Elon Musk vengués el 10% de les seves. En una enquesta vinculant que ell mateix va penjar a Twitter, preguntava si s’havia de vendre el 10% de les seves accions: va guanyar el , que va fer efectiu. A banda dels 5.000 milions de dòlars que ha hagut de pagar en impostos, cal sumar-hi els 50.000 milions en concepte de pèrdua del valor de les seves accions. Musk ja només és 83.000 milions de dòlars més ric que Jeff Bezos.

El mateix cap de setmana, la cronologia de Twitter barrejava els vots dels seguidors de Musk amb els vídeos, informacions i rumors dels morts que una estampida havia provocat en un concert del raper Travis Scott al festival Astroworld de Houston. Una massa de 50.000 persones es va abalançar vers l’escenari amb el resultat de vuit joves d’entre 14 i 27 anys morts i centenars de ferits. Raper i organitzadors s’enfronten a les demandes milionàries de les víctimes. Travis Scott acumula demandes per incitar al comportament violent dels seus seguidors que s’autoanomenen ragers, rabiosos en català. El raper s’ha compromès a retornar els diners de les entrades als assistents i a cobrir totes les despeses dels funerals.

I sense solució de continuïtat, dilluns arribaven els “supermercats fantasma”. El concepte remet a aquells supermercats del bloc comunista en plena Guerra Freda; buits de productes i amb llargues cues. Ben al contrari. Un “supermercat fantasma” és un supermercat atapeït de productes, amb passadissos molt estrets i sense clients. Només poden entrar-hi treballadors, que malden per recollir els productes de la comanda en el mínim de temps per tal que un missatger la pugui portar al client en menys de 10 minuts: dos per omplir la bossa i vuit per al missatger. El reportatge que en va fer el Telenotícies mostrava dues noies corrent com a desesperades pels passadissos —l’una localitzava els productes amb l’ajut d’un terminal mòbil i l’altra empenyia el carretó mentre vigilaven de no matar-se per les cantonades. Empreses com Gorillas o Getir, poc conegudes però amb fortes inversions internacionals al darrere, proveeixen aquest servei a la ciutat de Barcelona. L’encarregada de l’empresa Gorillas que va parlar per al reportatge de TV3 va deixar una frase per a la història: “El que anomenem estrès és la part de la pressió que cadascú vol posar-se. Però cuidem el treball en equip perquè tothom en gaudeixi, i sigui adrenalina positiva.”

Elon Musk es ven un 10% de les accions de Tesla, estampida amb vuit morts al concert de Travis Scott i "supermercats fantasma"; què tenen en comú les tres notícies?

Hi ha algun patró comú a les tres notícies? Jo intuïa que estaven relacionades i que si és cert que els números ens parlen, i aquí n’hi ha uns quants, el que ens diuen no presagiava res massa bo.

Finalment ha estat la intel·ligència artificial qui m’ha resolt el problema. Els algorismes entrenats amb dades massives són molt més sensibles que nosaltres als patrons. En aquest cas, ha estat el de Youtube, que després d’haver estat cercant vídeos de la darrera acció d’Elon Musk, del concert de Travis Scott i de “supermercats fantasma” m’ha recomanat un vídeo d’un dispositiu de comunicacions semblant a un mòbil capaç de funcionar sense xarxa. La marca és Armachat i el vídeo porta per nom Comunicadors pel dia del judici final.

Més informació
A menys món real, més món virtual
La taula periòdica i els Pokémon
Avui et destaquem
El més llegit