Alfes, Betes i Gammes

Una de les novel·les que més em van impactar a la meva joventut va ser el magnífic llibre científic-futurista Un món feliç (Brave New World, 1932), de l'anglès Aldous Huxley. L'autor va ser membre d'una família de classe mitjana de brillants intel·lectuals, d'entre els quals van destacar tres generacions de biòlegs, un Premi Nobel i el primer director d'UNESCO.

Fins fa poc, els qui profetitzaven sobre cap a on anava el món eren moralistes, religiosos, filòsofs o poetes. Avui són els científics els que intenten explicar-nos com és previst que es desenvolupi el futur. Aquesta obra irònica que satiritza sobre el comunisme de l'època, es basa en l'esbiaixada aplicació dels avenços científics, deixant a l'individu desproveït de qualsevol tipus de sensibilitat, iniciativa i llibertat d'elecció.

En definitiva, creant ciutadans perfectament classificats des del seu naixement, controlant la seva fecundació, per a dividir-los en cinc grups, o, com ell denomina, castes, en les que classifica als humans i que s'inicien amb els Alfes, a dalt de tot de la piràmide i, descendent en nivell mental i d'intel·ligència, seguits per als Betes, Gammes, Deltes i, finalment les Èpsilons, poc menys que màquines amb aspecte humà, sense pràcticament capacitat de pensar, tret de produir. Aquesta denominació de castes, és la que han adoptat els filo comunistes cool de Podemos, per a denominar als Alfes actuals, als quals pretenen expulsar de les seves poltrones, per a substituir-los.

L'aplicació de les teories científiques sobre la producció industrial de Taylor i Ford, amb unes gotes del reflex condicionat de Pavlov, unes quantes idees de Marx i l'aplicació de la biologia a la determinació de les espècies, que proposava el seu germà Julian Huxley, conforma aquest extraordinari missatge sobre les noves tendències d'evolució científica a la humanitat.

És un esgarrifós avís a navegants sobre l'exaltació del consumisme, per sobre de l'entreteniment o la qualitat de vida. L'eliminació de les llengües, l'anul·lació de la individualitat, la inoculació del terror als llibres i l'horror a la natura i, per a compensar, la lliure circulació i distribució gratuïta de droga (soma).

Entre les previsions científiques que anticipa aquest llibre està la fecundació artificial per reproducció assistida , fet aquest que no es va produir fins al 25 de juliol de 1978, 46 anys posteriors a la seva publicació, amb el naixement del primer bebè proveta, Louise Brown; i la clonació de mamífers, que va tenir el primer èxit el 1996 amb l'ovella Dolly , 64 anys després.

Crec recomanable l'anàlisi de l'evolució de la nostra societat per observar com, dia a dia, s'aplica aquesta tendència vers a la creació d'aquestes castes, amb el que representa de pèrdua de la iniciativa, la creativitat i el jo, i el permanent intent d'anul·lació de l'individu, fent- ho cada vegada menys preparat i així més fàcilment manipulable. Agrairé la vostra reflexió.
Avui et destaquem
El més llegit