Aliades

Mai he entès molt bé com se selecciona la paraula de l'any.

No sé si hi ha un súper ordinador que sap tot el que es diu, escriu i publica i fa un còmput que paraules que s'han dit i quantes vegades. Per després treure conclusions des del big data i tenir aquest tipus de notícies que donen per a un article i per reflexionar. Jo m'he posat a pensar i entendre el recorregut i l'abast d'Allyship per compartir-ho amb tu.  Segons THESAURUS.COM la paraula de l'any 2021 és Allyship, o aliança en espanyol. 

Sabies que part d'aquest vocable té una arrel del llatí i data del S.XIII amb el terme ligare?. És a dir, lligar. I després va ser en el S.XVIII que se li adjudico el significat de to polític que ha durat fins ara. Més semblança al significat contemporani al que associem la paraula avui dia; ser aliat. Una persona que recolza i que suporta una acció, idea o moviment… i el sufix ship que denota pertinença, estatus. Així doncs amb aquesta paraula que porta 8 segles evolucionant barregem els significats de lligar, recolzar, pertànyer, estatus, propòsit… aliança que implica un tipus de compromís per a un propòsit comú.

Allyship, per a mi, és dona. Encarna els valors femenins i cerca construir en aquests llaços que creïn aliances i fan camí pas a pas

Aliades m'agrada. Aquesta paraula de 7 lletres és poderosa. És versàtil i la podem analitzar i aplicar en diverses situacions. Una persona és aliada, igual que una societat pot ser aliada, un país, un moviment, una ideologia, fins i tot una marca crea aliances i es converteix en marca aliada d'una causa, d'un col·lectiu. Busquem aliances i aliats quan volem guanyar. És el pas previ a tenir un pla, a fer estratègia. Si ens aliem som més forts. Les aliances fan xarxa.

Els 5 atributs d'una aliança

  1. Escoltar i destacar el que un grup proclama
  2. Reconèixer el teu poder i elevar-lo
  3. Ser conscient dels biaixos implícits
  4. Recolzar al grup a qui s'ha aliat i parlar pel si cap
  5. No esperar gens a canvi

Portat al moment actual de Twich, TikTok i Instagram, seria com ser fan, follower o groupie. Però a aquest neologisme li faltaria força històrica, força retòrica i força etimològica per poder guardonar-ho com la paraula de l'any. I per això recorrem a la força dels aliats i aliances que tenen un recorregut històric i constructiu i per això perenne i etern.

Així doncs estem davant una paraula que escolta, que recolza, que no espera res a canvi, que suma, que és conscient i reconeix. Una paraula que reforça, que uneix i que empodera. Aquesta paraula metàfora de tot un any i una forma de veure la vida em ressona. Ens ressona. Ens alia. Aquesta paraula, per a mi, és dona. Encarna els valors femenins i cerca construir en aquests llaços que creïn aliances i fan camí pas a pas. Ser aliat és ser part de, és ser membre de, és coincidir i compartir unes creences i uns valors.

Us proposo creure i crear aliances. Ser aliades. Ser part d'un moviment que ens explica, que ens alia, que ens reforça, i alhora ens fa lliures. Us proposo un nou any de sumes i multiplicacions per crear marques valentes, activistes, aliades amb les causes que transformen societats i alimenten el consum valent. Només aliant-nos al bé farem bones accions. Només aliant-nos a marques valentes serem consumidores valentes. Es tracta de sentir-te part d'un moviment i caminar-ho juntes.

Jo m'alio. Ens aliem?

Més informació
Elles viatgen, elles decideixen
Les 'women Z' i la seva relació amb les marques
20 anys de l'11S a Nova York
Avui et destaquem
El més llegit