Enginyer i escriptor

Amazon pot protestar, nosaltres no

14 de Febrer de 2023
Xavier Roig | VIA Empresa

Amazon és una empresa molt gran. Massa, pel meu gust. La Comissió Europea, que vetlla per la competència, ja ha posat l’empresa sobre avís. I han arribat a uns acords. Tanmateix, a la nostra població li agraden les dosis de populisme que sovint els polítics i la premsa deixen anar. Vull dir que, davant de qualsevol incident amb Amazon o qualsevol altra multinacional, aquests actors critiquen les grans empreses associant-les als mercats més descarnats. I la gent hi pica.

 

Fa un temps que estem davant del cas del centre logístic d’Amazon a Martorelles. Ignoro els detalls pels quals Amazon plega d’aquesta població i se’n va a Saragossa. Convindria que el periodisme fes una mica d’investigació i entrevistés els responsables polítics de la capital aragonesa. Perquè em temo que darrere de tot això hi ha marro. Tothom que hagi treballat en una gran organització sap que cap empresa desfà una inversió realitzada fa només cinc anys. És molt estrany. Al cap i a la fi, traslladen un centre de distribució a 300 quilòmetres d’on hi havia l’altre.

La manca de transparència és total. I no em refereixo a Amazon, que no acostuma a entrar en picabaralles polítiques, sinó als responsables municipals que, em temo, han fet possible que Amazon marxi. M’ha fet pujar la mosca al nas un article aparegut a Vilaweb que es titula Amazon va pressionar l’Ajuntament de Martorelles per rebre tracte de favor abans d’anunciar el tancament. El nom és poc representatiu del que l’article explica. Sembla que Amazon, des del principi d’haver-se instal·lat a Martorelles, havia plantejat la necessitat d’unes infraestructures. Concretament un aparcament.

La manca de transparència és total. I no em refereixo a Amazon

El batlle, el senyor Marc Candela (ERC), assegura que Amazon exigia que els tràmits administratius s’acceleressin. Ell mateix afirma: “Ens van dir que o els donàvem una solució per l’aparcament o marxarien”. Sembla interpretar-se, de l’article en qüestió, que s’havia arribat a un acord -el problema estava solucionat-. Però Amazon demanava celeritat en els tràmits administratius. D’aquí les pressions de l’empresa sobre l’ajuntament. Ara bé, la manera de presentar l’afer fa tota la pinta de la pràctica demagògica a la qual la classe política catalana ens té acostumats darrerament.

 

Amazon pressionava i l’explicació és: “Ells volien més celeritat, però els expedients han de complir uns requisits, i nosaltres som un municipi de 4.000 habitants, amb els serveis que tenim”. I el batlle continua -i aquí entra en acció la demagògia-: “No tenim per què fer un tracte de favor a una multinacional així ni a ningú, els tractem com a qualsevol altra empresa o veí”. Això és una explicació vàlida? Coneixent l’administració municipal del país, qui no ens assegura que ser tractat com “qualsevol altra empresa o veí” no equival a ser tractat com una porqueria?

Diré més: tots els que hem tingut tractes amb els ajuntaments per temes de permisos, per exemple, hem acabat fins al barret. Les empreses, en línies generals, saben que el seu pitjor enemic per posar traves a qualsevol negoci és un ajuntament. No pas per la legislació o disposicions que exigeixen les mesures que siguin. No senyor. El tema ve de l’enorme ganduleria i laxitud amb què es tramiten els expedients. Llegint l’article, i si les declaracions del senyor Candela són exactes, la meva conclusió és que Amazon ja en tenia els nassos plens.

Les empreses, en línies generals, saben que el seu pitjor enemic per posar traves a qualsevol negoci és un ajuntament

M’agradaria que algun mitjà fes una mica de periodisme i ens expliqués per què Amazon marxa de Martorelles. Em temo que se li aboquen a aquesta empresa un cúmul d’actuacions que no coincideixen amb la realitat. Tot jugant amb l’avantatge de saber que aquesta multinacional no s’hi tornarà. És lògic que actuï d’aquesta forma. Sap que la premsa està comprada. A més no té cap necessitat de quedar bé amb la gent mitjançant titulars.

La demostració del que dic és que la notícia de Vilaweb ens deixa entreveure la realitat -recordin que Vilaweb no rep cap subvenció, potser per això ho explica-. Un altre apunt. Ja els vaig dir un dia que un ocellet ben informat i ben posicionat em va assegurar que l’incompliment de les inversions de l’Estat a Catalunya ve provocat, en molt bona part, per les traves administratives dels ajuntaments catalans.

Moltes empreses fan pressió als respectius consistoris per tal que resolguin les situacions, sovint irregulars, creades per la mateixa incompetència municipal. Jo en conec, com a mínim, dues. Que empren temps demanant el que el senyor Candela qualifica de “privilegis”? Una d’elles porta trenta anys de discussions -és una multinacional catalana-. Per tant, mentre no es demostri el contrari, arribo a la conclusió que Amazon va acabar fins al barret de l’Ajuntament de Martorelles. I com que és poderosa -més del que a mi m’agrada-, té alternatives. I com que no necessita el vistiplau popular, ha marxat. No volen ser tractats com a idiotes -com som tractats la majoria d’administrats dels ajuntaments catalans-.

Jo, amb la informació de la qual disposo, trec unes conclusions de tot plegat. Que algú me les desmenteixi. Per tant, queda pendent que ens expliquin qui és el responsable final de la desaparició de 800 llocs de treball a Martorelles -no pas de la seva destrucció, ja que Amazon trasllada aquesta activitat a Saragossa-.