La realitat és tossuda

Els professionals que ens dediquem a atraure inversions immobiliàries a Catalunya clausurem un any esgotador. Les turbulències polítiques i els titulars catastrofistes de la premsa econòmica han enrarit l’ambient. Aquest clima s’ha traduït en inacabables sessions de preguntes per part dels principals fons d’inversió internacionals. Hem premut les dents, ens hem mirat fixament als ulls i hem brandat totes les dades econòmiques al nostre abast; hem esdevingut experts en exhibir seguretat i en traslladar confiança.

"Els assessors immobiliaris hem esdevingut experts en exhibir seguretat i en traslladar confiança"

Així i tot, malgrat els nostres esforços, durant els sis primers mesos de l’any, no vam ser capaços de tancar cap operació d’inversió significativa. Els fonamentals immobiliaris, és a dir, les variables que mesuren la salut d’un mercat, mostraven que Catalunya és una plaça forta i vigorosa, però els inversors continuaven cautelosos a l’hora d’invertir aquí els diners.

Però la realitat és tossuda. Mentre es feia el sàdic recompte d’empreses que es deslocalitzaven socialment o fiscalment de Catalunya, s’establien al nostre mercat empreses estrangeres de gran prestigi. És el cas de CCC (Facebook), King, Amazon, Satellogic, WeWork, IGG, i moltes altres, que han llogat edificis d’oficines de gran qualitat. A més a més, moltes de les empreses ja establertes al nostre territori han ampliat la seva superfície per créixer, com és el cas de Norwegian i Regus. 

Pel que fa a la logística, les dades d’absorció encara són més positives, gràcies a l’explosió de l’ecommerce i, sobretot, a la posició geoestratègica de Catalunya. Algunes de les principals operacions de lloguer de superfície logística d’enguany són: Mercadona, Leroy Merlin, Sesé Logística, Vente Privée, entre d’altres. 

El bon ritme de la nostra economia s’ha fet palès dia rere dia i els diners dels fons d’inversió, malgrat que ser porucs, també són massa intel·ligents per deixar escapar les bones oportunitats. Així doncs, a partir del mes de juny van recuperar la posició inversora, amb energies renovades i amb plena confiança en el nostre mercat.

Després de dedicar els sis primers mesos de l’any traslladant confiança, hem passat els darrers sis, a un ritme embogit, localitzant operacions immobiliàries per satisfer la fam endarrerida. Tant és així que aquest segon semestre ha estat el període que ha enregistrat el volum d’inversió més elevat dels darrers 10 anys. 

"Aquest segon semestre ha estat el període que ha enregistrat el volum d’inversió més elevat dels darrers 10 anys"

Durant aquests mesos s’ha gestionat la transacció de les seus de Planeta, Mediapro, Nestlé, i d’altres empreses rellevants, així com, diversos edificis al districte 22@. De fet, si no s’ha assolit un volum d’inversió superior, és perquè hi ha poc producte en venda. L’escassetat d’operacions disponibles en el mercat ha escanyat el ritme inversor.

Acabem l’any, doncs, cansats, però amb un somriure als llavis. El nostre mercat és més sòlid del que imaginàvem i està constituït per professionals que no hem deixat de treballar, amb passió, ni un sol dia, conscients que aquesta era la manera de resistir-ho tot i sortir-ne enfortits. 

Bon any 2019; sense cap mena de dubte, ho serà. 

Més informació
Barcelona vol dir modernitat
Dues amenaces, dos reptes i un desig
Barcelona, Barcelona, Barcelona
Avui et destaquem
El més llegit