Barcelona, un 'hub' de Big Data

Barcelona s'ha convertit en poc temps en un pol referent i tractor en Big Data. La ciutat ha passat d'una etapa on hi havia molt poques empreses fent Big Data seriosament i més poques encara fent pilots a un nou escenari on hi ha un bon nombre d'empreses Big Data de debò i moltes altres fent pilots potents. En paral·lel, s'han produït inversions reals d'empreses grans, però també de petites i mitjanes que utilitzen eines Big Data i fan ús de l'analítica avançada en projectes molt innovadors.

El Big Data i l'analítica avançada són una realitat a moltes companyies que volen millorar els seus productes, processos i serveis, així com a moltes administracions que utilitzen aquesta tecnologia per atendre millor les necessitats ciutadanes en qüestions com la mobilitat, el turisme o els serveis d'informació. A més, la utilització intel·ligent de la informació recollida està començant a generar noves visions de negoci i d'optimització dels processos.

Estem davant d'un canvi de cicle que està agafant força i no només en els early adopters o precursors de la tecnologia. Ho acredita el fet que la ciutat ha atret iniciatives amb un gran pes, com el Centre Mundial en Big Data de la companyia Zurich, que ha apostat per Barcelona, igual que Amazon, que el pròxim any obrirà a la ciutat un Centre de Recerca en Intel·ligència Artificial; Nestlé, que ha fixat a Barcelona la seu mundial del seu Global Digital Hub, i Volkswagen, que ha escollit la capital catalana per al seu Laboratori Mundial de Dades.

"Volem ser un pont entre els avenços en innovació i el sistema productiu i estar al costat de les empreses"  

El Big Data és també un dels puntals de la indústria 4.0, que defineix un nou paradigma que es basa en la utilització i l'aprofitament de noves tecnologies a la fàbrica. Innovacions vinculades a conceptes digitals com la Internet de les Coses, el mateix Big Data, el Cloud Computing, la fabricació digital i la ciberseguretat conviuen amb tecnologies industrials que tenen com a finalitat fer les plantes més eficients, a partir de la fabricació avançada, la robòtica, l'automatització, el reciclatge i els nous materials.

El coneixement i l'especialització d'Eurecat està íntimament lligat a tots aquests àmbits tecnològics punters que acabo de citar. Per això, volem ser un pont entre els avenços en innovació i el sistema productiu i estar al costat de les empreses, especialment de les pimes, per ajudar-les a definir els seus fulls de ruta per l'adaptació i la implantació del Big Data i de l'analítica avançada i la resta de tecnologies emergents.

La present edició del Big Data Congress, amb un nou rècord d'inscripcions, prendrà aquests dimecres i dijous el pols de l'ecosistema en Big Data, analitzarà quines són les tendències en aquest àmbit, com interactua amb la resta de tecnologies industrials i digitals i la manera d'extreure'n valor en els diferents sectors econòmics, dins un nou model que comporta més eficiència, més sostenibilitat, més confiança, més innovació i, per tant, més competitivitat per a les empreses.

Més informació
El responsable del centre de recerca d'Amazon a Barcelona, al Big Data Congress
El nou imperatiu de la transformació digital
Avui et destaquem
El més llegit