Benvolguda incertesa, benvinguda de nou

Malgrat la nostra tenacitat, esforç i treball, aquest any 2021 que acaba aviat s’acomiada amb el regust agredolç de la incertesa. El terme VUCA descriu a la perfecció la situació: volatilitat, incertesa (uncertainty en anglès), complexitat i ambigüitat. Va ésser creat per l'Escola de Guerra de l'Exèrcit dels Estats Units per descriure aquests quatre atributs que imperaven al món que va sorgir després de la fi de la Guerra Freda. El terme va començar a utilitzar-se de forma generalitzada als anys 90. Posteriorment aquest terme l'hem adoptat en l'àmbit de l'estratègia empresarial.

Els increments incessants dels costos energètics, la disrupció de les cadenes de subministrament, i els seus efectes en sèrie a les fàbriques, són la realitat a la què ens enfrontem. El Banc d'Espanya estima que els problemes de subministrament globals esmentats són la causa dels preus industrials que suporten les fàbriques europees. En concret, és degut al dèficit d'energia i matèries primeres a la zona europea. Si bé no afecta de la mateixa manera a tota la indústria, la mitjana empresa mostra preocupació per l'impacte que tindrà el cost de l'energia en el desenvolupament dels seus negocis en els propers mesos, considerant l'evolució dels preus energètics una de les principals barreres de creixement.

 L'estiu i la tardor d'aquest any ens han portat ingredients que configuren un nou escenari on la incertesa és la principal protagonista

En els moments en què sorgeixen disrupcions inesperades, la confiança esdevé més rellevant si és possible, en la presa de decisions empresarials. Va passar amb l'esclat de la COVID-19 i ho vàrem comprovar als informes d'auditoria, en què es va posar de manifest la importància de la transparència de la informació i la certesa davant de moments de dificultat. La pandèmia es va erigir com una de les qüestions claus o aspectes més rellevants d'auditoria en els informes que es varen emetre l'any 2020. El cert és que tot semblava indicar que durant aquest any sortint  recuperaríem part de confiança a causa dels impactes derivats de dos aspectes; d'una banda, la vacunació, que ens permetria tornar a una situació no de normalitat total, tal i com la coneixíem abans de març del 2020, però sí de recuperació de l'activitat a uns nivells elevats; en segon lloc, vàrem posar les esperances en els efectes beneficiosos dels primers Fons Next Generation EU. No obstant això, l'estiu i la tardor d'aquest any ens han portat nous ingredients que configuren un nou escenari on la incertesa és novament, i ben a pesar nostre, la principal protagonista.

En el pla del mid-market, la nostra Firma llançarà el comunicat del nostre Pols Econòmic, on esmenta que els directius espanyols d'empreses entre 50 i 500 empleats, tant d'Espanya com de 29 països més, apunten 3 preocupacions principals que minvaran el seu creixement en els propers mesos: l'escalada a la inflació; els elevats costos de producció i fabricació, que comportaran una pujada dels preus de venda a la majoria de sectors; i una tercera preocupació que ja era molt rellevant abans de la pandèmia però que constitueix un altre virus que s'ha instal·lat a moltes companyies, especialment de l'Amèrica del Nord, i és la sortida de molts professionals cap a altres destinacions laborals. És el que ja s'anomena La Gran Dimissió, que no és més que un empitjorament de la recerca del millor talent i l'adequada retenció del mateix en la major part de companyies mitjanes amb les quals treballem. Caldrà estar atents a l’evolució d’aquests elements macro.

L'error és creure que hi ha un antídot per a la incertesa; és hora de saber conviure-hi definitivament

Els auditors iniciem l'any 2022 amb el focus posat a l'entorn econòmic, als riscos que es deriven d'aquest entorn a l'activitat de les empreses i als canvis que s'han implantat a la normativa d'informació financera, tot afectant a l'establiment dels riscos d'auditoria. Com a conseqüència d'aquesta situació, una gran part del nostre treball passarà per analitzar i revisar els plans de negoci, la raonabilitat de les hipòtesis considerades i els fluxos d'efectiu futurs que se'n desprenguin.

L'entorn del 2022 ens seguirà exigint adaptació i, per això són imprescindibles unes qualitats addicionals, que ens permetran gestionar amb més facilitat la incertesa i volatilitat a les nostres empreses. Són les que apuntava la Fundació Factor Humà al març del 2015: “Anticipar i reaccionar no només a la velocitat dels canvis, sinó també des de la comprensió de la seva naturalesa; actuar amb decisió, encara que no sempre es pugui tenir la certesa total de controlar tots els elements i les variables; mantenir l'eficàcia davant de constants sorpreses i l'aparició de factors inesperats; conèixer les metodologies àgils; posar al client al centre de totes les decisions; pensar localment (a prop del client) i actuar globalment; no tan sols saber gestionar el canvi, sinó també introduir-lo a l'organització; construir consensos i generar compromís; obrir-se a aprendre de manera continuada; inspirar a les altres persones amb la seva visió dels reptes futurs; ser capaç de liderar equips de diferents generacions, cultures i nacionalitats. És el que es coneix com a agilitat cultural”.

A la meva carta als Reis Mags els he demanat de no perdre la perspectiva en el dia a dia pel que fa a la necessitat de treballar amb aquestes qualitats, per gestionar la incertesa i el canvi que se'ns acosta. Perquè, parafrasejant David Levithan, “l'error és creure que hi ha un antídot per a la incertesa”. És hora de saber conviure-hi definitivament.

Més informació
La professió més avorrida? La més desafiadora del món
De l'automoció a la mobilitat, dissenyant el futur
EINF, més enllà del compliment normatiu
Avui et destaquem
El més llegit