A reveure, Charlie

El passat 28 de novembre va morir Charles Thomas Munger, més conegut com a Charlie Munger, a l'edat de 99 anys. Charlie va ser empresari, inversor, home de negocis i filantrop. Entre molts altres càrrecs, va ser vicepresident de Berkshire Hathaway, el conglomerat controlat per Warren Buffett, el seu soci durant gran part de la seva vida.

Tot i que Charlie no és una persona excessivament coneguda fora dels cercles d'emprenedors i inversors, he de dir que per a mi ha estat una de les persones més rellevants en el món empresarial al passat segle. Un referent. No només pel que fa a la inversió, l'economia o l'emprenedoria, sinó també en camps com la psicologia, la física, la història o la filosofia.

Una de les seves frases més sàvies va ser: "No hi ha millor manera d'aconseguir alguna cosa a la vida que merèixer-la". Realment, no puc estar més d'acord. En una època en què la manca d'autocrítica és patent i en què sovint ens creiem millors del que som, ens queixem que la vida no ens dona el que mereixem, però poques vegades ens qüestionem si és real aquest mereixement.

"Ens queixem que la vida no ens dona el que mereixem, però poques vegades ens qüestionem si és real aquest mereixement"

Munger va ser el que avui en dia anomenem un life-long-learner. Aprenia i desaprenia cada dia i en això radicava en gran part la seva acumulació de coneixement, el seu desapegament i la seva capacitat per desaprendre ràpidament. Sorprèn aquesta capacitat en una persona de la seva edat. No oblidem que al segle passat, en què va viure la major part de la seva vida, els dogmes i postulats de coneixement eren irrefutables.

Munger va declarar: "Veig constantment persones que no són les més intel·ligents, a vegades ni tan sols les més diligents, però que són màquines d'aprenentatge. Van al llit cada nit una mica més sàvies que quan es van aixecar i això és de gran ajuda. Especialment, quan tens un llarg camí al davant". Àvid lector, Charlie era "un generalista", un rara avis en un món d'especialistes. Considerava que les divisions del coneixement eren totalment artificials, ja que és molt més ric observar la realitat des de diferents angles.

La seva afició a la lectura el va convertir en un "llibre amb un parell de potes que sobresurten", com li deien els seus fills. I no només des d'un punt de vista teòric, sinó aplicant el seu coneixement a totes les àrees en les quals treballava i, especialment, a la inversió. "En tota la meva vida, no he conegut a persones sàvies que no llegissin tot el temps: cap, zero. Et sorprendria com llegeix molt Warren i com llegeixo jo", va expressar Charlie Munger en una de les seves moltes entrevistes.

Munger: "En tota la meva vida, no he conegut a persones sàvies que no llegissin tot el temps: cap, zero"

A més de tot això, Munger va ser una persona extremadament generosa i va compartir les seves idees i reflexions més importants (us recomano ferventment la lectura de Poor Charlie's Almanack: The Essential Wit and Wisdom of Charles T. Munger, un compendi de les seves xerrades que no us deixarà indiferents). Em meravella com una persona amb tanta quantitat de coneixement és capaç de connectar-lo, ordenar-lo i sintetitzar-lo per poder-lo compartir de la manera més senzilla. Trobareu segur extremadament interessant també la seva manera de resoldre problemes, donant-los la volta i sent capaç d'abordar-los des de diferents òptiques i disciplines.

Amb el seu elogi de la paciència, sobretot pel que fa a la inversió, la seva saviesa, la seva generositat, Munger va tenir una vida llarga i plena d'èxits. És per això que és important tenir en compte els seus consells per aconseguir resoldre el misteri de la felicitat. Segons recull la CNBC, Munger dona les següents recomanacions: "No tinguis enveja, no tinguis rancúnia, no gastis més del que ingressis, estigues alegre malgrat els problemes, tracta amb gent de confiança, fes el que se suposa que has de fer".

Descansa en pau, Charlie.

Més informació
Busco un problema per a la meva solució
Superheroi innovador
Col·laboració startup i empresa tradicional: el millor dels dos mons
Avui et destaquem
El més llegit