Com escollir empreses per invertir en Borsa

A llarg termini, la inversió a Borsa acostuma a ser la més rendible, però el resultat final depèn molt del moment de compra i venda; i de les empreses escollides. El que és segur és que no hi ha una fórmula infal·lible per predir el que passarà a la Borsa. Com diu la dita popular: "En amors i valors: no assessoris". De tota manera, hi ha algunes pautes que tenen més probabilitat de funcionar. Anem a recordar-les.

• En primer lloc, només s'ha d'invertir en Borsa una part dels diners que no es necessitaran durant diversos anys. D'aquesta manera ens protegim de baixades imprevistes, ja que a curt termini, tot és possible.

• En segon lloc, cal comprar quan la Borsa està barata. Això passa, sobretot, després d'un crack on la Borsa s'enfonsa un 40% o 50%. En aquell moment, totes les accions són molt barates.

• En tercer lloc, s'ha de diversificar la inversió per no posar totes les pomes en la mateixa cistella. Per això, la inversió s'ha de repartir en un mínim de 12 o 15 empreses, i que pertanyin a un mínim de 4 o 5 sectors. Així, evitem perdre-ho tot si concentrem la inversió en una sola empresa, a la que sempre li pot passar de tot.

• Quart, cal seleccionar sectors sòlids i amb bones perspectives de futur (alimentació, comerç, aigua, etc.) i en els que confiem, fugint dels sectors més especulatius.

• Cinquè, cal seleccionar empreses que compten amb bons equips directius, amb estratègies prudents des del punt de vista financer, amb bons productes i que actuen en els mercats amb gran projecció. Sisè, cal comprar empreses barates tenint en compte els beneficis que generen i els dividends que paguen. Setè, hem d'invertir amb una perspectiva de llarg termini (4 o 5 anys, mínim), ja que a curt termini l'evolució Borsa és imprevisible.

Aquestes recomanacions les faig recordant que fer prediccions i recomanacions en Borsa és molt perillós. Podem recordar, per exemple, el que li va passar al prestigiós professor Peter Drucker. Molt poc abans del crack de 1929, Drucker va ser promocionat a catedràtic per un article en què augurava que la Borsa seguiria pujant. Després del fracàs estrepitós de la seva previsió, el professor Drucker ja no va fer mai més cap previsió econòmica.
Avui et destaquem
El més llegit