Consells pels que volen treballar amb les meves dades

Hola, empreses i organitzacions que voleu les meves dades personals per enviar-me missatges i, si tot va bé, vendre’m alguna cosa o oferir-me algun servei, sapigueu que ja em teniu una mica fart i us prego tingueu en compte tres consideracions bàsiques:

Les dades no s’exigeixen

No em podeu demanar cap dada sense abans justificar perquè la necessiteu i què en fareu. Cada dada que em demaneu ha d’anar acompanyada de la seva explicació i justificació, i per descomptat, els camps obligatoris de respondre haurien de ser els mínims indispensables, però indispensables de veritat. Reviseu els vostres formularis sota aquest criteri i descobrireu que no expliquen gens el perquè de cada pregunta, i demanen molt més del realment necessari. Sembleu col·leccionistes, tafaners o pervertits, enlloc d’empreses modernes.

Les dades no es capturen

Prou d’algoritmes que es dediquen a deduir coses de la meva vida. Prou d’analitzar el meu tiquet de la compra per inferir coses de la meva edat, dieta o estructura familiar. Prou d’analitzar els usos del meu mòbil o de com faig servir la vostra web o la vostra aplicació. Prou d’analitzar els meus hàbits i les meves dèries. Si voleu saber alguna cosa de mi m’ho dieu, i jo ja decidiré si us ho vull explicar o si us deixo que ho observeu. Hauríeu de reconèixer i declarar si teniu cap algoritme analitzant-me, i m’hauríeu de deixar triar si ho vull o no. Sabeu que molts us diríem que no, i potser per això no ens ho demaneu. Si voleu semblar simpàtics feu-ho ara voluntàriament, perquè no pararem fins que sigui obligatori.

Les meves dades són meves

Fins i tot quan us les deixo, les meves dades són meves. Sempre. Encara que hagi dit “acceptar”, “acceptar”, “acceptar”, “acceptar” vint-i-sis vegades als vostres llargs i pesats textos legals, les meves dades no són vostres. No és un tema tècnic, és un tema moral. Són meves i potser us les he confiat, les heu de tractar amb respecte i prudència, n’heu de fer una custòdia responsable, i no heu d’oblidar mai quin és el seu veritable propietari. I no sou vosaltres. M’incomoda com tracteu les meves coses, dona tota la sensació que us penseu que ja són vostres.

Ja sabeu que les bones relacions es basen en el respecte. Si voleu una relació sana amb mi, enlloc de dedicar tants esforços a recol·lectar i analitzar les meves dades, proveu a construir una relació basada en la confiança. No poseu el focus a l’enginyeria, poseu-lo a la comunicació.

Més informació
Les raons per canviar
Chief Freelance Officer
Fuig dels que parlen amb acrònims
Avui et destaquem
El més llegit