Contra la precarietat laboral

Aquest dimarts hem sabut les dades d'atur a Catalunya, que ens dóna la xifra de 451.081 persones en atur. Des de CCOO de Catalunya valorem negativament l'increment d'atur aquest mes i que d'aquest el 73,2% sigui atur de joves. També valorem negativament que l'atur de les dones segueixi creixent, ja que ara es situa prop del 55% del total d'atur a Catalunya.

Les dones pateixen l'atur en major intensitat que els homes i són gairebé el 55% de tota la població desocupada. Respecte del mes de setembre de 2015, les dones redueixen l'atur a un ritme molt inferior al dels homes. Cal tenir present que elles són les qui corren el risc de ser les principals víctimes dels efectes de la crisi perquè tenen menors oportunitats de retorn al mercat de treball que els homes. També són les dones les que assumeixen les responsabilitats de cura de les persones en l'àmbit familiar, en major mesura que els homes, tasques necessàries i indispensables que el deteriorat Estat del Benestar no garanteix.

L'increment destacat de l'atur al sector serveis i a les províncies més afectades pel turisme de temporada evidencia la finalització de la temporada d'estiu. L'augment de la contractació, sobretot temporal, evidencia un abús d'aquesta modalitat i un increment de la rotació laboral. Més contractes però de més curta durada, una prova més de la precària situació en la que es troben la majoria de joves que accedeixen al mercat de treball al nostre país.

Malgrat la lleu reducció de l'atur respecte fa un any, ens trobem amb 193.000 persones sense feina més que el setembre de 2007 i 97.000 persones desocupades més que el 2008. Per tant, continua el ritme lent i insuficient de la recuperació econòmica que encara no es tradueix en ocupació estable i de qualitat, i es manté un escenari deteriorat amb forta presència de feina inestable, poc qualificada i alta rotació laboral.

A més, el Programa d'Activació per l'Ocupació s'evidencia inútil ja que la xifra de participants és de només 1.447 persones a Catalunya, amb una reducció del 59% respecte de fa un any, tot i que la previsió era d'incrementar la xifra de persones beneficiàries. La davallada tan significativa del Programa d'Activació per a l'Ocupació continua evidenciant l'accés restrictiu al programa que deixa sense ajuda a la població en atur que necessita trobar una feina i que ha esgotat totes les alternatives. El sistema de prestacions segueix sent de baixa qualitat i brinda un escàs nivell de protecció a la població.

Des de CCOO de Catalunya proposem un seguit de mesures per revertir aquesta situació:
-Defensem un nou model productiu basat en ocupació de qualitat, estable i amb garanties, en sectors que aportin valor afegit, innovadors i competitius. No podem acceptar el patró de creixement inestable i vulnerable que s'està generant.

-Instem als governs a posar en marxa més i millors polítiques d'igualtat lligades a polítiques actives d'ocupació pensades per a les dones per reduir la gran bretxa que existeix entre homes i dones. Elles són les qui pateixen en major mesura els efectes de la no recuperació del mercat de treball.

-Proposem un Pla de Xoc de lluita contra la precarietat laboral i els seus efectes de pobresa laboral i social. Exigim i reivindiquem el treball digne, amb drets i democràcia real.

-Reclamem mesures urgents per donar resposta a qui no té feina ni prestacions. La Renda Garantida de Ciutadania a Catalunya, que actualment està pendent d'aprovació, ha d'assegurar recursos mínims a les persones sense ingressos. Cal també, de forma complementària, implantar una renda d'ingressos mínims per a totes aquelles persones que es troben al límit de l'exclusió social.

-Apostem per la posada en marxa del Pacte Nacional per a la Indústria per tal de consolidar el nou model productiu amb ocupació estable i de qualitat.

-Exigim la derogació de les darreres Reformes Laborals donat que no han contribuït a la recuperació del mercat de treball ni a la creació d'ocupació. Segueixen sent inútils les mesures imposades. Exigim recuperar el diàleg social per revertir la situació d'atur cronificat i la cada vegada més intensa precarietat del mercat de treball.
Avui et destaquem
El més llegit