El cost de l’electricitat: problemes i solucions

Des de fa més d’un any el cost de l’electricitat està perjudicant greument l’economia. En 2021, per exemple, el cost va augmentar un 220% segons l’OMIE (Operador del Mercat Ibèric de l’Energia). I en el que portem de 2022 encara ha pujat un 200% addicional. Les causes d’aquest increment són múltiples i podem destacar-ne les següents:

  • Sistema de càlcul de preus en el que el cost de l’electricitat el marca el cost del darrer megawatt produït, que actualment és el gas. Aquest és molt més car que la hidràulica i les renovables.
  • A causa del conflicte amb Rússia el preu del gas ha pujat molt per l’incertesa que provoca la invasió d’Ucraïna. És aquesta incertesa la que ha fet pujar el preu del gas, ja que la demanda de gas i l’oferta de gas rus no han canviat gaire.
  • Condicions climatològiques a Espanya en els darrers mesos que ha reduït molt la producció eòlica i la hidràulica.

Això està perjudicant a les llars i al teixit empresarial. Segons dades de PIMEC, l’augment de costos està provocant importants pèrdues a moltes empreses i estan en risc a Catalunya uns 300.000 llocs de treball. Segons Foment del Treball, aquesta dada arriba als 500.000 llocs de treball. Per a poder valorar la magnitud d’aquestes xifres podem relacionar-ho amb els 3,5 milions de persones ocupades que hi ha a Catalunya.

L’augment del preu de l’electricitat està fent créixer la inflació i això pot motivar que s’incrementin els tipus d’interès amb totes les conseqüències negatives que generaran

El cost de l’electricitat fa que moltes empreses tinguin pèrdues ja que, d’acord amb dades del Banc d’Espanya, en 2018, les empreses tenien uns beneficis del 3% sobre vendes i l’electricitat representava el 1,5% de les vendes. Actualment, en molts sectors el cost de l’electricitat ja representa més del 10% de la xifra de vendes. Per tant, és lògic que el cost de l’electricitat estigui generant pèrdues en moltes empreses, sobretot industrials.

A més, l’augment del preu de l’electricitat està fent créixer la inflació i això pot motivar que s’incrementin els tipus d’interès amb totes les conseqüències negatives que generaran (tensions als mercats financers, increment del cost dels préstecs, etc.).

Davant d’aquesta situació és urgent implementar solucions per a evitar una recaiguda de la crisi econòmica. Vegem algunes de les mesures que podrien ajudar:

  • Algunes llars poden reduir la factura elèctrica si revisen la potència instal·lada, ja que és un dels components clau del cost.
  • També es pot intentar desplaçar consums fora de les hores punta on el cost és més car.
  • Incrementar la part de la població que gaudeix del bo social, que actualment permet tenir descomptes entre el 25% i el 60% en el rebut de la llum. Està destinat a les famílies amb menys ingressos, persones en atur, treballadors afectats per ERTO, famílies nombroses...
  • Aconseguir que el cost de la factura elèctrica sigui més entenedor per a tothom. En aquest sentit, en 2021 la CNMC va demanar més transparència a les elèctriques.
  • Reduir el pes del gas en el càlcul del preu de l’electricitat. Aquesta és una mesura que la Unió Europea està considerant seriosament.
  • Reduir la dependència del gas de Rússia. Això vol dir apostar per altres països subministradors i altres fonts d’energia com les renovables.
  • Controlar millor els preus de l’electricitat. En 2021, la CNMC (comissió Nacional de la Competència i els Mercats) va denunciar que algunes elèctriques cobraven fins un 30% més del que tocava.
  • Posar un topall màxim del preu de l'electricitat per a rebaixar-lo sensiblement. 
  • Millorar l'eficiència energètica. 
  • Com que les grans elèctriques estan experimentant un fort increment dels beneficis es poden incrementar els impostos que paguen. Amb aquests recursos es pot ajudar a les persones i empreses més vulnerables.
  • Baixar més els impostos (IVA, impost de l’electricitat...).

Mesures com les esmentades poden contribuir a millorar una situació que està amenaçant greument l’economia i el benestar de les persones. Com que ja anem tard, és urgent posar fil a l’agulla.

Més informació
La transformació educativa i la lliçó inversa
Dèficit d’infraestructures: cal més pressupost i després complir-lo
Aprenent lideratge de 15 segles als monestirs benedictins
Avui et destaquem
El més llegit