Covid i l’excusa del cigne negre

Ho sembla però no ho és. Perquè hi havia avisos creïbles que podia passar.

Un cigne negre (“black swan”) és un esdeveniment altament improbable, que no hi ha cap expectativa que succeeixi, però que acaba passant, i té uns efectes dramàtics.

És una teoria desenvolupada per Nassim Taleb que en concret el defineix quan:

First, it is an outlier, as it lies outside the realm of regular expectations, because nothing in the past can convincingly point to its possibility. Second, it carries an extreme impact. Third, in spite of its outlier status, human nature makes us concoct explanations for its occurrence after the fact, making it explainable and predictable.

I cita com a exemples de cignes negres la primera guerra mundial, la caiguda de la Unió Soviètica o els atemptats de l’11-S.

"Un cigne negre (“black swan”) és un esdeveniment altament improbable, que no hi ha cap expectativa que succeeixi, però que acaba passant, i té uns efectes dramàtics"

L’origen de l’expressió és perquè es pensava que no existien cignes negres i era una forma de descriure un fet impossible… fins que es van descobrir a Austràlia a finals del segle XVII. Existeixen (i per cert, la pel·li amb el mateix nom no té res a veure amb tot això, però està molt bé).

I la covid? És un cigne negre?

Hi ha qui ho creu (veure aquí, aquí o aquí). Però aquesta hipòtesi implica defensar que no es podia saber de cap manera que un fet així pogués succeir, ni la covid ni res semblant. Però el cert és que estàvem avisats d’un possible risc epidemiològic global. Des del famós TED de Bill Gates a molts altres avisos els darrers anys (com s’explica aquí i aquí, des de les pandèmies dels darrers 25 anys fins als avisos de futures pandèmies que van fer Bush i Obama quan eren presidents; jo parlava d’altres exemples aquí).

I el propi Taleb diu que no, que no és un cigne negre i que es veia a venir (veure aquí o aquí). I de fet, el 26 de gener ja advertia en un paper dels grans riscos del covid, accentuats per la gran connectivitat que hi ha actualment en el món, i demanava una acció immediata.

I recomanava això:

It will cost something to reduce mobility in the short term, but to fail do so will eventually cost everything - if not from this event, then one in the future. Outbreaks are inevitable, but an appropriately precautionary response can mitigate systemic risk to the globe at large.

Actuar i reduir la mobilitat… Al gener! I què millor que actuar aviat i perdre un dit en lloc d’esperar i perdre un braç. I no van fer cas.

"Definir la covid com un cigne negre vol dir que les conseqüències són dramàtiques però que no es podia fer res. I amb això eludir les responsabilitats dels que haurien d'haver actuat, ara i fa molt de temps. Excuses de mal pagador"

Definir la covid com un cigne negre vol dir que les conseqüències són dramàtiques però que no es podia fer res. I amb això eludir les responsabilitats dels que haurien d'haver actuat, ara i fa molt de temps. Excuses de mal pagador. Però que, em temo, ens menjarem amb patates.

Tant de bo hàgim après la lliçó. No només de gestionar futures pandèmies, sinó d’identificar el proper cinquè risc o, continuant amb teories de símils d’animals (i en contraposició al cigne negre), el proper rinoceront gris, que veus de lluny i avança cap a tu: obvi, visible, amb un potencial llarg impacte, i amb conseqüències molt grans.

Més informació
Covid-19 i el cinquè risc
Covid-19: El cigne negre que va accelerar la Transformació Digital?
Avui et destaquem
El més llegit