Desapalancament del sector empresarial: voluntari o forçós?

Es parla molt de l'efecte de la crisi sobre l'endeutament de les empreses. Les estadístiques del banc d'Espanya assenyalen que el crèdit per finançament a activitats productives patí una davallada del 6,2% l'any 2012, i el 2013 ha començat fins i tot pitjor, l'estadística de març és del 7,3%. El servei d'estudi de La Caixa ho atribueix a una millora en el finançament de les empreses, i comenten com una molt bona notícia que s'estan despalancant (reduint el seu endeutament) i, per tant, millorant el seu balanç. Sens dubte és una interpretació, però l'explicació més senzilla és que els bancs no presten al mateix ritme que anys anteriors, fins i tot l'any 2011 que aleshores no semblava pas un bon any, volen millorar el seu balanç.

Les empreses s'estan espavilant cercant fons alternatives de finançament, d'això no hi ha dubte, en la línia de la recomanació de la Unió Europea. Al mes de Juliol, en el Memorandum of Understanding que es signà entre el govern espanyol i la Unió Europea per emmarcar l'ajuda al sector financer, es deia el següent (apartat 27):

"S'ha de fomentar la intermediació financera no bancària. A la llum de la considerable dependència de l'economia espanyola de la intermediació bancària, les autoritats espanyoles prepararan,..., propostes per fomentar la intermediació financera no bancaria, inclosa el finançament del mercat de capitals i de capital risc"

El fet és que hi ha fons de finançament alternatives que estan sorgint ara mateix, com ara el MAB (mercat alternatiu de borsa), i s'està treballant en un mercat alternatiu de renda fixa. Tanmateix, manquen més iniciatives. No cal arribar al 30/70 de proporció de finançament bancari comparat amb altres fons, rati que tenen a Estats Units. Des del nostre 70 / 30 (finançament bancari/ altres fons) no hi ha dubte que podem millorar!

Avui et destaquem
El més llegit