Desequilibris en el finançament empresarial

Des que va començar la crisi financera, ha augmentat la mortalitat empresarial i, per altra banda, la creació de noves empreses s'ha reduït. Aquesta evolució negativa té moltes causes i, entre elles, hi ha les dificultats per a finançar-se.

A mitjans de l'any 2012 la situació del sistema financer era molt delicada, amb una prima de risc que superava els 700 punts bàsics, i semblava que el rescat de l'economia espanyola per part d'Europa es podia produir en qualsevol moment. Afortunadament, a l'estiu de 2012 el Banc Central Europeu va decidir recolzar l'euro, va injectar recursos en diversos bancs i enormes quantitats de diners a tota l'economia europea. Totes aquestes mesures varen suposar un important punt d'inflexió i des d'aleshores els mercats financers han viscut una important recuperació: la prima de risc esta al voltant dels 100 punts bàsics i el crèdit ha tornat a créixer.

De tota manera, aquesta recuperació encara no ha resolt les necessitats de finançament de moltes empreses, i especialment de les pimes. Això és conseqüència de problemes com els següents:

-Excessiva dependència del deute.
Les empreses segueixen tenint un nivell de capital propi que hauria d'augmentar.

-La major part del deute és bancari.
Mentre a la majoria de països del nostre entorn el deute bancari representa al voltant d'un 50% de tot l'endeutament, a Espanya, aquest percentatge supera el 80%.

-Reducció en el nombre d'entitats de crèdit.
Segons dades del Banc d'Espanya, les sis primeres entitats concentren el 72% del crèdit bancari, quan l'any 2010 tenien només el 46%.

-Baix desenvolupament de les alternatives al finançament bancari.
El capital risc, els business angels, el Mercat Alternatiu Borsari o els préstecs participatius són encara poc rellevants en el conjunt del sistema.

De l'exposat es desprèn que cal continuar amb el procés de desendeutament i al mateix temps cal diversificar les fonts de finançament.

Avui et destaquem
El més llegit